Joachim Wannyn (Strograss): “Dit is de plaats waar we zijn opgegroeid”

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Zondagnamiddag mocht Strograss voor de sfeer zorgen in De Voute. Met hun akoestische rootsmuziek brachten ze probleemloos een volledige tent in vervoering. “We brengen bluegrass die naar pop neigt, maar het niet is”, vertelt Joachim.

Strograss is de groep van de broers Joachim en Johannes Wannyn uit Waarmaarde bij Avelgem, ze krijgen daarbij het gezelschap van Quinten De Vlaeminck en de dames Lotte Remmen en Barbara Ardenois. De band stond al voor de derde keer op het podium van Dranouter. “De eerste keer was in 2013 toen we de Dranouter Roots Rally wonnen en dus een plaatsje op het festival kregen. Dat viel blijkbaar mee want een jaar later mochten we in de dranktent spelen. Dit jaar hebben we met ‘Brother Earth’ een tweede album uit en hebben we de kans gekregen om opnieuw op het festival te staan”, vertelt Joachim.

De Voute liep vlot vol voor het vijftal. “Het is het voorlaatste optreden van een hele reeks en het is zeker een van de beste, er was veel interactie met de mensen en de sfeer zat erg goed, dat is altijd plezant natuurlijk. We willen een boodschap brengen met onze muziek, maar we willen ook ambiance, je moet de mensen entertainen en dat was het geval. We zijn blij dat we de kans krijgen om ons hier te tonen, want dat is tegenwoordig niet simpel. Het is een festival waar je als band kunt groeien en eens je er staat is het een kwestie van je te bewijzen.”

“Het festival staat voor kwaliteit en dat weten ze in het buitenland”

“We zijn afkomstig van de regio en hebben bij wijze van spreken op elke hoek van de straat gespeeld, dat we dan hier ook kunnen staan is tof. Ik kom hier ondertussen bijna 25 jaar, ondertussen zelfs met de kinderen”, klinkt het. “Dranouter is iets waar we toch telkens naar uitkijken om er zelf te spelen. We zijn hier trouwens al van donderdagavond. Dan hebben we traditioneel met andere muzikanten gejamd, dat hoort erbij. Normaal verblijven we op de camping, maar dit jaar niet. We verblijven aan zee en rijden elke dag heen en weer. Ik heb al heel wat mooie dingen gezien, Stef Kamil Carlens was daarbij zeker een hoogtepunt. Wat hij doet ligt in de aard van wat wij willen brengen, een artiest waar we ons zeker aan spiegelen. Zelf brengen we in feite bluegrass, maar met een poppy kantje. Zeker op ons tweede album waarbij we voor het producen bij een jong Gents collectief terechtgekomen zijn en dat geeft toch een extra cachet aan de plaat.”

Joachim Wannyn is bekend met het festival én de streek. (Foto TOGH)
Joachim Wannyn is bekend met het festival én de streek. (Foto TOGH)

“We bestaan sinds 2010 en zijn sindsdien flink geëvolueerd en dat merk je ook. We vertellen meer ons eigen verhaal, zowel op muzikaal als inhoudelijk vlak. Voor ons eerste album was het nog wat zoeken, nu wisten we al vooraf welke lijn we wilden”, zegt Joachim. “De meeste nummers werden geschreven door Johannes en mij, maar ieder groepslid had zijn inbreng, het was echt een groepsproces en dat maakt het des te sterker.”

Nu is het tijd voor vakantie, maar daarna staan er opnieuw enkele optredens in de culturele centra gepland en ook het buitenland lonkt. “Er zijn al enkele voorstellen binnen, tot zelfs in Zweden. Het feit dat we op Dranouter staan is wat dat betreft een duwtje in de rug. Het festival heeft een naam in het buitenland en staat voor kwaliteit en dat we hier staan zorgt sowieso voor een boost”, besluit Joachim.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier