Will Tura: "Mensen die kunnen vergeven, vind ik mooie mensen"

07/12/17 om 21:52 - Bijgewerkt om 21:51

Op zaterdag 23 en zaterdag 30 september zong Will Tura twee keer voor een uitverkochte zaal in de AB in Brussel. Het was de allereerste keer dat Will daar als solist zelf op het podium stond. Tijdens zijn optreden werden zijn wondermooie liedjes opgenomen. Het album Will Tura - Live in de AB ligt nu in de winkelrekken.

Will Tura: "Mensen die kunnen vergeven, vind ik mooie mensen"

© SLPictures

Volgens Will (77) is de AB in Brussel een speciale muziektempel. "De accommodatie en de sound in deze zaal zijn goed. De AB is ook een beroemde zaal. Wie stond hier nog niet op het podium? Check maar eens hun lijst, wat een namen stonden daar al niet op deze scène. Wanneer je daar dan zelf kan optreden met je live-muzikanten, dan is dat heel tof."

Het was de allereerste keer dat jij in de AB alleen als artiest op het podium stond, juist ?

Will : "Ik stond inderdaad al op het podium, maar niet alleen. Ik was er één keer met Triggerfinger in de periode van het album Turalura. En vele jaren ervoor had ik daar ook een optreden met een vijftal andere zangers, waaronder Johan Verminnen. Maar als solist was het inderdaad nu de eerste keer dat ik daar zong."

Hoe verliepen de voorbereidingen voor dat concert ? Anders dan wanneer je bijvoorbeeld in een feesttent gaat optreden ?

Will : "Ik moest vooral ervoor zorgen dat ik die periode fysiek in orde was. Naar zo'n tweedaagse op zo'n unieke locatie moet je kunnen toe leven. Ik had vooraf een goed gevoel en na het eerste optreden was ik heel tevreden. De mensen van de techniek vonden dat er in het tweede optreden meer power stak. Ik gaf echter de twee avonden het beste van mezelf. Ik kan op zo'n avond maar moeilijk zeggen : 't goa nie goan.".(lacht)

Hoe gebeurde de selectie van je nummers ? Wanneer je al je hits bij elkaar telt, kon je evengoed vijf uur zingen en vier cd's opnemen.

Will : "Het was niet gemakkelijk om een setlist samen te stellen. Ik mocht uiteindelijk zelf kiezen uit een 30-tal liedjes, waarvan er 26 werden gezongen en op de twee cd's staan. Ik hoop dat de mensen de cd's leuk vinden. Het is live, je hoort verschillende sferen. Ik zong ook een duet It Takes A Lot of Love met Natalia."

Natalia zei ongetwijfeld direct ja om dat duet met je te zingen ?

Will : "Mijn platenfirma Universal Music heeft dat allemaal geregeld, maar Natalia was heel enthousiast om met mij een gospellied te brengen."

Will Tura: "Mensen die kunnen vergeven, vind ik mooie mensen"

© SLPictures

Even een moeilijke vraag : welke hits die jij zong in de AB verkochten ooit het best ?

Will : "Och, dat weet ik niet meer hoor... Ik denk Mooi, 't leven is mooi, maar ook Hemelsblauw,... werden toppers. Ook mijn nummer één hit Eenzaam zonder jou mag ik niet vergeten."

Stonden er vroeger van deze hits één jaar lang in de hitparade ?

Will : "Ik zal niet zeggen het hele jaar rond, maar toch vele weken na elkaar. Ik denk dat Mooi, 't leven is mooi, Verboden dromen, Goodbye Elvis het langst in de hitparade stonden vermeld."

Je zong liedjes met sterke teksten, waar iedereen iets kon van opsteken. Is 'Als de muren konden praten' niet één van die liedjes die tekstueel het meest in trek is bij het publiek ?

Will : "Persoonlijk vond ik het eerst een mysterieuze titel. Het is echter een nummer met power, een lied dat nog altijd vaak wordt gevraagd tijdens mijn concerten. Wanneer ik dat lied niet zing tijdens één concert, dan hoor ik nadien altijd fans zeggen dat ze het betreuren dat ik het niet zong."

Stond je direct achter de liedjes die je werden aangereikt in je carrière ?

Will : "Bepaalde liedjes moesten vaak groeien. Het begon vaak met simpele dingen. Toen ik nog jong was, vond mijn producer Kluger liedjes terug in Amerika en die werden dan naar het Nederlands vertaald. Dat is ene voor de jonge meiskes, zei Kluger dan en hij kreeg dan nog gelijk ook. Jaren later werd het succes groter en kon ik mij meer permitteren, zoals Moh Vent Toch, een song in hét West-Vlaams waarin ik ben opgegroeid. Ik had nooit gedacht dat dit liedje zo'n hit zou worden. Het was een gok, maar het lukte."

Will Tura én onze showbizzmedewerker PADI.

Will Tura én onze showbizzmedewerker PADI. © FODI

Op het AB-album staat ook het lied 'Vergeven kan, Vergeven niet'. Maakte je ook zo'n situaties mee in je leven ?

Will : "Wie niet ? Iedereen moet kunnen vergeven. Dit liedje gaat over een liefdesbreuk die slecht is afgelopen. Er zijn zoveel dingen in een leven die gevoelig liggen bij de mensen. Ik vind dat vergeven moet kunnen. Mensen die kunnen vergeven, vind ik mooie mensen. Ik besef dat mensen soms in een situatie zitten, waardoor ze misschien niet kunnen vergeven. Het is een triestige zaak wanneer mensen echter elkaar niet kunnen vergeven..."

Wanneer je zelf met iets zit, geraak je dan in slaap ? Of bel je 's avonds nog die persoon op om het uit te praten ?

Will : "Ik kan mijn gevoelens goed uiten tijdens mijn componeren en tijdens mijn optredens. Dat is altijd heel belangrijk geweest. Ik kan mezelf dus uiten wanneer ik met een probleem zit. Trad ik met mijn muzikanten op, dan stond ik dichtbij hen. Het waren in de eerste plaats ook mijn vrienden, tot en met vandaag ook nog altijd. Was er een klein probleempje, dan werd het altijd vlug opgelost. Ik kon gemakkelijk om met producers, zelfs journalisten of met andere mensen die ik tegen kwam tijdens mijn carrière. Ik kan mij in mijn vak nog altijd uitleven, maar ik ben vooral mezelf gebleven."

2018 staat voor de deur. Hoeveel optreden ga je doen in dat jaar ?

Will : "Tussen maart en eind mei liggen er zes vast : Scherpenheuvel-Zichem (16 maart), Brugge (24 maart), Borgerhout (31 maart), Hasselt (4 mei), Heist-op-den-Berg (19 mei) en Gent (26 mei)."

Hoeveel keer zal je in totaal in 2018 optreden ? Komen er nog bij of blijft het beperkt ? En ooit werd geschreven dat uw vrouw Jenny niet zo gelukkig is dat je blijft optreden ?

Will : "Jenny heeft daarover nog nooit een probleem gemaakt, dat is een misverstand in de media. Integendeel, Jenny is heel blij voor mij dat ik dat nog altijd kan doen. Gezien mijn leeftijd plan ik echter niet te veel vooruit. Ik besef het ook wel : ik ben 77 jaar en niets blijft duren. Op een bepaalde dag zal ook ik keuzes moeten maken. Wanneer ik optreed, dan moet het ok zijn. Voel ik dat het morgen niet meer gaat en dat ik twee tonen lager moet zingen, dan stop ik ermee."

2018 is ook een belangrijk jaar voor je, want de musical 40-45 gaat in oktober in première. Samen met Steve Willaert maakte jij de muziek voor deze musical. Een serieuze uitdaging ?

Will : "Inderdaad, een serieuze uitdaging. Steve en ik kennen elkaar al 32 jaar. Ik wilde hem zeker betrekken in dat project. Het is eens iets anders, het project is muzikaal ook bijna klaar. Ik ben er tevreden over. Het moeilijke aan ons vak is echter dat je pas later weet of het ook wordt gesmaakt door het grote publiek."

Info nieuwe concerten 2018 : zie www.willtura.be.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!