Meulebeekse zangeres Chelsy zingt na 23 jaar terug mee met Blue Blot

Chelsy zingt terug bij Blue Blot. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Tot begin 1996 stond Anja Baert alias zangeres Chelsy uit Meulebeke op het podium met Blue Blot. Ze beleefde onvergetelijke jaren. Op 18 juni 1996 stierf bezieler Luke Walter Jr. van Blue Blot op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie en enige tijd later kwam er een einde aan Blue Blot. Op zaterdagavond 23 maart staat Blue Blot terug op het podium in Lotenhulle, samen met muzikanten uit die vervlogen tijden én ook met zangeres Chelsy, die tijdens de eerste show slechts een tweetal nummers zal meezingen maar in de toekomst terug als vaste zangeres erbij zal horen.

Chelsy weet nog heel goed wanneer ze die allereerste keer met Blue Blot in contact kwam. “Ik ga het nooit vergeten, ik ben begonnen na mijn huwelijk”, glimlacht ze. “Joost en ik trouwden op 10 oktober 1992. Ik was vooraf al gevraagd om auditie te doen, maar toen kon ik niet gaan. De eerste auditie vond plaats op Valentijnsdag én toen trouwde ik net voor de wet. Later belde manager Wilfried terug of ik wilde meedoen aan een nieuwe editie. Ik zei ja en mocht meezingen. Na mijn kerkelijk huwelijk ben ik eraan begonnen. Hoeveel optredens we deden ? Och, daar kan ik geen aantal op kleven, maar het waren er tientallen én heel mooie optredens, inclusief festivals. We namen ook een live-cd en live-dvd op in de Elisabethzaal in Antwerpen. Voor mezelf was mijn deelname bij Blue Blot het mooiste op muzikaal gebied. Alle deuren gingen voor ons open. Dat was echt een periode die ik nooit vergeet. Na het overlijden van Luke deden er nog enkele muzikanten verder, maar toen zong ik niet meer mee. Ik stopte, omdat Luke er niet meer bij was. Ik vond het zelfs geen goed idee dat ze daarna nog optraden.”

Na juni 1996 en begin 2019 blijft Chelsy wel nog altijd muzikaal actief. In 1996 deed ze mee aan de selecties voor het Eurovisiesongfestival. “Ik zing ook nog altijd huwelijksmissen, uitvaarten, feestjes met een band of pianist. In 2016 begon het project Eurovisie met Andrea Croonenberghs en Geena Lisa. Ik heb ook nog een ander project De roos diep in mij, met allemaal liedjes van Ann Christy en Yasmine. En plots komt daar Blue Blot terug bij. Het was de vorige backing vocal Catherine die aan mij dacht en vroeg of ik interesse had. Ik moest geen twee keren nadenken, want vroeger was die periode de allermooiste voor mij. Blue Blot start terug met meerdere vroegere muzikanten, waaronder basgitarist Jan Meyers de nieuwe manager director, gitarist Richard Severijns, Carlo Mertens, backing vocal Catherine en ik.”

Luke Walter Jr. van Blue Blot.
Luke Walter Jr. van Blue Blot.© GF

Chelsy doet terug mee met Blue Blot als eerbetoon aan Luke Walter Jr. “Ik heb mij in die periode zo muzikaal geamuseerd, waardoor ik direct akkoord was om terug mee te doen. Voor mij was Blue Blot een grote opstap in heel mijn carrière. Je werd aanzien als muzikanten met naam en faam. Zijn overlijden had wel een grote impact op mij. Ik was immers nog jong en ik werd al geconfronteerd met de dood van iemand die ik zo goed kende. Luke was ziek, herstelde, maar de ziekte keerde terug. Dat was twee keren een klap. Wat zou er gebeurd zijn als Luke was blijven leven ? Hoe ver zou Blue Blot zijn geraakt ? Er waren nog zoveel plannen, ook buitenlandse plannen.”

Yo Yo Men verwijst naar de titel van het ín 1994 opgenomen album, met producer Tony Platt. Een opmerkelijke keuze als je weet dat Tony ook werkte met mastodonten als groepen a1s AC/DC, Iron Maiden, The Who en Led Zeppelin, maar ook en niet onbelangrijk met Buddy Guy. Belangrijk voor Blue Blot was ook de samenwerking met Tony Joe White die samen met zijn vrouw Leann het numrner Yo Yo Man voor Blue Blot schreef. Met Tony Joe White als producer nam Blue Blot vier numrners op in de legendarische Muscle Shoals Sound Studios in Sheffield Àlabatrma. Hierbij ook het vintage nummer Closing In On The Fire, een song die de mysterieuze “swamp dampen” ademt. De muziekliefhebher met een voorliefde voor een uitgebreide bezetting maken ze alvast blij. Met tien staan ze op het podium. Naast bassist Jan Meyers, die samen met Luke Wa1ter Jr, Blue Blot oprichtte, zullen de fans ook Catherine Mys – één van de twee backing vocalisten – en trombonist Carlo Mertens ongetwijfeld herkennen. Die avond mag je een stevige portie blunk verwachten, een swingend samengaan van blues en funk zoals de meeste BIue Blot hits klinken. Jan Meyers en manager Wilfried Brits zochten bewust niet naar een Luke Walter Jr imitator. Ze vonden in frontman Peter Versluys, een schitterende zanger met een innemende podiumprésence.

(PADI)

Zaterdag 23 maart vanaf 20 uur in het Gemeentelijk Ontmoetingscentrum, Guldensporenplein 10 in Lotenhulle : optreden Yo Yo Men – Blue Blot Tribute Band. Eén kaart kost online 15 euro en 2,5 euro booking of 18 euro in café ‘t Volkshuis, Lodorp 101 in Lotenhulle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier