Na twintig jaar 't Hof: "Eigenlijk is er nog niets veranderd"

05/08/18 om 15:56 - Bijgewerkt om 16:03

't Hof van Commerce is nie best, 't Hof van Commerce is oljinne. Het is slechts een van de vele zichzelf verheerlijkende lyrics bij 't Hof. En eigenlijk klopt het niet. Ondertussen zijn er tal van artiesten bijgekomen, maar vult het drietal nog steeds met gemak elke zaal en festivaltent. Dan toch de beste.

Na twintig jaar 't Hof: "Eigenlijk is er nog niets veranderd"

Flip Kowlier kijkt vooruit: "Misschien doen we nu gewoon bedrijfsfeestjes." © (Foto JL)

Na een clubtournee, een uitverkochte AB volgt nu ook een goed gevulde festivalzomer, al moet het drukste nog komen. "Juli was relatief rustig, het zwaartepunt ligt in augustus", gaat Flip Kowlier van start. "Zo hebben we het wel graag. Het is leuker als je enkele keren per week moet spelen. Je hebt toch die periode vrijgehouden en dan is het leuk om vaak op te treden. Al is te veel ook niet goed, je mag niet platgespeeld zijn tegen het einde van de zomer", aldus Kristof Michiels aka Dj 4T4.

Ook Dranouter staat op de agenda, om 16.30 uur al mochten ze de Kayam in vuur en vlam zetten. Met temperaturen tegen de 30 graden belooft het bloedheet te worden. "We hebben eigenlijk nog geen enkele keer zo vroeg gespeeld, dus we zijn wel benieuwd. Maar in principe zou het geen probleem mogen vormen. In een club is het ook vaak bloedheet en moeten we ook maar gewoon ons hand de lucht insteken en is iedereen mee", horen we van Serge Buyse.

Technische problemen

Het is de tweede keer dat ze op het festival staan. In 2007 stonden ze er met hun live band. "Ik herinner me nog dat we toen met heel veel technische problemen te kampen hadden. We zijn uiteindelijk zonder basdrum begonnen. Vervelend want we waren de afsluiter van de dag en het publiek stond te wachten. Maar slechte herinneringen heb ik er niet aan", zegt 4T4.

"Op festivals zit je vooraf lekker in het zonnetje", klonk het bij 4T4, terwijl de heren alledrie de schaduw opzochten.

"Op festivals zit je vooraf lekker in het zonnetje", klonk het bij 4T4, terwijl de heren alledrie de schaduw opzochten. © (Foto JL)

Voor Flip Kowlier is Dranouter bekender terrein. "Ik stond hier al enkele keren solo, de laatste keer met groot orkest. Ik speelde ook al eens mee met Wannes Cappelle. Het is altijd fijn spelen. Het is wel de eerste keer dat ik er ben in de nieuwe setting, het ziet er op zich wel tof uit."

Voor aanvang van het concert kregen ze van de Dranouter-crew een verjaardagskaart met allemaal handtekeningen van fans voor hun twintigste verjaardag. "Het is wel tof, we krijgen regelmatig cadeautjes. Dat moet ook, want het staat op onze rider", klinkt het met een knipoog bij Flip Kowlier. "Bij wie die kaart nu een plaatsje krijgt? Dat zorgt telkens voor verhitte discussies en is ook de reden waarom het altijd enkele jaren duurt vooraleer we weer iets van ons laten horen. Dan win je een beker of een TMF-award, maar is het wel ervoor vechten. Nu doen we van co-ouderschap, en laten we de bekers per koerier naar elkaar brengen. Dat laatste omdat we elkaar nooit zien natuurlijk", gaat het al lachend verder.

Delen

"We staan hoger op de affiche, maar voor de rest is er maar weinig veranderd op die twintig jaar"

Na twintig jaar zit de sfeer onder de drie nog altijd erg goed. De rimpels zijn er bijgekomen, maar voor de rest is er weinig veranderd. "Dat is eigenlijk de belangrijkste conclusie die je kan trekken na twintig jaar", stelt Serge. "We zijn gewoon wat ouder, staan hoger op de affiche, hebben een professionelere installatie en meer liedjes, maar voor de rest doen we gewoon ons ding. We merken dat de mensen blijven komen en de liedjes meezingen en daar doen we het natuurlijk voor."

Voor Flip Kowlier is Dranouter geen onbekend terrein.

Voor Flip Kowlier is Dranouter geen onbekend terrein. © (Foto JL)

Een kwartier voor de show begint, neemt het drietal wat tijd voor zichzelf, maar verder is er geen specifieke voorbereiding nodig. "Ik heb het wel nodig om even tijd voor mezelf te nemen", stelt Serge. "Je maakt de klik voor jezelf om direct te kunnen vlammen. Of er een verschil is tussen een clubshow en festivals? Niet direct. Al wacht je in een club in een donkere kelder en hier in het zonnetje", aldus Kristof.

Bedrijfsfeestjes

Wat de toekomst van 't Hof brengt weten de heren nog niet, al komt er niet direct een zesde album. Flip Kowlier is momenteel volop bezig met het tweede album van Ertebrekers. "Misschien moeten we nu de corporate toer opgaan. Bedrijfsfeestjes, waar we 50.000 euro vragen voor een halfuur! Laat dus maar komen", sluiten ze af met een kwinkslag.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!