Bert Ostyn en Absynthe Minded zijn er klaar voor: "Dranouter was ons allereerste festival"

04/08/18 om 18:12 - Bijgewerkt om 18:16

Voor de zesde keer al staat Bert Ostyn met Absynthe Minded op het podium van Festival Dranouter, de eerste keer was vijftien jaar geleden, in 2003. "Voor ons was Dranouter het eerste festival dat we ooit speelden", vertelt Bert.

Bert Ostyn en Absynthe Minded zijn er klaar voor: "Dranouter was ons allereerste festival"

Wouter (links) en Bert (rechts) enkele uren voor hun optreden op Dranouter. © (Foto JL)

Vijf jaar. Zo lang was het stil geweest rond Absynthe Minded, de band met Bert Ostyn (afkomstig uit Vichte) als frontman. Nu is de groep terug met de plaat Jungle Eyes én een zesde passage op Festival Dranouter. Hij doet dat met een flink vernieuwde band. Daarbij ook Wouter Vlaeminck, afkomstig van Lo-Reninge, maar nu inwoner van Mechelen. "Ik ben in Poperinge naar school geweest, terugkeren naar de Westhoek is dus altijd iets plezants", vertelt Wouter. "Het roept heel wat herinneringen op. Aan de typische West-Vlaamse mentaliteit en dat mis ik wel. Dat is in het Mechelse helemaal anders."

"Ik heb dat ook wel, maar het is toch anders", pikt Bert in. "Ik ben opgegroeid in Vichte, zat vaak in Waregem, maar ook Deinze, de grens met Oost-Vlaanderen en daar was dat gevoel minder aanwezig. Ik vind het vooral fijn om opnieuw richting Dranouter te rijden, een festival waar we als band heel goede herinneringen aan hebben. Het was in 2003 het eerste optreden voor ons buiten het cafécircuit. We speelden in heel het land in tal van cafés. Ik weet nog dat we een EP'tje uit hadden dat opgepikt werd door Radio 1 én door Dranouter. We speelden toen in een tent voor 2 à 3.000 man, wat heel tof was. Sindsdien zijn we hier blijven terugkomen, ondertussen al de zesde keer."

Nieuwe nummers slaan aan

Het optreden in Dranouter belooft extra speciaal te worden. De ouders van Bert zijn immers van de partij. "Het is de eerste keer deze zomer dat ze komen kijken. Het blijft altijd plezant als je ouders erbij zijn, maar ze kiezen duidelijk wel voor het grootste optreden", klinkt het lachend. Op de set oude nummers, maar ook heel wat nieuw materiaal. "My Heroics Part One en Envoi kunnen niet ontbreken op de setlist, maar na lang spelen heb ik toch het gevoel dat heel wat nieuwe nummers echt wel hun plaats hebben in de set. Het lukt ons om een uur lang te boeien, het moet niet altijd vanzelfsprekend zijn en dat is een luxe die we ondertussen hebben als band. We hebben een mooie zomer gehad met heel veel mooie optredens. Vooral op kleinere festivals, wat ons toelaat om op een mooi uur te spelen. Vandaag spelen we om 20 uur. Dat is erg dankbaar. Het is het moment waarop iedereen al wat afgekoeld is, klaar om ten volle van de muziek te genieten."

Delen

"De nieuwe plaat komt er snel aan. Sneller dan we zelf hadden verwacht."

Met Jungle Eyes sloeg de band een andere richting in. De teksten zijn herkenbaarder. De bezetting anders. "Met een deels andere bezetting wilden we een statement maken en dat is gelukt", aldus Bert. "Met Absynthe Minded 2.0 ging alles organisch. We zaten al snel op een lijn en dat zorgt ervoor dat er een grote klik is onderling. We zijn ook flink gerodeerd, de vibe in de groep zit goed!"

Voor Absynthe Minded is het al de zesde keer op het festival.

Voor Absynthe Minded is het al de zesde keer op het festival. © (Foto JL)

Dat zorgt ervoor dat er snel meer nieuws komt van de band. "De kans is groot dat een nieuw album er snel aan komt, sneller ook dan we zelf hadden verwacht. Bert heeft in de winter al heel wat nieuw materiaal geschreven en in november gaan we een maand lang in studio."

Zuurstof

"Doordat Jungle Eyes zo goed aanvoelt en ik gewoon mijn ding kan doen, heb ik enorm veel zuurstof en energie om muziek te maken en daar willen we ten volle gebruik van maken. De nieuwe plaat wordt geen vervolg op Jungle Eyes. Veel kunnen we er nog niet over zeggen, maar we gaan weer een nieuwe richting uit!", besluit Bert.

Absynthe Minded staat zaterdag om 20 uur geprogrammeerd in de Kayam.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!