Lindsay openhartig in ‘Mama worden’: “Mijn verhaal is er één met een happy end, ik heb een dochtertje”

Een gezellig onderonsje met vooraan v.l.n.r. Micha Marah, Lindsay en burgemeester Jan De Keyser van Oostkamp. Achteraan v.l.n.r. professor De Vos, vroedvrouw Freya en Raf Willems. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op het prachtige kasteeldomein De Cellen in Oostkamp stelde Lindsay haar boek ‘Mama worden – De weg naar geluk via ivf voor. Het was een geëmotioneerde zangeres die onder het goedkeurende oog van de Oostkampse burgemeester Jan de Keyser het eerste boekexemplaar in ontvangst mocht nemen van Raf Willems, CEO van Willems Uitgevers. Professor De Vos van UZ Brussel schreef, samen met zijn team, de colums in Mamma worden. Tijdens de babbel was Lindsay heel openhartig over haar vele verdriet. Over de twee miskramen, over de zeven mislukte ivf-pogingen.

Raf Willems van Willems Uitgevers: “Mama worden is toch het meest universele thema ter wereld dat er bestaat. Als het niet lukt, brengt dat heel wat met zich mee. Ik mocht tijdens de kerstperiode de dagboeken van Lindsay lezen. Dat waren geheime dagboeken. Het bezorgt mij nu nog een krop in de keel als ik eraan terug denk. Wij kennen allemaal de goedlachse Lindsay. Dan lees je het verdriet van een mens. Lindsay hield het jaren stil, zonder dat iemand het wist. Dit boek kan niet openhartiger zijn. Er is geen enkel taboe uit de weg gegaan, geen enkel moment van pijn verzwegen én ook de emotie niet.”

Is dat boek belangrijk voor mensen die in dezelfde situatie zitten?

Raf Willems: “Ik denk dat dit één van de belangrijkste boeken is die in deze tijd aan bod komt, omdat we dat nooit gelezen hebben. Professor De Vos staat ook de zaal, hij is een autoritair in Europa op het vlak van vruchtbaarheid. Er zijn boeken verschenen over vruchtbaarheid, waar enkel wetenschappers iets aan hebben. Maar zo’n boek, persoonlijk vanuit het hart, dat bestaat niet in Europa. Dit moet een internationale besteller worden.”

Lindsay poseert in haar tijdelijke pop-up met kledij.
Lindsay poseert in haar tijdelijke pop-up met kledij.© FODI

Wilde je al direct een boek over dit thema schrijven?

Lindsay: “Ik steek niet onder stoelen en banken dat het via ivf is gebeurd. Uiteindelijk ben ik de mensen van UZ Brussel dankbaar dat ze mij een kind hebben kunnen geven. Nu gaat mijn persoonlijke dank uit naar professor De Vos, die mij behandelde als een mens, ik voelde mij geen nummer. Het gebeurde allemaal echt menselijk. Ik stelde mijn hart open in het boek. In eerste instantie was het niet de bedoeling dat er een boek ging uitkomen. Ik ging op feestdagen, op weekdagen, in het weekend naar het UZ Brussel en hoeveel mensen dat er daar zaten. Dat is ongelofelijk, dat het altijd op die dienst bomvol zat. Dat was voor mij een aanleiding om een boek uit te brengen, zodat ik mijn steentje kan bijdragen naar andere mensen toe die in dezelfde situatie zitten zoals ik toen zat. Ik wil met dat boek de mensen die bezig zijn met ivf een hart onder de riem steken en zeggen dat ze moeten volhouden. Soms verlies je de kracht, heb je een steun nodig om te blijven doorgaan. Dat heb ik gevonden. Mocht ik met dat boek maar één iemand kunnen helpen, dan is dat al een succes. De opbrengst gaat naar Vriend voor nieuw leven, een organisatie die instaat voor wetenschappelijk onderzoek. De giften worden integraal gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Als ik iemand moet aanraden, zou ik zeggen : probeer het toch iets sneller te doen ! Wat mijn fout is geweest, is dat ik te lang heb gewacht om de stap naar ivf te zetten. Andere mensen zetten best vlugger die stap.”

In het boek ben je heel openhartig. Je maakte, samen met je partner, moeilijke momenten mee. Werd het je wel eens té veel?

Lindsay: “Ik had altijd een knop die ik kon omzetten, zodat ik toch de lachende Lindsay bleef. Ik kon mijn verdriet verbergen, ondanks mijn verdriet. Maar het verbergen van verdriet is het moeilijkste wat er bestaat. Ik draag niet graag een masker en dat was mijn probleem. Ik voelde naargelang de tijd vorderde dat ik die controle niet meer had. Ik was op, ik had niet meer de kracht om er tegen te vechten… Ik was in ‘t programma van Micha Marah op Ment TV en er was daar een astrologe. Misschien dom van mij, maar ik mocht twee vragen aan haar stellen. Mijn eerste vraag ging of alles verder goed zou verlopen met mijn carrière. De andere vraag was privé : zal ik ooit een kindje krijgen ? Zij antwoordde : ik trek hier de vossen. Dat wil zeggen, dat het moeilijk zal blijven gaan. Ik vroeg : zal het wel ooit lukken ? Ze zei : ik kan daar geen antwoord op geven. Op dat moment moesten ze stoppen met de opnames. Ik kon niet meer. Ik kon mijn verdriet niet meer verbergen. Toen gaf Micha Marah haar schouder om op uit te huilen. Dat ben ik nog altijd dankbaar voor, omdat het altijd onder ons is gebleven en omdat ik aanvoelde dat ik het niet meer onder controle kon houden. Dat was één van mijn moeilijkste momenten. Ik heb een aantal miskramen achter de rug. Op een bepaalde dag was ik bij de dokter, die zei dat het terug niet was gelukt. Twee uren later moest ik wel optreden. Dan dacht ik : hoe ga ik dat hier doen ? Is dat menselijk ? Kan ik dat ? Maar je probeert terug een knop om te draaien en blijft door gaan. Dan kreeg ik die steun van mijn ouders, mijn broer, mijn vriend. Op dat moment was Freya daar ook, vroedvrouw in UZ Brussel. Ik schreef voor haar ook een dankwoord, omdat zij misschien niet beseft wat een steun ze voor mij betekende. Op dat moment keek ik naar de muur, omdat de mensen mijn verdriet niet zouden zien, omdat ze mijn gezicht niet zouden zien. Freya gaf mij telkens dat schouderklopje, een moment van steun. Maar voor mij is het vooral een wonder, het is een verhaal met een happy end geworden, want ik werd mama van een dochter Lisa-Marie. Aan iedereen die in dezelfde situatie zit, zegt ik : blijf volhouden, het zal ooit wel lukken.

Lindsay stelt trots haar boek 'Mama worden - De weg naar geluk via ivf voor'.
Lindsay stelt trots haar boek ‘Mama worden – De weg naar geluk via ivf voor’.© FODI

In het boek staat ook een getuigenis van je partner Kris en ook van Virginie Claes, die in dezelfde situatie zat. Het boek zal ongetwijfeld veel mensen aanspreken?

Lindsay: “Er zijn heel veel mensen die problemen hebben om zwanger te worden. Dat is geen ziekte, dat is gewoon de natuur. Met dit boek wil ik ivf bespreekbaar maken, dat is mijn doel. Er hangt nog een taboe rond. Recent kwam ik in de supermarkt en zei een vrouw al fluisterend tegen mee dat haar dochtertje ook via IVF ter wereld kwam. Dan denk ik : waarom moet je daarover fluisteren ? Ik zou het willen uitschreeuwen, niet fluisteren om zoiets te zeggen. Ik heb daar nooit over gelogen. Op voorhand zei ik het niet, daar heeft niemand een boodschap aan. Maar als het kindje er eens was, dan mocht heel de wereld dat weten dat het via ivf ter wereld is gekomen. Bestond ivf niet, dan had ik helemaal geen kindje om van te houden.”

Komt er nog een tweede kindje?

Lindsay: “Dat is een vraag die ik al veel keren kreeg. Maar als je hart en je verstand een conflict hebben, dan heb je een probleem. En ik heb dat probleem. Ik vind het fantastisch om een goede broer te hebben. Ik denk dan : ik ga dat misschien Lisa-Marie ontnemen? Als je ziet wat ik nu heb, een pracht van een kind, een wonder voor mij, dan moet je als mama en papa blij zijn wat je nu al hebt. Je moet blij zijn wat je hebt, niet wat je mist. Dat is mijn boodschap.”

Hoe belangrijk is dat boek voor andere mensen?

Professor De Vos van het UZ Brussel: “Het is uniek dat iemand die zo kwetsbaar is in het verlangen naar een kind, toch zo openhartig vertelt hoe ze dat beleefde. Hoe zwaar het ook was. De voorbereidingsbehandelingen worden frequent gebruikt, zeker in België. Er is een goede stroom van ondersteuning (terugbetaling), maar er haken toch veel mensen af. Wanneer mensen aan ivf beginnen, schrikken veel mensen ervan hoe zwaar het is metaal. Op een bepaald moment telefoon krijgen dat het niet gelukt is, dan moet je al je moed terug bijeen rapen. Zo kennen we veel koppels die na twee behandelingen het stop zetten. Lindsay zette door.”

Is het dus positief dat Lindsay ivf in de vorm van een boek onder de aandacht brengt?

Professor De Vos: “Vruchtbaarheid en een kinderwens zijn heel fundamentele zaken bij de mens en het publiek heeft inderdaad nood aan meer informatie. Verloopt het vanzelf, dan is het geen enkel probleem. Veel aspecten zorgen echter voor een moeilijke zwangerschap, zoals de rijpere leeftijd. Het is dus belangrijk dat dit onderwerp wordt besproken.”

Lindsay, samen met onze showbizzmedewerker PADI.
Lindsay, samen met onze showbizzmedewerker PADI.© FODI

Een meerwaarde aan dit boek is dat de professor De Vos beschrijft wat de werking is van ivf en er staan ook ervaringen in.

‘Mama worden – De weg naar geluk via ivf’ van Lindsay is een uitgave van Willems Uitgevers en is overal te koop.

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier