Auteurs van ‘De keizer van Oostende’: “99,6% van wat we geschreven hebben, blijft overeind”

Redactie KW

Dinsdagmorgen hebben de auteurs en uitgever van ‘De keizer van Oostende’ de aantijgingen van Johan Vande Lanotte weerlegd. “99,6% van de inhoud van het boek blijft overeind”, benadrukken ze.

Vorige week verscheen het boek ‘De keizer van Oostende’, waarin journalisten Wim Van den Eynde en Luc Pauwels zich kritisch uitlaten over Johan Vande Lanotte. Nog voor het boek verscheen counterde de vice-premier het boek door een lijst van “65 leugens en halve waarheden” te verspreiden.

Dinsdag reageerden de auteurs en hun uitgever André Van Halewyck met een persconferentie. “Van die 65 stellingen kunnen wij er 62 weerleggen. De overige drie – kleinere dingen trouwens – zijn voor discussie vatbaar, maar 99,6% van het boek blijft zeker overeind”, aldus Luc Pauwels en Wim Van den Eynde, die ook zeggen dat Johan Vande Lanotte hen cijfers die niet blijken te kloppen gegeven heeft. Ze halen hierbij de jaarrekeningen van de autonome gemeentebedrijven aan.

Uitschuiver

Uitgever André Van Halewyck benadrukte nog eens dat hij beide journalisten blijft steunen. “Dit boek is een ongelofelijk voorbeeld van ijzersterke onderzoeksjournalistiek. Luc en Wim zouden hier prijzen voor moeten krijgen”

Over de tactiek van Vande Lanotte is hij minder te spreken. “Dat hij nog voor het boek in de winkel lag de geloofwaardigheid van de auteurs onderuit haalde, is echt een uitgekookte strategie. Eerst dacht ik zelfs dat het een meesterlijke strategie was, maar nu blijkt het een uitschuiver te zijn”, aldus André Van Halewyck.

(HH/SRA)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier