Will Tura en Steve Willaert componeren muziek voor prestigieuze musical 40-45

20/11/17 om 16:07 - Bijgewerkt om 16:07

Maandagvoormiddag gaf Studio 100 in Schelle meer uitleg over de muziek die bij de spektakelmusical 40-45 past. Het verhaal van 40-45 draait rond twee broers (Jelle Cleymans én Jonas Van Geel).

Will Tura en Steve Willaert componeren muziek voor prestigieuze musical 40-45

Steve Willaert en Will Tura aan - natuurlijk - de piano. © FODI

De voorbije maanden hadden Will Tura en Steve Willaert meer dan de handen vol met het componeren van nieuwe nummers voor deze musical. Een loodzware opdracht om muziek te schrijven voor deze veeleisende productie. Will kon het niet laten en zong tijdens de zoektocht naar passende muziek ook meerdere nieuwe nummers in als test, zodat de volledige cast van 40-45 eens zou aanvoelen hoe bepaalde nummers gezongen moeten worden. "Maar ik zing niet op het podium, laten we dat duidelijk benadrukken. Het zijn vooral de hoofdrolspelers die deze nummers zullen vertolken", stipt Will Tura aan tijdens het persmoment in Schelle.

Een deel van het ensemble en de andere genodigden.

Een deel van het ensemble en de andere genodigden. © FODI

De première is voorzien voor oktober 2018, exact 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog en tevens ook het moment waarop helaas de kiem voor de Tweede Wereldoorlog werd gelegd. "Maar liefst 335.000 mensen kwamen kijken naar 14-18. Het was overweldigend. Avond na avond staande ovaties, ontelbare positieve reacties van ontroerde toeschouwers. Dankzij al die enthousiaste mensen zijn we al snel beginnen dromen van een opvolger", zegt Gert Verhulst, producent van Studio 100. "Ik ben ervan overtuigd dat we met deze nieuwe musical een verhaal vertellen dat minstens zo aangrijpend is, maar tegelijkertijd toch helemaal anders. De locatie ? We hebben een nieuwe locatie, maar die maken we pas binnen één of anderhalve maand bekend. We zochten naar een indrukwekkende ruimte die beschikbaar is, maar die hebben we gevonden. Zowel de mensen uit West-Vlaanderen als uit Limburg zullen er met weinig problemen naartoe kunnen rijden."

Will Tura en Steve Willaert kennen elkaar al 32 jaar. Het is een sterke tandem geworden. Net zoals Will Tura heeft Steve ook een groot muzikaal palmares. "Toen Gert Verhulst mij vroeg om de muziek voor 40-45 te schrijven, heb ik geen moment getwijfeld. Ik koester al langer de droom om ooit een musical te schrijven. Samen met Steve Willaert ben ik eraan begonnen. Noot voor noot hebben we geprobeerd om muziek te bedenken die het verhaal en de heftige emoties van 40-45 vertellen. De muziek voor deze voorstelling moet het publiek raken, in alle facetten", zegt Will Tura en deze muziek raakte al de aanwezigen.

Presentator Kobe in gesprek met Steve Willaert en Will Tura.

Presentator Kobe in gesprek met Steve Willaert en Will Tura. © FODI

Jelle Cleymans zong immers één lied dat eveneens te horen zal zijn tijdens 40-45. Voor velen al een kippenvelmoment, wat zal het dan niet worden wanneer de musical niets anders dan dergelijke liedjes brengt. Will leerde Steve kennen via een cassette. Inderdaad, Steve stelde zijn muzikale kennis - 32 jaar geleden - voor met een cassette. Will was onder de indruk van de arrangementen die hij ontving en dus besloot hij samen te werken met Steve Willaert. Later kwam Steve in zijn band. Hij zorgde ook voor de arrangementen van zijn optredens in Vorst-Nationaal... Hoe staat Steven tegenover een musical en vooral musicalmuziek ? "Als componist kan je in een musical verschillende genres kwijt. Will en ik zorgden voor de muziek, niet voor de teksten. Die zijn van Allard Blom. De teksten kwamen bij ons, wij maakten er de muziek voor. Of we nu al ver zitten ? Eigenlijk is alles nu al klaar. Ik zeg niet dat er nog bepaalde zaken gaan wijzigen in de loop van het verdere proces, maar laat ons zeggen dat het nu al voor 90% is afgewerkt." Waarom zong Will de liedjes al eens in ? "Om even ervan te proeven", lacht hij. "Het hoort bij het werk hé. Ik zong ze niet in om ze ooit naar buiten te brengen, maar misschien is het leuk voor de cast om te horen in welke sfeer ik ze bracht." En de voorverkoop, die is schitterend, want momenteel zijn er al 35.000 tickets verkocht.

(PADI)

Vanaf 7 oktober 2018. Ticket en info : www.40-45.live.

Onze showbizzmedewerker PADI, samen met Steve Willaert en Will Tura in Schelle.

Onze showbizzmedewerker PADI, samen met Steve Willaert en Will Tura in Schelle. © FODI

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!