Leonie uit Sint-Michiels zingt mee bij de CoolKids van Marmalade

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

CoolKids is de naam van de nieuwe jongerengroep waarmee het Gentse productiehuis Marmalade zijn eerste ambitieuze stappen in de muziekwereld zet. CoolKids bestaat uit een groep enthousiaste en getalenteerde jongeren, die frisse en hippe Nederlandstalige muziek brengt.

Muziek voor jongeren, gezongen door jongeren. Zij brengen eigentijdse nummers en vertrekken daarbij vanuit hun eigen leefwereld. De groep bestaat uit negen jongens en elf meisjes tussen 12 en 18 jaar. In deze groep zit er maar één West-Vlaamse die het einde van de audities bereikte, namelijk de zestienjarige Leonie Savaete uit Sint-Michels-Brugge. Op een heel zonnige dag spraken we af aan het Concertgebouw in Brugge, waarna we een babbel sloegen met Leonie in het bijzijn van Lieve Hendriks, marketing verantwoordelijke bij Marmalade.

Laten we beginnen met een gemakkelijke vraag : wie is Leonie Savaete ?

Leonie : “Ik ben de jongste van vier kinderen. Mijn zus heeft gedanst, mijn broer speelde op de dwarsfluit en mijn oudste broer is voetballer. Begin september begin ik aan mijn zesde jaar middelbaar in het Sint-Lodewijkscollege in Brugge. Ik ben pas zestien jaar, maar ik ben al elf jaar lid van de Scouts in Brugge. Ik zing, dans en acteer heel graag. Ik deed al aan enkele musicals mee. Mijn allereerste musical als dertienjarige was Kadanza Together, een project van Ketnet en Studio 100. Daar werkte ik samen met Kristof, die nu ook verantwoordelijk is voor CoolKids. Ik deed ook mee in De ridders van de ronde keukentafel van Deep Bridge.”

Hoe kwam je bij CoolKids terecht ?

Leonie : “Tijdens de laatste voorstelling van De ridders van de ronde keukentafel vernam ik van castleden dat er audities waren voor een nieuw project. Ik ging ernaar toe, moest een tweetal liedjes zingen : Voor haar, Hallo wereld. Eén dag later – het was dan eind mei – werd ik opgebeld dat ik erbij was. Toen wist ik helemaal nog niet dat ik de enige West-Vlaamse was. Ik leerde de andere groepsleden kennen tijdens een eerste ontmoeting. Ik kende er wel al een paar van vorige musicals. Zo werd ik direct opgenomen in de groep.”

Leonie uit Sint-Michiels zingt mee bij de CoolKids van Marmalade

Het project is nog niet zolang gestart. Wat maakte je al allemaal mee ?

Leonie : “We hadden al zang- en dansrepetities, namen een eerste lied op in de studio en er werd ook een videoclip opgenomen. We moesten ook onze kostuums passen en mijn haar werd ook bijgewerkt.”

Jonge mensen mogen toch niet heel veel optreden ? Is het daarom dat de groep bestaat uit 20 jongeren ?

Lieve : “Dat heeft vooral te maken met beschikbaarheid. Wanneer je met 20 mensen optreedt, dan denk ik dat je niet veel optredens kan doen. Wij hebben ervoor gekozen om op te treden met tien personen en dus regelmatig de groep te wijzigen qua jongeren. In verband met kinderarbeid is dat ook heel afhankelijk van leeftijd tot leeftijd. De jongeren mogen inderdaad minder optreden dan de al iets oudere jongeren.”

Zal dat voor geen concurrentie zorgen op het podium ? Jongeren die zich willen bewijzen om toch maar meer mee te mogen naar optredens ?

Lieve : “Het is zeker niet de bedoeling om bepaalde gezichten binnen CoolKids naar voor te schuiven of van bepaalde individuen sterren te maken. Belangrijk is en blijft het groepsgevoel, we gaan dat ook stimuleren. Iedereen die aan bod wil komen, mag ook aan bod komen. Het is ook mogelijk dat er elf of twaalf op een podium staan. Dat heeft vooral te maken met beschikbaarheid. Voor de repetities is het ook enorm puzzelen om iedereen bij elkaar te krijgen.”

Leonie uit Sint-Michiels zingt mee bij de CoolKids van Marmalade

Is er nog nood in ons land aan een dergelijke jongerengroep ?

Lieve : “De CoolKids mag je niet associëren met musical. CoolKids is een muzikaal project, waarin de jongeren ook kunnen afkomen met eigen ideeën. Het is de bedoeling van echt hun eigen leefwereld muzikaal in de kijker te plaatsen. De jongeren kunnen dus tips aanbrengen over songs die er zullen aankomen. Ik geef toe : we merken wel dat er vraag is naar zo’n eigen project. Je kan ons project een beetje vergelijken met Kinderen voor Kinderen in Nederland. Wij maken er een sterke Vlaamse versie van.”

Waarover gaat de debuutsingle CoolKids ?

Leonie : “De school is gedaan, de vakantie begint. In dit lied stellen we onszelf voor. Wij maken muziek door kinderen voor kinderen. Het is een vrolijk liedje. Ik denk dat de meeste kinderen van vakantie houden.”

Leonie uit Sint-Michiels zingt mee bij de CoolKids van Marmalade

Je bent de enige West-Vlaamse in de groep én de clip werd dan ook nog opgenomen in een school in Brugge. Zorgde jij daarvoor dat ze naar Brugge kwamen opnemen of had Marmalade medelijden met je omdat jij de enige uit onze provincie bent ?

Leonie(lacht) : “Neen, ik heb daar niet voor gezorgd. De meeste afspraken zijn in de regio Antwerpen. Voor mezelf was het dus leuk dat ik niet ver moest rijden om de clipopname bij te wonen. Ik kon die dag wat langer uitslapen, dan mijn vrienden die de verre verplaatsing naar Brugge moesten maken. De clip werd opgenomen in een school en in een bos. Ik maakte dat nog nooit mee, ik vond het heel leuk en spannend. De beelden zijn zo mooi. Echt prachtig. Een clip opnemen duurt inderdaad lang. Ik vind dat niet saai. Ik dans graag. Moesten we een dansje meerdere keren herdoen, dan deed ik dat met de glimlach.”

Je bent zestien. Is CoolKids voor jezelf een springplank naar ooit een solo-carrière ?

Leonie : “Ik leef nu voor dat project dat toch meerdere jaren zal duren. Ik denk nog niet aan wat ik later wil doen. Ik focus mij nu vooral op CoolKids en ga daarvan genieten. Buiten CoolKids spreken we met enkele jongeren ook al samen af. Het klikt tussen ons.”

Is het niet moeilijk om al die verschillende jongeren, al die verschillende karakters bij elkaar te houden ?

Lieve : “Het zorgt voor variatie binnen de groep. Dat heeft voor-, maar ook nadelen. Iedereen kan zich wel identificeren met andere groepsleden. Wil er iemand uitstappen, bijvoorbeeld om verder te studeren, dan zal het toch altijd een organische groep blijven. Misschien krijgen de huidige fans van CoolKids ooit zelf de kans om in het project te stappen. We weten dat we nu met deze groep zijn begonnen. We weten nog niet hoe de groep er volgend jaar zal uitzien. Misschien zitten er dan al jongeren tussen die het door allerlei omstandigheden niet meer zien zitten en vertrekken.”

Ga je na je middelbare studies verder doen in de muziek ?

Leonie : “Dat weet ik nog niet. Volg ik dan geen kunstrichting, dan probeer ik wellicht geneeskunde. Twee dagen voor onze babbel deed ik al mee aan het ingangsexamen geneeskunde. Het eerste deel was heel moeilijk, het tweede deel ging vlotter. Ik had niet gestudeerd. Ik deed gewoon eens mee om te kijken wat dat examen precies betekent. En wat de toekomst brengt, zien we wel.”

(PADI)