Natalia op keyboard én piano tijdens Theatertournee Jef Neve & Natalia in Brugge

© FODI
Redactie KW

Concertevents besloot twee shows van de Theatertournee Jef Neve & Natalia te boeken voor Concertgebouw Brugge en Kursaal Oostende. Voor de organisatoren Sofie en Willy was het een gok, want Natalia aan de zijde van Jef Neve is toch wel iets compleet anders dan Natalia alleen op een podium te zien staan.

De twee Kempenaren kwamen elkaar al een paar keer per toeval tegen op het podium en steeds spatte het plezier, de humor, maar vooral de positieve muzikale verrassing er af. In die mate dat ze dus besloten om dit in een nieuw project te gieten. Nieuw voor allebei, geen toeters en bellen rond Natalia, geen ‘standaard’ ritmesectie bij Jef, maar één en al oor voor elkaar en elkaars muziek, op zoek naar manieren om die songs uit te puren, te strippen en zo te brengen dat iedereen van z’n sokken wordt geblazen.

Verrassend begin

We waren heel benieuwd wat het zou worden. Qua opkomst was het al geen tegenvaller, want Concertgebouw Brugge zat afgeladen vol voor deze show in een reeks van ongeveer vijftien dergelijke shows dat ze geven. Natalia en Jef Neve werden begeleid door zeven muzikanten, één DJ én ook twee backings. Een ruime bezetting, een sterke bezetting, een goede bezetting. Shine on me/You’re gonna get there/When spring begins…Bij het begin van de show openden Jef & Natalia met een complete verrassing, een song van Natalia gewikkeld in twee songs van Jef Neve. Geen eenvoudige verrassing weliswaar, maar een heel bewuste keuze van beide artiesten om ons even te laten twijfelen, te laten zoeken naar hoe de avond zou verlopen, net zoals zij dat gedaan hebben in de voorbereidingen van deze tour.

Naargelang het theateroptreden verder evolueerde en hoe meer Jef en Natalia vertelden hoe deze tournee en bepaalde songs tot stand kwamen, werd het nog mooier en werd het een adembenemende show. Prachtig, dat geven we eerlijk en oprecht toe. Wat Natalia en Jef Neve op het podium brengen, is wondermooi. Het publiek vond dat ook, want spontaan sprongen de mensen recht om te applaudisseren. Het duo mocht dus vanzelfsprekend een bisnummer brengen.

Hoe kwam tournee tot stand?

Persoonlijk vonden we hun uitleg mooi hoe deze theatertournee tot stand kwam. Een gesprek op het appartement van Natalia met rode wijn én nog méér rode wijn, waarna de ideeën opkwamen en het nieuwe concept werd uitgewerkt. Terwijl Jef Neve pianoklanken liet weerklinken, speelde Natalia op het keyboard. Jef mocht ook apart een nummer brengen. In die tijd verwisselde Natalia van kledij, kwam ze op en zei ze : Ik leerde ook piano spelen, dankzij Jef. Ik kan dat ook hoor. Vandaar dat ik mijn nummer breng net na zijn solonummer. De zangeres zette zich goed aan de piano, met hoge hakken aan, en bracht Million reasons van Lady Gaga. Wondermooi!

“Hey Brugge, are you happy?”, riep Natalia na dat nummer, waarna I want you back weerklonk met Jef Neve….op de saxofoon, dichtbij drie andere saxofonisten waarvan één die zijn echtgenoot bleek te zijn. Wat het duo nog bracht ? Bye Bye Blackbird, Caterpillar, Solitude, Fight, Glamorous/Dangerous, Risin’, Shame/Litttle precious én als bisnummer Hallelujah, de song die ze voor het eerst samen op een podium brachten. Intussen bleef het publiek maar applaudisseren én applaudisseren. De vele aanwezigen hadden duidelijk genoten én terecht. Backstage zei Jef Neve tegen ons dat hij minstens drie maanden werkte om dat hele concept uit te werken. Natalia en Jef Neve mogen van ons nog lang op theatertournee trekken. Het is zeker én vast meer dan de moeite waard!

(PADI – Foto’s FODI)

In West-Vlaanderen kan je de Theatertournee Jef Neve & Natalia nog één keer bijwonen op zondag 31 maart om 20 uur in Kursaal Oostende. Tickets: 34, 39 en 44 euro. Tickets en info: www.concertevents.be