West-Vlamingen in de hoofdrol in ‘Scrooge, de Musical’

Hoofdrolspeler Warre Borgmans tussen v.l.n.r. Floris Devooght, Korneel Defrancq, Baptiste Vuylsteke, Charline Catrysse, Jeroen Logghe, en Justine Maurau. © (Foto Jan Liekens)
Redactie KW

Maar liefst zes West-Vlamingen zijn momenteel naarstig aan het repeteren voor Scrooge, de Musical, die vanaf zondag 9 december in première gaat in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Daarna is dezelfde productie nog te zien in de Capitole Gent.

Drie West-Vlamingen wisten een hoofdrol te bemachtigen in de cast van Scrooge, de Musical. Charline Catrysse (Nieuwpoort) speelt de rol van Victoria, Jeroen Logghe (Diksmuide) zal gestalte geven aan Fred (neef van Scrooge) en Korneel Defrancq (Brugge) – zoon van Kurt Defrancq – mag in de huid kruipen van de jonge Scrooge. Maar dat is niet alles, want evenveel West-Vlamingen maken ook deel uit van het ensemble: Baptiste Vuylsteke (Sint-Denijs bij Zwevegem), Floris Devooght (Hulste) en Justine Maurau (Koksijde).

Na het enorme succes van Mozart, de Musical presenteert Music Hall ook dit theaterseizoen een grootse, kwalitatieve najaarsproductie met Scrooge, de Musical. Nadat de Belgische producent enkele jaren geleden Vlaanderen veroverde met Oliver worden nu alle registers opengetrokken voor een gloednieuwe versie van Charles Dickens’ ultieme kerstklassieker A Christmas Carol. Met in het creatieve team gelauwerde namen als Cornelius Baltus (regie), Frank Van Laecke en Allard Blom (scenario + liedteksten), Dirk Brossé (componist), Dan Potra (decor/kostuums) en Vanni Viscusi (choreo), mogen de verwachtingen terecht hooggespannen zijn.

Scrooge of A Christmas Carol is één van de mooiste en bekendste vertellingen ooit en dus vraagt de hoofdrol in dit familiespektakel niet enkel om een acteur van grote klasse, maar ook om een meesterverteller. Een kolfje naar de hand dus van Warre Borgmans, die in de huid van de verbitterde en gierige Ebenezer Scrooge mag kruipen en zo meteen ook zijn eerste hoofdrol in een musical pakt.

(Lees verder onder de foto)

De cast van Scrooge.
De cast van Scrooge.© Foto Jan Liekens

Sociaal onrecht en armoede

Charles Dickens (1812-1870) was één van de belangrijkste auteurs wereldwijd tijdens het Victoriaans tijdperk en verwierf zijn faam door zijn kleurrijke personages en kronieken van een maatschappij in verandering tijdens de Industriële Revolutie.

De novelle A Christmas Carol verscheen op 19 december 1843; de 22ste was de hele eerste druk van 6000 exemplaren al uitverkocht. Op het eerste zicht lijkt het een ‘lichter’ werk dan Dickens’ boeken ‘Oliver Twist’, ‘Nicholas Nickleby’, ‘David Copperfield’ of ‘Great Expectations’. Veel van de thema’s in A Christmas Carol zijn echter dezelfde als in Dickens’ grote romans, zoals sociaal onrecht en armoede, en hoe beide elkaar versterken.

Ebenezer Scrooge is namelijk een bankier en wisselaar die bijna zijn hele leven alleen maar om geld heeft gegeven. Andere dingen zoals vriendschap, liefde en familie, verafschuwt hij. Op kerstavond stemt Scrooge onwillig in met een vrije dag voor zijn boekhouder Bob Cratchit, zodat hij Kerstmis kan vieren met zijn gezin, op voorwaarde dat hij op Tweede Kerstdag vroeger komt werken.

In zijn statige maar kille huis krijgt Scrooge het schrikwekkende bezoek van de geest van zijn vroegere zakenpartner Jacob Marley, die hem waarschuwt voor zijn rusteloze lot als ronddwalend spook als hij zijn leven niet verandert. Om Scrooge tot inkeer te laten komen, krijgt hij het bezoek van de Geesten van Voorbije Kerstmis, Kerstmis Nu en Toekomstig Kerstmis. Zij brengen hem tot inkeer en hij belooft zijn leven te veranderen. Scrooge wordt weer de vrijgevige, zachtaardige man die hij was voor de dood van zijn geliefde Emily.

(PADI)

Scrooge, de Musical vanaf 9 december in Stadsschouwburg Antwerpen en in januari 2019 in Capitole Gent. Tickets en info : www.30jaarmusichall.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier