Tom Dice: "Niemand kan mij stoppen, muziek blijft een groot deel van mijn leven"

12/04/18 om 19:59 - Bijgewerkt om 19:58

In de radiolounge van Joe FM stelde Tom Dice uit Eeklo zijn nieuwe cd Better Days voor. Op zijn nieuwe album staan er twaalf covers van legendarische en grote internationale hits, die ooit werden gezongen door Spice Girls, Lionel Richie, Bastille, Rihanna...

Tom Dice: "Niemand kan mij stoppen, muziek blijft een groot deel van mijn leven"

Tom Dice met zijn groep bij Joe FM. © FODI

De liedjes worden in een verrassende, originele en eigentijdse productie gebracht. Tom sluit zijn cd af met twee originele tracks : Cannonball en de nieuwe single Better Days. Een gesprek met deze Oost-Vlaamse zanger die altijd bleef geloven in zijn muzikaal talent mocht niet ontbreken.

In 2010 vertegenwoordigde je ons land op het Eurovisiesongfestival in Oslo. Je werd bekend, maar in de voorbije jaren deemsterde uw bekendheid een beetje weg. Werd je in die periode de muziek nooit moe ?

Tom : "Ik twijfelde wel eens, maar de muziek moe ? Neen, ik kan de muziek niet moe zijn. De muziekindustrie, dat is wel wat anders. Maar ik heb nooit gedacht om volledig te stoppen met muziek."

Kon je rekenen op mensen die je verder motiveerden ? Mensen die je dus steunden in misschien eens een donkere periode ?

Tom : "Zeker en vast, maar ik kon mezelf ook telkens oppeppen. Dit is wat ik wilde doen, ik moest er dus wel voor blijven gaan, ondanks één of andere muzikale tegenslag. Er komen nog veel jaren en ik zal ook nog wel jaren meemaken waar het minder gaat. Maar ik vertrouw op de toekomst, 't zal in stijgende lijn blijven gaan."

Tom Dice met zijn gitaar, onafscheidelijk.

Tom Dice met zijn gitaar, onafscheidelijk. © FODI

Drie of misschien zelfs al vier jaar geleden kregen we een persnota dat je een sabbatjaar ging inlassen. Eén jaar ? Het duurde precies veel langer. Waarom ?

Tom : "Het duurde twee jaar en toen ik heb mijn vorige cd I've come a long way uitgebracht. Het duurde vooral allemaal wat langer omdat ik eerst andere dingen moest afhandelen met mijn platenfirma. Die tijd kon ik dus niet gebruiken om te schrijven. Ik begon later met schrijven, ik begon later met op te nemen in de studio..."

Waarom koos je voor een album vol covers van grote internationale artiesten ?

Tom : "Dat komt door de samenwerking met Joe FM en dat zag ik direct zitten. Maar euh eerlijk, in 't begin had ik wel wat twijfels. Ik vroeg mezelf af of dat wel zou lukken. Door veel te proberen vond ik wel een eigenheid. Sommige liedjes herken je zelfs niet meer, want ik maakte er iets totaal anders van. Het zijn niet meer de songs die altijd weerklinken op de radio. Het zijn andere liedjes geworden, nu liedjes van mezelf en dat voel ik ook zo aan."

Als je échte hits zingt, dan is het toch gevaarlijk om die hits te bewerken. Waarom ze niet in hun originele versie brengen ?

Tom : "Ik had daar geen schrik van. We waren enkele weken bezig op Joe FM en er kwamen zoveel positieve reacties binnen. Ik kreeg zelfs felicitaties dat mijn versie van een song beter klonk dan het originele. Normaal gingen we geen cd opnemen, maar die vraag kwam er en die vraag bleef maar komen. Uiteindelijk besloten we de nummers op cd te zetten."

Delen

Mijn ene ex-lief kwam uit Brugge, de andere uit Roeselare

Als ik je hoor praten, dan haalde Joe FM je precies uit je donkere periode ?

Tom : "Ik zou het zo niet verwoorden. Ik zie mijn bijdrage bij Joe FM als een mooi begin van een nieuw muzikaal jaar. Maar akkoord, door de vele reclame op Joe FM werd ik vaak gedraaid in de huiskamer. Nog tot dinsdagvoormiddag 22 mei hoor je mijn uurtje in het programma van Sven en Anke. Zij hebben een toffe job, zochten naar een nieuwe invalshoek voor hun programma en ik haalde er veel voldoening uit."

Er kwamen al twee singles uit. Met de single Canonball sluit je een negatief hoofdstuk af. Met de andere single Better Days zie je de toekomst rooskleurig in. Correct ?

Tom : "Dat klopt. Cannonball was mijn flashback. Dit lied gaat niet enkel over muziek, maar ook over mensen die mij niet moeten. Als mensen mij niet moeten, dan moeten ze mij niet. En toch, niemand kan mij stoppen. Muziek is en blijft een groot deel van mijn leven."

Tom Dice, samen met Anke en Sven van Joe FM.

Tom Dice, samen met Anke en Sven van Joe FM. © FODI

Raakt het je wanneer mensen negatief over je praten, je links laten liggen ?

Tom : "Ik ben iemand die graag gezien wil worden door iedereen. Wanneer ik oppervlakkig wordt geraakt, dan doet het mij niets. Gaat het over mijn persoon, over wat mensen achter mijn rug zeggen, dan raakt het mij wel. Enkel wat op sociale media verschijnt, daar stoor ik mij niet aan. In mijn periode van het Eurovisiesongfestival las ik veel dingen op Twitter, soms positieve, soms negatieve. Maar van zoiets lig ik niet meer wakker."

Krijg je kracht door het zingen van Better Days ?

Tom : "Iedere keer als ik dat liedje zing, geeft het mij wel een goed gevoel. Ik moét vooruit kijken : Better days are coming ! 2018 is voor mij mooi begonnen. Ik kan meer zingen, kom meer mensen tegen. Ik krijg een warm gevoel van dat liedje. Als ik dat nummer speel, dan voel ik dat ook aan het liedje. Bij emotionele nummers zingt het gemakkelijker, omdat je het meegemaakt kan hebben. Better Days is een kijk op de toekomst. Dat is niet gemakkelijk, want persoonlijk weet ik niet wat de toekomst voor mezelf brengt."

Tom Dice, samen met showbizzmedewerker PADI.

Tom Dice, samen met showbizzmedewerker PADI. © FODI

Zong je ook nummers in die heel moeilijk waren om te bewerken ?

Tom : "I Wanna Dance With Somebody. De originele versie is heel dansbaar. De tekst bevat veel eenzaamheid. Zit je alleen op je kot in Gent, dan overvalt je dat wel eens. Echt moeilijk om te brengen durf ik nu niet zeggen, want het was heel herkenbaar. Ik zing het ook mooi. Het voelt daarmee aan alsof het een nummer van mezelf is."

Er staan twaalf covers op het album. Uit hoeveel kon je kiezen ?

Tom : "Uit 2000 van de Top 2000 van Joe FM. Uiteindelijk haalde ik er mijn favoriete top 12 uit."

Hoe kwam Joe FM bij je terecht ?

Tom : "Eind vorig jaar kwam mijn single Cannonball uit. Ik bracht hem live bij Joe FM. Ze waren toen al aan het brainstormen wat ze in 2018 zouden brengen en riepen mij binnen. Van 't ene kwam 't andere."

Welke liedjes hebben een belangrijke betekenis voor je ?

Tom : "Ik denk terug aan I Wanna Dance With Somebody. Moet ik kiezen op muzikaal vlak, dan verkies ik toch You're Beautiful, omdat het helemaal anders klinkt dan vroeger. Mijn moeder herkende die song zelfs niet. Ik ben heel fier dat ik met dit liedje iets totaal anders kon doen, mijn eigen creatie."

Hoe gelukkig is Tom Dice ?

Tom : "Gelukkig ! Ik pluk de dag zoals die komt. Heb ik bijvoorbeeld op zaterdag een rotdag, dan denk ik terug aan de dag ervoor die toen wel een mooie dag was."

De nieuwe cd-hoes van Tom Dice.

De nieuwe cd-hoes van Tom Dice. © Repro FODI

Hoe voelde het aan om op het podium van Stan Van Samang te staan ? Om zijn voorprogramma te verzorgen tijdens drie optredens in het Antwerpse Sportpaleis ?

Tom : "Zalig, volledig akoestisch ! Mijn gitaar en ik alleen op een podium voor 18.000 mensen. In 't begin begonnen mijn handen te trillen. Eenmaal ik zong, kon ik ook beginnen spelen en was ik weg voor enkele onvergetelijke muzikale minuten."

Heb je Stan al geboekt om bijvoorbeeld binnen vijf jaar uw voorprogramma te verzorgen ?

Tom (lacht) : "Was dat maar waar. Ik wil gerust binnen vijf jaar nog eens zijn voorprogramma doen. Stan kan veel doen met zijn stem. Ik vergeet niet wat hij nu voor mij deed."

Hoe goed ken je onze provincie West-Vlaanderen ?

Tom : "Op het vlak van de liefde heel goed. Mijn ene ex-lief kwam uit Brugge, de andere uit Roeselare. Enkele weken geleden werd mijn ex-lief uit Roeselare mama. Neen, niet van mij hoor (lacht). We zijn al acht jaar uit elkaar, maar we zijn vrienden gebleven."

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!