Alpro te koop: “We moesten het in de krant lezen” (werknemers)

Redactie KW

De Izegemse Voedingsgroep Vandemoortele zet haar dochteronderneming Alpro te koop. De producent van sojaproducten draait uitstekend, maar na een Franse overname van vorig jaar en de economische crisis, zit de voedingsgroep in geldnood. Bij Alpro werken in totaal 840 mensen.

Bij Alpro Soja in Wevelgem begon de werkweek vandaag nogal gespannen. De 390 arbeiders en bedienden die hier werken, kregen te horen dat hun bedrijf te koop staat.

“Ik heb het via de kranten vernomen,” zegt werknemer Mike Leleu. “Jammer genoeg niet via de directie, wat toch wel tegenvalt. We hebben het nu vandaag vernomen via onze baas. En dat weekt wel emoties los bij ons. Wij zijn zeer gehecht aan het bedrijf.”

Alpro is een dochteronderneming van voedingsgroep Vandemoortele en is Europees marktleider in sojaproducten. In heel Europa telt het 840 werknemers, waarvan 540 in Wevelgem, Izegem en Gent. Hoewel het bedrijf de voorbije jaren goed groeide, beslist de directie toch om Alpro te verkopen, want het geld van die verkoop zou broodnodig zijn.

Bart Ooms van het gemeenschappelijk vakbondsfront: “Het grote probleem ligt in het feit dat de groep Vandemoortele vorig jaar een serieuze overname heeft gedaan. Binnen de bakkerijdivisie. Dat is de Franse groep Panavi. Met uiteindelijk tot 2.200 werknemers die daar zijn tewerkgesteld. Er is daarna een economische crisis gekomen. Die ervoor gezorgd heeft dat de groep uiteindelijk een aantal keuzes heeft moeten maken.”

Vandemoortele wil zich naar eigen zeggen meer concentreren op de diepvries bakkerijproducten en margarines en vetten. Of er al een overnemer is, wil de directie niet kwijt. Ook voor het personeel blijft het afwachten.

” Onze taak zal er in bestaan om er voor te zorgen dat de jobs van de werknemers hier in België en in de andere divisies in Europa, behouden blijven. De vraag stelt zich natuurlijk bij wie we die garantie zullen moeten afdwingen.”

Donderdag houdt de directie van Alpro een Europese ondernemingsraad in Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier