Orkestleider Bobby Setter uit De Pinte wordt Ereburger van New Orleans

21/12/17 om 10:04 - Bijgewerkt om 10:03

Vanaf de jaren zestig had zanger en muzikant Bob Verhelst onder de naam The Bobby Setter Band een heel populair dansorkest, samen met zijn dochter en tevens zangeres Karin.

Orkestleider Bobby Setter uit De Pinte wordt Ereburger van New Orleans

Begin de jaren zeventig toerde de Vlaamse band heel Europa door, samen met de Amerikaanse rock- & roll zanger Fats Domino. Bobby en Fats werden goede vrienden, die vele uren samen doorbrachten aan de piano. Dit meestal thuis bij Fats in New Orleans, maar ook regelmatig in de gezellige houten bungalow van Bobby Setter in De Pinte. Bobby Setter maakte ooit een prachtige documentaire over zijn showvriend Fats. Deze muzikale film My Friend Fats 85 trok zelfs vorig jaar nog volle zalen tijdens de Gentse Feesten.

Met de doortocht van de orkaan Katrina - enkele jaren geleden - kreeg New Orleans heel wat te verduren. Het huis van Fats kwam helemaal onder water te staan. De vele straatjes met muziek en gezelligheid werden op één dag stil en verlaten. Fats Domino was zelfs enkele dagen vermist. Zijn goede vriend Bobby uit Vlaanderen vreesde het ergste. Uiteindelijk kwam het niet meer goed met Fats. Hij was op de sukkel. Op 25 oktober jl. overleed de Amerikaanse rock-koning Fats Domino op 89-jarige leeftijd. Bobby Setter en dochter Karin waren aanwezig op de uitvaart van Fats Domino in New Orleans. De rouwstoet The Second Line Parade was een indrukwekkende belevenis, met meer dan 10.000 muziekliefhebbers die nog een laatste eerbetoon aan The Fat Man kwamen brengen. Het was een heel bijzondere uitvaart, zonder tristesse of treurnis maar een afscheid met veel muziek.

En vandaag - uitgerekend op de kortste en donkerste dag van het jaar - kwam er voor Bobby Setter plots onverwacht nieuws uit de City New Orleans in de Staat Louisiana - USA. Bob alias Bobby kreeg uit Amerika het grote nieuws dat hij door de vriendschap en de verdienstelijkheid tegenover de beroemdste inwoner van New Orleans werd opgenomen als Ereburger van deze beroemde Amerikaanse muziekstand. Mitchell J. Landrieu, mayor, City of New Orleans, stuurde persoonlijk de oorkonde (certificate of recognition) naar Bob in De Pinte in België. Een dikke proficiat aan Bobby Setter voor deze toch heel speciale oorkonde.

(PADI)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!