The Great Pretenders: van The Platters over Elvis tot The Rubettes

26/10/17 om 10:21 - Bijgewerkt om 10:21

In het Concertgebouw in Brugge stelden The Great Pretenders hun nieuw album voor met twee concerten en dit op uitnodiging van NEOS West-Vlaanderen (Vereniging van en voor Actieve Senioren) naar aanleiding van het 45-jarig bestaan van deze vereniging.

The Great Pretenders: van The Platters over Elvis tot The Rubettes

© Nico

Ergens in juni 2011 ontstaat het idee: een close-harmonygroep met vijf klassiek geschoolde heren, die de uitdaging aangaan met het beste van de sixties. Een hele zomer lang rijpt het plan, koortsachtig wordt er gezocht naar de zangers en naar wat hen uiteindelijk zal binden. Oktober 2011: de blend is perfect en The Great Pretenders zijn een feit. Natuurlijk zijn de vijf heren (bas, bariton, drie tenoren) schatplichtig aan hun grote voorbeelden, maar ze voegen er de wonderlijke alchemie van de close harmony aan toe en meer let's pretend: milde ironie tussen de lijnen, een vleugje intelligente scherts, choreografie met een knipoog. De uitdaging van The Great Pretenders is even simpel als complex: het publiek bekoren met schitterende nummers en de magie van vijf perfect uitgebalanceerde stemmen. Het resultaat is een zelden gehoorde rijkdom van klank en kleuren... Close harmony kan omschreven worden als een meerstemmige zangstijl, waarbij de verschillende stemmen en tonen elkaar dicht volgen, met of zonder instrumentale begeleiding.

The Great Pretenders: van The Platters over Elvis tot The Rubettes

© Nico

En het concert? De stemmen van Marc Meersman, Frank François, Henk Pringels, Joris Derder en Adriaan De Koster sloegen ons met verstomming. Het geheel klinkt fantastisch en daarmee kan je jong en oud bekoren. Van The Great Pretender tot Smoke Getsin Your Eyes naar The Lion Sleeps Tonight... Liedjes van Elvis, The Platters en The Rubettes. Al deze liedjes brachten ze zonder afbreuk te doen aan de originele versie. Het was voor ons pure nostalgie om Ramona, Sugar Baby Love en The chain gang door de boxen te horen weerklinken. Fenomenaal. De nummers werden met een vleugje humor voorgesteld, de lead zang werd afgewisseld. Tijdens de concerten kwam ook presentator Luc Verschueren even langs om het nieuw album van The Great Pretenders - met maar liefst 19 liedjes - te promoten. Het publiek mocht zelfs aan de hand van hun applaus bepalen welk liedje als single uitgebracht zal worden. Het nummer Sugar Baby Love van The Rubettes sloeg het meest aan, met dank aan Frank François en Adriaan De Koster die de lead zang van dit nummer voor hun rekening namen. Besluit: een sterk concert, een heel gesmaakt concert, zeker voor herhaling vatbaar én niet enkel in West-Vlaamse concertzalen.

(PADI)

Presentator Luc Verschueren.

Presentator Luc Verschueren. © Nico

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!