Lajos Lievens uit Oostkamp stond op podium bij Rob De Nijs in Antwerpen

28/12/17 om 14:10 - Bijgewerkt om 15:15

Tijdens het verjaardagsconcert van Rob De Nijs op zaterdag 9 december jl. in de Lotto Arena in Antwerpen zat Lajos Lievens uit Oostkamp achter het drumstel. Deze 18-jarige West-Vlaming kwam via Bert De Nijs, de broer van Rob, in contact met de grote Nederlandse artiest Rob en hij mocht als drummer het concert muzikaal mee opluisteren, samen met de band Lajos & The Gang. Voor Lajos een groot moment dat hij altijd zal blijven koesteren.

Lajos Lievens uit Oostkamp stond op podium bij Rob De Nijs in Antwerpen

Lajos Lievens in zijn repetitielokaal bij hem thuis in Oostkamp. © (Foto Mervyn)

Lajos (18) zag het levenslicht in Brugge. Zijn voornaam werd gekozen door zijn vader. Vroeger hadden zijn ouders een tankstation, waar er veel vrachtwagenchauffeurs kwamen tanken. Er kwam ook een Hongaar langs, die Lajos (Romeinse krijger) heette. Zijn vader vond dat een mooie naam met een betekenis en dus werd zijn zoon als Lajos boven de doopvont gehouden. Lajos volgt de richting Retail in het Sint-Jozefsinstituut voor Handel en Toerisme in Brugge. Voor de jongeman een goede richting, want op die manier kan hij door deze studies toekomstgericht zijn eigen drumzaak openen.

Erfde je de microbe van het drummen van je ouders of andere familieleden?

Lajos : "Niemand uit mijn familie is muzikaal actief. Buiten mijn oma die piano speelde, ben ik de enige. Ik ben al altijd gepassioneerd geweest door muziek. Toen ik het levenslicht zag, hadden mijn ouders een woning gekocht in Achouffe in de Ardennen. In een lokale café speelde er daar iedere zaterdagavond een bandje. Ik was nog klein, ging altijd mee met mijn ouders om te luisteren naar de muziek. Toen ik vier jaar was vroeg Romain - de bassist van die groep - of ik wilde meespelen op de tamboerijn. Ik zette mij naast drummer Glenn en begon mee te slaan in de maat. In mijn jeugd kreeg ik veel drumstelletjes, maar ik sloeg ze altijd kapot. Die drums waren veel te licht voor mij. In de daaropvolgende jaren begon het drummen mij meer aan te spreken, met dank aan bassist Romain van die groep in de Ardennen. Toen ik zes jaar jong was, regelde Romain mijn eerste echte drumstel."

Volg of volgde je muzieklessen ? Privé-opleidingen?

Lajos : "Ik volgde muziekschool in Oostkamp om noten te kunnen lezen, maar dat was echt niet mijn ding. Ik kan mij niet concentreren op noten leren. Ik ben liever vrij, doe het liever op mezelf. Ik ben geen bladlezer. Ik sta liever op het podium en speel op mijn eigen gevoel. Aan de ene kant heeft een notenblad een zekerheid, maar als je het zelf kan, heb je ook een zekerheid."

Volgens verkregen informatie speel je ook in een coverband. Vertel daar eens wat meer over?

Lajos : "Anderhalf jaar geleden zijn we begonnen met Lajos & The Gang. Die naam kwam heel dom tot stand. We zaten samen met de groepsleden en we zochten naar een geschikte naam. Na lang zeveren met elkaar zei er plots iemand : waarom niet Lajos & The Gang ? Het klonk voor iedereen goed. De groep is in feite ontstaan door een theatervoorstelling Romeo & Julia in Oostkamp. Sam Van De Caveye is onze zanger. Verder tellen we nu nog Bert De Nijs (gitaar), Daan Sneppe (gitaar en ook drums) en Jan Bogaert (bas). Iedereen van de band is afkomstig van Oostkamp, met uitzondering van Bert die in Uitkerke woont. De productie zocht nog naar een drummer. Sam kende mij en stelde het mij voor. Na die voorstelling zijn we met de band gestart. We zochten juist nog naar een bassist en die hebben we ook gevonden. Ik speelde ook een periode alleen met DJ Frederick Simoens, de vaste DJ van de Carrè in Willebroek. Ik was ook al eens drummer op een KLJ-fuif met 3.000 aanwezigen. Verder mocht ik al drummen in de mooiste discotheken in ons land, waaronder Diedjies, Sunstudio.."

Welke muziek brengt Lajos & The Gang?

Lajos : "We hebben een heel gevarieerde playlist. We zijn geen coverband die enkel U2 of The Rolling Stone coveren. Wij spelen van Raymond Van Het Groenewoud tot De Kreuners en Eminem. We geven wel aan alles een eigen draai, maar het moet wel herkenbaar blijven klinken."

Hoe vaak staan jullie met de coverband op de bühne?

Lajos : "Dit jaar zeker 40 keren, niet slecht hé ! De winterperiode is voor ons ook heel goed, dat had ik zelfs niet verwacht. Deze zomer was een fantastische zomer. We speelden op privéfeesten, huwelijken, communies. Op maandag 1 januari spelen we in De Smisse in Damme. Ik kijk er al naar uit."

Jij stond met de groep op het podium met Rob De Nijs in de Lotto Arena in Antwerpen. Hoe ben jij bij Rob terecht gekomen? Via zijn manager Frank?

Lajos : "Neen, via zijn broer Bert die meespeelt in onze groep. Bert is inderdaad de broer van dé grote artiest Rob De Nijs. In 't begin kende ik Bert niet zo goed, maar het was wel leuk te horen dat hij de broer was van Rob. En door Bert geraakte we bij zijn broer. Vroeger had Rob - samen met zijn broer Bert - een band The Lords. Na al die jaren speelde Bert niet meer, maar nu terug wel dankzij onze groep. Wij moesten samen met onze band - ter vervanging van The Lords, de meeste groepsleden ervan zijn al overleden met uitzondering van o.a. Bert - liedjes brengen samen met Rob uit vervlogen tijden."

Lajos Lievens (gehurkt) met Lajos & The Gang backstage bij Rob De Nijs in de Lotto Arena in Antwerpen. Rechts zie je Bert, de broer van Rob.

Lajos Lievens (gehurkt) met Lajos & The Gang backstage bij Rob De Nijs in de Lotto Arena in Antwerpen. Rechts zie je Bert, de broer van Rob. © (Foto Mervyn)

Een aparte ervaring?

Lajos : "Zeg dat wel, een zalig gevoel. Ik ben 18, Rob is er 75. Ik kan ondanks mijn jeugdige leeftijd nu al zeggen dat ik met een groot artiest op een podium stond in een imposante zaal in Antwerpen. Ik heb ook veel respect voor Bert, zijn broer van 72 jaar."

Blijft het bij één optreden met Rob De Nijs of volgen er nog?

Lajos : "In Antwerpen was het de eerste keer. Het paste perfect in de show zelf. We mochten de show openen met twee nummers : Loop naar de maan en Ritme van de regen. We kwamen nog maar op het podium en het publiek begon al te applaudisseren. Natuurlijk is dat vooral voor de zanger zelf bedoeld, maar toch ook een beetje voor de muzikanten. Speel ik bij mijn coverband, dan heb ik geen stress. Naar nu zat ik met heel veel stress. Van zodra dat applaus weerklonk, verdwenen mijn zenuwen. Het enige wat ik dan nog deed was genieten, want ik zat op de mooiste plek van heel de zaal : het podium, op mijn drumkruk. Op zaterdag 6 januari treden we, samen met Rob De Nijs, nogmaals op en dit in het Concertgebouw in Amsterdam. Het stopt dus niet bij één keer."

Ben je fan van Rob De Nijs?

Lajos : "Eerlijk, zijn muziek is niet mijn genre. Ik bewonder hem wel wat hij muzikaal al allemaal verwezenlijkte. Ooit zag ik hem aan het werk in Blankenberge en toen vond ik Rob al een super artiest. Backstage in de Lotto Arena in Antwerpen was hij ook een sympathieke man."

Voor welke drummer heb jij veel bewondering?

Lajos : "Voor Phil Collins en Michael Scheck. Laatstgenoemde is een solodrummer uit Antwerpen. Hij maakt zelf muziekbewerkingen, die hij dan live brengt tijdens zijn optredens. Ik bewonder Michael, omdat hij dingen realiseert met elektronische muziek."

Wat zijn jouw ambities nog in het drummen?

Lajos : "Ik zou graag een bekend drummer worden. Ik zou dus van het drummen willen leven. En moest het mogelijk zijn, dan zou ik ook willen starten met een eigen band. De Lotto Arena gaf mij zo'n geweldig gevoel en dat gevoel wil ik niet meer missen. Met muziek breng je bepaalde gevoelens over bij de mensen. Ieder persoon heeft gevoelens, iedereen wordt geraakt door muziek. Mag ik eens écht dromen? Ik zou willen drummen bij Bob Dylan. Maar we zien wel hé! Ik hoop voor 2018 vooral dat het voor mij en voor de band een jaar vol muziek én vreugdevolle momenten mag worden."

Lajos Lievens uit Oostkamp stond op podium bij Rob De Nijs in Antwerpen

Dé drum van Lajos, met natuurlijk publiciteit voor zijn eigen band.

Dé drum van Lajos, met natuurlijk publiciteit voor zijn eigen band. © (Foto Mervyn)

(PADI)

https://www.facebook.com/LATGG

Instagram: lajos_lievens

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!