Ultieme hommage aan Jacques Brel, na Vorst Nationaal ook in Kursaal Oostende?

05/04/18 om 14:39 - Bijgewerkt om 14:37

In Goudblommeke in Papier, het sfeervolle en authentieke Brusselse café waar Jacques Brel vaak over de vloer kwam, gaven producent Geert Allaert, regisseur Dirk Decloedt en Brel-vertolker Filip Jordens tekst en uitleg over de indrukwekkende productie Je m'appelle Jacques Brel. De voorstelling vindt plaats op zaterdag 12 en zondag 13 mei, veertig jaar na het overlijden van de zanger, in Vorst Nationaal.

Ultieme hommage aan Jacques Brel, na Vorst Nationaal ook in Kursaal Oostende?

De voorstelling vindt veertig jaar na het overlijden van de zanger plaats. © Repro FODI

Naar aanleiding van het overlijden van de chansonnier van ons vlakke land, straks 40 jaar geleden, creëert Music Hall aan de hand van een groots multimediaspektakel een ultiem eerbetoon aan Jacques Brel.

Filip Jordens zal in deze Je m'appelle Jacques Brel niet enkel bijgestaan worden door zijn eigen sublieme muzikanten, maar krijgt met het Brussels Philharmonic Orchestra ook een groot symfonisch orkest achter zich onder de muzikale leiding van chef-dirigent David Navarro Turres.

Verrassend intiem karakter

Door het karakter van het oeuvre van Brel, de prachtige arrangementen geschreven door Michel Bisceglia en Maarten Lingier en de stijlvolle interpretatie van Jordens en zijn muzikanten krijgt dit indrukwekkende muzikale eerbetoon toch een verrassend intiem karakter.

Prachtige authentieke foto- en videobeelden van Jacques Brel vullen de muziek harmonisch aan. Regisseur Dirk Decloedt giet dit alles in een indrukwekkend en ultiem Brel-totaalconcept en gunt het publiek letterlijk een unieke blik op zijn bewogen, intrigerend levensverhaal. "We willen geen documentaire maken, noch musical of theater brengen. We willen vernieuwing brengen door aan de kracht van het oeuvre van Brel twee dimensies toe te voegen: orkest en beeld. Enerzijds hebben we het talent van Filip Jordens en zijn band, versterkt met het Brussels Philharmonic Orchestra. Anderzijds is er de stem van Brel, geleend uit authentieke audio- en videoarchieven. Het wordt een collage, zowel auditief als visueel, die de ziel van Brel wil aanraken. We willen geen chronologie, geen koude logica, maar inspirerende momenten ten tonele brengen. We zoomen in op de ziel van Brel, zijn energie, zijn passies en intensiteit", zegt regisseur Dirk Decloedt.

Unieke combinatie van verlegenheid en flair

Filip Jordens, zoon van een Vlaamse moeder en een Franstalige Leuvenaar, lijkt voorbestemd voor Brel. Een Franse Vlaming, zoals Jacques Brel zich ook noemde, met dezelfde jongensachtigheid en de unieke combinatie van verlegenheid en flair. Jordens beweegt als Brel fans in binnen- en buitenland al geruime tijd op het puntje van hun stoel met zijn fenomenale interpretatie van Brel.

Zijn beroemde repertoire doet de pers uitroepen Brel leeft weer! Tegelijk is voor iedereen duidelijk geworden dat Filip Jordens een artiest is die de geest van Brel in zich meedraagt en daar - op zijn beurt - grootse dingen mee doet. Jordens reconstrueert en dat op een manier dat het heel even lijkt alsof Brel terug is. Volgens de geruchten komt deze productie in het najaar ook mogelijk naar Oostende.

'Je m'appelle Jacques Brel' op zaterdag 12 en zondag 13 mei in Vorst Nationaal. Tickets en info: www.musichall.be.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!