West-Vlaamse muzikanten dragen steentje bij tot welslagen Winterrevue in Antwerpen

03/01/18 om 08:35 - Bijgewerkt om 08:34

Tot en met zondag 14 januari kan je nog naar de Winterrevue 'The Sound of Movies' gaan kijken in Theater Elckerlyc in Antwerpen. Vooraan op het podium staat een sterke cast en ballet. Achteraan bemerk je ook een subliem orkest, met leider van de band Eric Melaerts, bijgestaan door Alain Verriest (Kortrijk), Matthias Standaert (Maldegem), Peter Ryckeboer (afkomstig van Koksijde, woont nu in Geraardsbergen) en Pieter Van Malderen (Hamme). Ook deze mensen dragen ertoe bij dat de Winterrevue 2017 een sterke productie is.

West-Vlaamse muzikanten dragen steentje bij tot welslagen Winterrevue in Antwerpen

Tijdens dit fotomoment was Eric Melaerts al vertrokken, maar we zetten dan maar Laurenz Hoorelbeke van de hoofdcast erbij. Op onze foto zie je v.l.n.r. Pieter Van Malderen (Hamme), Alain Verriest (Kortrijk), Laurenz Hoorelbeke, Peter Ryckeboer (Koksijde/Geraardsbergen), Matthias Standaert (Maldegem/Lovendegem). © PADI

De Winterrevue 2017 van Stany Crets maakt van Theater Elckerlyc de place to be. Niet alleen in Antwerpen, maar in heel het land. Het is een wervelende show geworden met levende legende Herbert Flack en een top cast. De glamour en grandeur van showfilms uit de eerste helft van vorige eeuw, maar ook meer recente films zijn de inspiratie voor een fantastische show. Terwijl echter de huidige Winterrevue nog tot en met 14 januari het publiek op een heerlijke theaterbelevenis trakteert, kondigt de vierde editie zich al aan. Regisseur Stany Crets is opnieuw het creatieve brein van dienst. De vierde editie start op 14 december 2018, maar de verkoop begon al op dinsdag 2 januari. Snelle beslissers scoren een lanceringskorting van 5 euro op de standaard ticketprijs.

Een Winterrevue zonder muzikanten is géén echte Winterrevue. Eric Melaerts, orkestleider van dienst voor deze productie, zocht dan ook sterke muzikanten bij elkaar om op het podium te staan. Een tweetal hebben West-Vlaamse roots, terwijl Matthias Standaert afkomstig is van Maldegem en dat leunt ook dichtbij de provincie West-Vlaanderen aan. Nu woont hij in Lovendegem. Peter Ryckeboer zag in 1978 het levenslicht in Veurne, woonde vroeger in Koksijde en nu in Geraardsbergen. Op zevenjarige leeftijd ging hij naar de Academie in Veurne. Daarna trok hij naar het Conservatorium in Gent, waar hij afstudeerde als pianist Jazz en Lichte Muziek. Momenteel geeft hij pianolessen en samenspel aan de Kunstacademie van Geraardsbergen en het Muda Kunstencentrum in Evergem. Naast het lesgeven werkte en werkt Peter ook nu nog altijd voor verschillende artiesten en hun bands in zowel binnen- als buitenland, waaronder Rick De Leeuw, Eva De Roovere, Lady Linn, Coco Jr., Eric Melaerts....

Eén grote familie

"We hebben onze medewerking te danken aan Eric Melaerts, die al lang een gevestigde waarde is in de muziekwereld en een bekende mediafiguur is", zegt Peter Ryckeboer. "Matthias en ik leerden Eric beter kennen als collega aan het Muda Kunstencentrum in Evergem, waar we beiden les geven. Onze eerste samenwerking was met de productie Contest Of The Best in Knokke, eveneens in een regie van Stany Crets. Dat klikte. Even later kwam Eric met de vraag of we wilden meewerken aan de Winterrevue. Het is al het derde jaar dat we dat met dezelfde groep doen: Eric Melaerts op gitaren, Matthias Standaert op drums, Pieter Van Malderen op toetsen, Alain Verriest op bas, de voorbije jaren ook Carlo Van Belleghem op bas en mezelf op toetsen. Het is enorm leuk. Het is ook tof om met schitterende artiesten en dezelfde acteurs te kunnen werken. Op die manier creëer je een band met elkaar als muzikant, met de acteurs, het ballet en de productie. We zijn precies één grote familie, met één doel voor ogen: zorgen voor een geslaagde én vooral sterke Winterrevue."

Accordeon

Alain Verriest (Kortrijk) kreeg op vierjarige leeftijd een accordeon van zijn vader, die ook muzikant was. Hij ging naar de muziekschool in Moeskroen, waar hij klarinet en saxofoon alto studeerde. Ook saxofoon tenor en saxofoon bas voegde hij aan zijn instrumentenkeuzes toe. Begin de jaren zeventig speelde hij als saxofonist bij verschillende dans- en balorkesten. Later sprak de contrabas hem aan. Hij studeerde drie jaar aan het Conservatorium in Doornik. Alain heeft een groots palmares als muzikant. Hij speelde bij Will Tura, Charles Aznavour, Frederick François... Zijn eigen groepen zijn Soulpetrol en Rebel3.

Matthias Standaert studeerde af als Meester in de Muziek aan het Gentse Conservatorium (KASK). Hij speelde als drummer onder andere bij en met Vive la Fête, Lady Linn and her Magnificent Seven, Eric Melaerts, Jasper Steverlinck, Sioen, Coely, Bas Bulteel, Moiano... Hij toerde met verschillende groepen in binnen- en buitenland. Matthias geeft les aan het Muda in Evergem, Conservatorium aan Zee in Oostende en de Muziekacademie de Kunstbrug in Gentbrugge.

Wil je deze West-Vlaamse muzikanten én de andere bandleden (Pieter Van Malderen, Eric Melaerts) eens aan het werk zien, dan is dat nog mogelijk tot en met zondag 14 januari in Theater Elckerlyc in Antwerpen.

Info en tickets: www.elckerlyc.be

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!