Lisa Van Nevel uit Beernem is verantwoordelijk voor Belgische fanclub Within Temptation

De groep Within Temptation © Management WT
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De Nederlandse populaire metalband Within Temptation is bezig met een tournee ‘European Tour 2018’, die hen brengt in o.a. Nederland, Duitsland, Amerika, enz. Lisa Van Nevel uit Beernem volgt alles van deze band heel goed op, want ze is verantwoordelijk voor de Belgische fanclub van Within Temptation.

Lisa (26) zal nooit vergeten hoe het allemaal is begonnen. “In 2011 werd Within Temptation Belgium Official opgericht in samenwerking met Sony Music België, hun toenmalig platenlabel van de band. Met het uitbrengen van The Unforgiving zocht de band in ieder land een reporter. Voor België werd ik aangesproken. Twee dagen later stond ik al met Sharon, Robert en Ruud – onder begeleiding van Sony Music – in de ochtendshow van Q-Music ter promotie van Faster.

Spendeer je veel tijd in het volgen van de band in het algemeen? Of enkel bij Belgische evenementen?

Lisa: “Ik ben alleen verantwoordelijk voor de Belgische fanclub. Ik kan rekenen op de steun van andere fans en het management van de band. Qua tijd varieert dat. Wanneer de band op tournee is of een nieuwe cd uitbrengt, dan ben ik er zo goed als iedere dag eventjes mee bezig. In de voorbije jaren was het wat stiller, het bestaan van de band ging immers aan een zijden draadje. Sinds kort volgen wij terug de dagdagelijkse zaken op: interviews in allerlei landen, bijzonderheden tijdens een show, promotie van nieuwe nummers, enz. We volgen de band dus ook wel tijdens hun buitenlands avontuur, maar onze eigen activiteiten blijven wel in België.”

Iedereen rondom mij weet dat Within Temptation voor mij belangrijk is, al ben ik sinds de fanclub niet zo fanatiek meer.

Ik veronderstel dat je zelf fan bent. Kan je vertellen wanneer en hoe jouw liefde voor Within Temptation is begonnen?

Lisa: ” In 2005 leerde ik Within Temptation kennen met hun single Angels. Ik was toen 12/13 jaar, een leeftijd waarin je je eigen weg probeert te zoeken. Sindsdien heb ik de groep niet meer losgelaten. Iedereen rondom mij weet dat Within Temptation voor mij belangrijk is, al ben ik sinds de fanclub niet zo fanatiek meer. Ik probeer mij wel op een professionele manier op te stellen in wat ik doe. Het zou niet overkomen wanneer ik backstage als een bezetene achter de band aan zou lopen. Dat wederzijds respect is er wel.”

Heb jij zelf contact met de band of verloopt alles via bijvoorbeeld hun manager?

Lisa: “Sommige bandleden zijn toegankelijk, zelfs via sociale media. Maar alle officiële zaken worden altijd geregeld via het management.”

We zagen je rondlopen met VIP’s voor het concert in de Lotto Arena in Antwerpen. Is dat ook een van uw taken? Kan je daar iets meer over vertellen?

Lisa: “Een aantal mensen kochten een VIP-kaartje voor de show in Antwerpen. Deze personen kregen een backstage-rondleiding, inclusief een goodiebag met o.a. een t-shirt van de band. Ze mochten ook de soundcheck bijwonen en hadden een meet & greet met de bandleden. Ik mocht als fanclubverantwoordelijke deze mensen volgen om daarna een reportage erover te maken. Enerzijds een leuke herinnering voor hen, anderzijds is het een trigger voor mensen die nog nooit VIP-ticket hebben gekocht en dat in de toekomst toch wel eens willen doen.”

Lisa (links), samen met zangeres Sharon Den Adel van Within Temptation.
Lisa (links), samen met zangeres Sharon Den Adel van Within Temptation.© FODI

Merk je een stijging van de populariteit van Within Temptation in België, sinds Sharon deelnam aan het vtm-programma Liefde voor Muziek?

Lisa: “Absoluut! Ik werd tijdens de periode van Liefde voor Muziek ook dikwijls aangesproken door collega’s, familie of vrienden die zelfs zeiden: Nu begrijpen wij waarom jij fan bent. Wat een stem en wat een vriendelijke vrouw. Sharon heeft met haar deelname aan dit programma een andere kant van zichzelf laten zien en dat liet op veel mensen een goede indruk na. Je zag dat al tijdens het concert van Within Temptation in Antwerpen. Voor heel wat mensen was het een eerste kennismaking met de groep.”

Heb jij een doel, een visie, om het vaandel van Within Temptation te dragen voor de fans in België?

Lisa: “Het doel van de fanclub is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de band én hun muziek, om Belgische fans bijeen te brengen, om fans te informeren over wanneer ze bv. een live-optreden doen op de radio, wanneer er een signeersessie plaatsvindt, het delen van reportages, enz. Er mogen vaak tijdens signeersessies geen selfies gemaakt worden wegens de combinatie van de grote van de groep fans die staat te wachten en vooral door tijdsgebrek. Wij proberen dan iedereen toch op beeld te krijgen, terwijl ze bij de band staan.”

Dat de fanclub is geworden tot wat hij nu is, daar ben ik zeer trots op. Maar als je mij vergelijkt met sommige andere fans, zal mijn omgeving misschien beseffen dat ik toch niet zo fanatiek ben als ze wel dachten.

Hoe reageert jouw omgeving op uw inzet voor Within Temptation? Vrienden? Vriendinnen? Familie?

Lisa: “Die vinden dat niet bijzonder hoor. Zoals ik al eerder zei, weet iedereen dat ik de band al lang volg. Ze zijn eerder verbaasd als er eens niets gebeurd rond een show in België (lacht). De één interpreteert mijn liefde voor de band wat fanatieker dan de andere. In mijn ogen ben ik nooit fanatiek geweest, maar heb ik het vroeger misschien te vaak uitgesproken dat ik fan was. Als ik eerlijk ben, ik stak dat ook niet weg. De hele wereld moet in mijn ogen de band leren kennen en misschien is juist daarom de fanclub ontstaan. Weet je, ik werd fan toen ik 12/13 jaar was. Een leeftijd waarin je je passies onder de aandacht wilt brengen. Geleidelijk aan wordt een mens ouder en kijk je anders tegen de dingen aan. Dat de fanclub is geworden tot wat hij nu is, daar ben ik zeer trots op. Maar als je mij vergelijkt met sommige andere fans, zal mijn omgeving misschien beseffen dat ik toch niet zo fanatiek ben als ze wel dachten (lacht).”

Organiseren jullie als fanclub ook zelf evenementen?

Lisa: “Dat staat niet op de planning. Indien wel, dan heb je ook het management nodig. Daarnaast heeft de band op zich al een drukke agenda. Wij zijn hoogstwaarschijnlijk wel op ieder Belgisch evenement aanwezig en proberen daar waar mogelijk mee te ondersteunen, promotie maken, signeersessies begeleiden, enz.”

Wat is jouw leukste anekdote met de band?

Lisa: “Vooraleer de fanclub bestond, kwam zangeres Sharon eens naar mij toegelopen om mij te feliciteren met mijn zwangerschap. Ze had dat op Twitter gelezen. Het ging echter wel over een andere persoon. Dat was even een gênant moment, maar ik moet toegeven dat die persoon waarover het ging qua uiterlijk wel iets van mij mee had. Sindsdien weet ze heel goed wie ik ben.”

Ik kan je zeggen: de nieuwe plaat die eraan komt, ziet er veelbelovend uit

Krijg je soms vreemde vragen van fans?

Lisa: “Neen, dat valt wel mee. Soms denken mensen dat de fanclub door de band zelf beheert wordt, maar daar blijf ik altijd correct in. Ik hou ze niet aan het lijntje. De meeste vragen gaan over het krijgen van een setlist of het kunnen ontmoeten van de band. In de toekomst hopen wij wel nog eens een meet & greet te mogen organiseren. Hou zeker onze FB-pagina in de gaten.”

Tot slot: hoe zou jij de groep Within Temptation omschrijven aan iemand die de band niet kent?

Lisa: “Een leuke, familiale groep mensen die bestaat uit professionele en gepassioneerde muzikanten die bovenal veel plezier met elkaar beleven op en naast het podium. Qua muziekstijl zijn ze ondertussen zo uiteenlopend geworden dat ik er moeilijk een stempel op kan plakken. Als je van stevige gitaren en vrouwelijk zang houdt, ga je zeker eens luisteren. Ik kan je zeggen: de nieuwe plaat die eraan komt, ziet er veelbelovend uit.”

(PADI & Sandro)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier