Preuteleute: “Nog ene ké in Kursaal Oostende, Bredene, Leffinge en misschien nog vele kéren elders?”

© FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Eens een normaal gesprek voeren met Alain (Sebastien Dewaele uit Merelbeke) en ook Alain (Tom Vanrijckeghem uit Gentbrugge) van Preuteleute? Dat is niet gemakkelijk, praktisch niet mogelijk, want regelmatig worden er woorden uitgesproken die niet voor publicatie vatbaar zijn of ee van de twee schiet in een lach.

Preuteleute zou Nog ene ké naar Kursaal Oostende afzakken voor een show. Een grootse theatershow voor 2.000 mensen. Ze zagen het zitten. Kursaal Oostende en organisator Comedyshows zagen dat ook zitten. Enkele dagen later zag iedereen dat blijkbaar zitten, want de show was in 36 uur tijd uitverkocht. De mannen van Preuteleute zijn wel degelijk mannen van hun woord, want het blijft bij Nog ene ké in Kursaal Oostende. Wie voor 25 januari…2020 in Kursaal Oostende tickets heeft, beleeft dus wel een unieke avond want méér dan één keer komen ze niet naar deze prachtige locatie in Oostende.

Maar Comedyshows en Preuteleute zijn ook niet dom. Het mag gerust nog éne keer ergens anders zijn en daarom besloten ze de fans die op de wachtlijst stonden blij te maken met Nog ene ké in Bredene. Joepie, nog een show nu op zaterdag 18 januari… 2020 in het Staf Versluyscentrum in Bredene, zelfs één week eerder dan Kursaal Oostende. De voorverkoop ging van start en voila, de 440 beschikbare tickets waren op 12 minuten tijd uitverkocht. Volgens de organisatie staan er nog 1.700 mensen op de wachtlijst. De kans bestaat dat wanneer deze bijdrage verschijnt Preuteleute nog één keer gaat optreden in misschien wel Izegem of Gent of Oostkamp of Tielt of waar dan ook. Want Nog ene ké valt in de smaak van het publiek en er zijn nog zoveel theaterzalen waar Alain én ook Alain nog eens kunnen spelen.

Nog ne ké

En inderdaad, op de valgreep van onze tekst laat Comedyshows weten dat Preuteleute ook zal optreden op zaterdag 11 januari 2020 in De Zwerver in Leffinge. Wie op de reservelijst staat, kan nu al kaartjes bestellen. Op vrijdag 1 februari vanaf 12 uur wordt de verkoop dan opengesteld, tenminste als er dan nog kaartjes beschikbaar zijn. Maar ons gevoel : nà Leffinge zullen er nog wel shows worden aangekondigd…

Voor wie het niet zou weten: Preuteleute ontstond in 2002 als een cabaret-duo: Sebastien Dewaele – bekend van Eigen Kweek op Eén – en Tom Vanrijckeghem. Drie jaar later kwam hun eerste album uit, waarmee ze een bekend randfenomeen werden in hun thuisprovincie West-Vlaanderen. In 2006 transformeerde Preuteleute in een volwaardige muziekgroep en brachten ze één jaar later hun tweede album uit.

Na een afwezigheid van bijna drie jaar is Preuteleute sinds 2012 terug met een derde album en een nieuwe show. Eind december 2013 stelden ze hun eerste avondvullende theatershow Un-butt-plugged voor in Kursaal Oostende. Met deze nieuwe show trokken ze in ‘t voorjaar en in ‘t najaar van 2014 op tournee doorheen Vlaanderen. In januari 2016 werd de theatershow Anology voorgesteld. Preuteleute laat zich vooral opmerken door hun komisch schunnige en seksueel expliciete teksten in ‘t West-Vlaams.

Naast eigen nummers herwerkt de groep vaak covers die voorzien worden van een andere tekst. Dat Preuteleute volgend jaar terug op het podium staat, is eigenlijk dankzij de Trappisten. “Enkele weken geleden vroeg Alain aan mij tussen Trappist zes en zeven : We liggen al een eind stil, ik zou nog ène keer willen optreden. Zou jij dat ook niet willen? Ik zei: Moet je nog één pint hebben? Hij zei: Jaak! We zwegen erover, maar het bleef wel door mijn hoofd spoken. Nog ene ké, wat zou ik nog éne ki willen doen in mijn leven? Ik wist het, hij zei later : Ik zou nog ène ki willen optreden in Kursaal Oostende en achteraf in m’n bloten in de zèè gaan zwemmen met een komkommer in m’n ….”.

De keuze was vlug gemaakt. Preuteleute speelt bijgevolg Nog ene ké in Kursaal Oostende en intussen is die zaal al totaal uitverkocht. Dezelfde theatershow over bucketlists en andere zaken kan je ook beleven in Bredene, maar ook daar staat het bordje Uitverkocht al bij.”

Vijf cd’s en al meer dan zeventig eigen nummers

Het ging er gezellig aan toe tijdens de persbabbel in Kursaal Oostende. Toen wisten Alain en ook Alain nog niet dat hun theatershow in Kursaal Oostende zo snel uitverkocht zou zijn. “De vorige keer dat we hier stonden, deed ons dat wel iets. We deden hier ook een dvd-opname. Slechts één keer hier. Als dat hier uitverkocht is, gaan we geen twee keren op dezelfde locatie spelen. We zijn luiaards, we zijn artiesten”, lacht Alain. “Dit Kursaal willen we dus nog één keer doen. De mensen mogen het interpreteren zoals ze willen, maar in onze kop zit Nog ene ké.”

Het duo bracht al vijf cd’s uit en zit al boven de 70 eigen nummers. “Ik had nooit gedacht dat ons succes zolang zou duren”, bekent Ook Alain. Kameraad Alain knikt en vult aan: “Toen we ooit aan Humorologie meededen, kregen we te horen : Dergelijke onderbroekenhumor past niet op een gerenommeerd festival als Humorologie. Toen waren we serieus ontgoocheld. We wisten niet hoe het verder moest, maar we deden toch verder.”

Preuteleute:
© FODI

Preuteleute hield een sabbatjaar, volgend jaar vliegen ze er terug in. Waarom een sabbatjaar? Ook Alain zegt: “Treden we op, dan doen we maximum 60 optredens in één jaar. We spelen vooral in West-Vlaanderen en wel eens in Gent. Na vijf jaar mogen de mensen je echter niet moe worden. We willen onszelf ook niet verbranden. We willen dan ook eens goed ons hoofd leeg maken en ons bezinnen voor de toekomst.”

Vanaf september begint het duo te werken aan de nieuwe show Nog ene kè die in januari 2020 van start gaat. “We gaan dan een tien- à vijftien huiskameroptredens doen, waarin onze show vorm krijgt. Maar daarvoor zitten we enkele dagen samen om te brainstormen wat het zal worden. Wees gerust, Nog ene ké zal je niet vlug vergeten.”

(PADI)

Info of tickets Preuteleute : www.comedyshows.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier