Benidorm Blog (4) : Belgische toeristen = Belgisch weer

Redactie KW

Reporter ter plaatse Philippe Verhaest heeft het serieus naar zijn zin aan de Spaanse kust, al is het weer nu ook niet altijd wat je er van verwacht…

Wat stelt u zich voor bij de woorden Costa Blanca? Laat me een wilde gok doen: (overvolle) stranden, een blauwe zee, dito hemel en veel, héél veel zon. Om het tv-quizgewijs te zeggen: Pweeeeuuuuut!

De sfeer slaat om

Na enkele zonovergoten dagen sloeg het weer onaangekondigd om. Alsof de onweerswolken rustig afwachtten om geruisloos de Benidormse skyline in te nemen. Persoonlijk had ik er niet zoveel last van, gezien ik toch van hot naar her moest racen – voor uw zomers leesplezier – om al mijn afspraken na te komen. Maar je merkt wel dat de sfeer meteen omslaat.

Wachten, parasol in aanslag

Neem nu enkele van mijn collega-hotelgasten. In de lobby stond een groepje achtenswaardige Belgen van middelbare leeftijd naar buiten te turen, tot de donderwolken richting Middellandse zee zouden trekken. Parasol en strandstoel in de aanslag. Een mens zou haast denken dat die Belgische toeristen zonder het te weten een stukje Belgisch weer hebben meegenomen. Alles om het thuisfront niet te vergeten, niet?

Oude wijven

In de namiddag was het hek pas helemaal van de dam. Uren aan een stuk regende het oude wijven – en aan de leeftijd van sommige passanten te zien vonden die dat best leuk. Wegens een gebrek aan zonneschijn – toch een primordiale factor voor de foto’s bij een zomerreeks, nietwaar? – besloot ik dan maar om een interview 24 uur te verplaatsen. Op hoop van zege en zonnig strand. De lokale Frank Debooseres – en dan heb ik het niet over de taxichauffeur die in zijn beste gebrekkig Engels El Tiempo met handen en voeten aan het uitleggen is – beloven alvast betere getijden en daar kan ik me alleen maar aan opwarmen.

Vorst in februari

Ook tijdens mijn vragenrondes met onze teergeliefde West-Vlamingen onder de Spaansche Zonne kwam het weer regelmatig ter sprake. Niet om de stille momenten op te vullen, maar omdat ze hier – hoorde ik uit verschillende, onafhankelijke monden – al het hele jaar op een absurde weersituatie kunnen rekenen. Naar verluidt vroor het hier zelfs in februari. Geloof me, hier ligt zeker nog een markt voor onze Belgische verwarmingsinstallateurs.

Gebraden kreeftsyndroom

Maar zie, op het moment dat u dit leest, heb ik alweer een halve tube zonnemelk opgebruikt om het gebraden kreeftsyndroom uit mijn leven te weren. Dus, beste lezer, de Costa Blanca staat nog steeds garant voor goed weer, al calculeert u best een mindere dag in uw vakantie. En steekt u best ook uw meest modieuze regenjekker in de reiskoffer. Een gewaarschuwd man…

Philippe Verhaest

Nog de hele week dagelijks op kw.be en de hele zomer van 2010 in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier