Busbouwer VDL Jonckheere uit Roeselare haalt grootste order ooit binnen

Redactie KW

MET VIDEO – Busbouwer VDL Jonckheere in Beveren-Roeselare mag 230 nieuwe bussen maken voor Jamaica. Het contract is zo goed als rond, heeft onze redactie vernomen. Voor de 500 mensen die er werken betekent dat extra werkzekerheid voor de komende jaren. Het gaat om het grootste order in aantal dat Jonckheere ooit in de wacht sleepte.

Bijzonder goed nieuws aan de vooravond van Bus World, de grootste beurs ter wereld, die morgen start in Kortrijk. Momenteel werken ze bij VDL Jonckheere de bestelling af voor de TEC, de Waalse vervoermaatschappij en daar is al een nieuwe bestelling, vanuit Jamaica, de grootste ooit voor het bedrijf. Peter Wouters: “We hadden in 2008 al een mooi order van 200 voertuigen voor Jamaica. We zijn nu een volgend order aan het afronden voor nog eens 230 bussen, wel levering gespreid over vier jaar. Een mooi order voor ons bedrijf.”

Nieuwe naam

Roeselare maakt deel uit van de grote Nederlandse groep VDL Bus & Coach. Bussenbouwers hier voelen de bikkelharde concurrentie van producenten uit bijvoorbeeld Turkije of China met een veel lagere loonkost. Concurrent Van Hool dacht al luidop aan verhuizen, maar niet zo in Roeselare dat inzet op kwaliteit en flexibiliteit. “Wij denken niet aan verhuizen. Onze aandeelhouder houdt heel sterk in het vaandel om te produceren in Nederland en Vlaanderen. Maar dat neemt niet weg dat wij wel proberen onze bussen meer modulair op te bouwen en bepaalde submodules uit lageloonlanden te betrekken.”

Nog dit: de naam Jonckheere verdwijnt na 130 jaar op de bussen en wordt VDL Bus Roeselare. Voor een betere link met de moedergroep in Nederland.

Bekijk hier de reportage

(BS/AD)

Meerover dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur. Meer ook in de Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier