Dranouter Festival klaar voor 44ste editie

02/08/18 om 11:00 - Bijgewerkt om 13:53

Om 14 uur donderdag opent in Dranouter de camping voor het komende festivalweekend. Dranouter Festival bouwt deze editie verder op de succesformule die de jongste jaren gehanteerd werd.

Dranouter Festival klaar voor 44ste editie

© BELGA

Sinds 2015 vindt het festival opnieuw plaats in de kern van het westhoekdorpje Dranouter. Op die manier werd het festival compacter gemaakt en werden de inwoners en de dorpskern meer betrokken bij het gebeuren. Zelfs de kerk werd een concertlocatie. Bovendien kon alles gecentraliseerd worden rond het administratief hart aan het bezoekerscentrum 't Folk. Dranouter bouwt dit jaar verder op die formule.

Er zijn opnieuw vijf podia: drie grote op het festivalterrein, de kerk en De Voute aan het ontmoetingscentrum. 't Folk wordt ook opnieuw een muziektempel, want daar staat het Buskerpodium dat plaats biedt aan zestien jonge, beginnende bands.

Dranouter is ook meer dan een muziekevenement. De organisatoren proberen er al jaren een belevingsfestival van te maken met ook heel wat gratis animatie in de kern van Dranouter, tussen de podia. Het festival doet er ook alles aan om jonge gezinnen met kinderen naar de Westhoek te halen.

Ook duurzaamheid speelt jaar na jaar een grote rol. Dranouter viel in het verleden al vaak in de prijzen voor zijn ecologische aanpak. Dit jaar wordt een mobiel rietveld ingezet om dagelijks 6.000 liter water te zuiveren en ook urine wordt opgevangen om terug om te zetten tot zuiver water en meststof.

Dranouter Festival opent donderdagavond op een aparte manier. Het festival ging in zee met GoneWest, het culturele herdenkingsprogramma van de provincie West-Vlaanderen rond de Eerste Wereldoorlog. Het terrein was namelijk 100 jaar geleden het decor voor een gruwelijke oorlog. Le Vent du Nord, De Temps Antan, WÖR en Trio Dhoore werden uitgenodigd om nieuw en bestaand werk te brengen rond het thema van de oorlog.

De eerste echte festivaldag is vrijdag met onder meer Le Vent du Nord, Angèle en Intergalactic Lovers. Headliners zaterdag en zondag zijn respectievelijk Gogol Bordello en Goran Bregovic.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!