Kerstconcerten Christoff & Lindsay op veel West-Vlaamse locaties

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Izegem, Ieper, Tielt, Koksijde, Vichte en Lichtervelde zijn de West-Vlaamse kerken, waar Christoff & Lindsay in de maand december optreden met een kerstconcert.

In deze feestelijke maand staan Christoff & Lindsay maar liefst negentien keer op het podium in Vlaanderen met een afgewerkte kerstshow, inclusief twee middagshows. In de muziekcafé van de expo Lang leven de muziek in de Sint-Pietersabdij in Gent vertelden Christoff & Lindsay wat meer over de kerstmaand en over hun kerstconcerten.

“Het is al zes jaar dat Christoff en ik altijd samen in een kerk optreden ter gelegenheid van kerstmis“, zegt Lindsay. “Mijn broer zelfs één keer meer dan ik, want vorig jaar was ik er niet bij wegens mijn zwangerschap alhoewel het eerst wel was gepland dat ik zou optreden. Maar ik moest deze optredens inderdaad annuleren door de geboorte van mijn dochter Lisa-Marie. Kerst is altijd een mooie periode.Het is een tijd waarin je ook eens meer kan stilstaan bij je familie. Ik kijk er alvast naar uit.”

Hoe zijn jaren geleden die kerstconcerten begonnen ?

Christoff: “Door mijn geloofsovertuiging. Toen de allereerste keer aan mij de vraag werd gesteld om in een kerk op te treden zei ik direct ja. Vanaf de eerste keer dat we optraden met het kinderkoor Scaletta was ik overtuigd dat we het nog lang en veel zouden doen. Er kwamen meteen diverse aanvragen bij. In december zitten we aan negentien kerstconcerten in diverse kerken. Nu zitten we zelfs al aan vier kerstconcerten die volledig zijn uitverkocht.”

Is een kinderkoor een meerwaarde voor een kerstconcert ?

Christoff: “Absoluut. We dachten eerst om het één keer te proberen, maar er blijft vraag naar en het aanwezige publiek blijft er ook verder naar verwijzen. De kinderen zijn heel gedreven. Onze kerstconcerten met het kinderkoor Scaletta zijn een traditie geworden. Dit jaar gaan we iets persoonlijk doen met de kinderen van het kinderkoor. We vonden maar weinig jongens, omdat die meedoen aan de Musical 40-45.”

Kerstconcerten Christoff & Lindsay op veel West-Vlaamse locaties

Vergen kerstconcerten met een kinderkoor meer voorbereiding, meer repetities ?

Lindsay: “Natuurlijk, want in een kerk moet je andere bindteksten gebruiken. Er komt veel meer bij kijken. Wanneer je de liedjes én teksten goed kan overbrengen, dan vormt dat een mooi geheel.”

Is het moeilijk om ieder jaar iets anders te brengen ?

Lindsay: “De kerstklassiekers moeten blijven, de mensen willen dat. Natuurlijk vullen we dat telkens aan met heel wat andere mooie nummers.”

Hoor je graag zelf kerstmuziek ?

Lindsay: “Ik ben fan van rustige kerstliedjes en die mogen gerust in het Engels worden gezongen. Ik vind de Nederlandse liedjes ook wel leuk. In die periode luister ik zelfs graag naar Nederlandstalige kerstliedjes. Ik ben gek van de kerstklassiekers.”

Christoff: “Ben ik alleen thuis, dan luister ik graag naar kerstmuziek. Ik ben een grote fan van de kerstcd’s van Michael Bublé.

Jullie komen in december vaak optreden in West-Vlaanderen. Hoe komt dat ?

Christoff: “Dit jaar waren er in totaal 54 aanvragen. We konden die spijtig genoeg niet allemaal doen. We bekeken de kaart van België en probeerden onze kerstconcerten een beetje overal in ‘t land te zetten. We hebben ook contact met organisatoren die ons al jaren vragen. Eerlijk, het was geen gemakkelijke opdracht om al die wensen te vervullen. Je moet al eens een organisator ontgoochelen, want de maand december telt ook maar 31 dagen. In West-Vlaanderen worden we inderdaad vaak gevraagd.”

Kerstconcerten Christoff & Lindsay op veel West-Vlaamse locaties

Geen optredens op kerstavond en Kerstdag ?

Lindsay: “Kerstavond vieren we bij de familie van mijn partner Kris. Kerstdag bij mijn ouders. Ik kijk er al naar uit.”

Christoff: “Kerstavond vier ik samen met vrienden. Kerstdag is inderdaad, samen met mijn zus en gezin, bij mijn ouders. Het zal het eerste jaar zonder mijn grootouders zijn, want die zijn helaas overleden. Ik denk er nog veel aan, ook op zo’n avond en dag.”

December is voor jullie een drukke maand. Kan je toch een beetje genieten van deze feestmaand ?

Christoff: “We treden veel op in een andere kerk, maar liefst zeventien keren en in twee van die kerken doen we zowel een middag- en avondshow (Liedekerke en Gavere). Helaas kunnen we na deze shows geen handtekeningen geven. In een kerk is het meestal koud, we kunnen het ons niet permitteren van ziek te worden. We proberen in onze eigen liedjes een boodschap te steken. Het is de bedoeling dat iedereen naar huis vertrekt met een goed gevoel. De kerstsfeer zal er wel zijn.”

Een kerk is niet ideaal qua geluid. Wat doe je daar aan ?

Christoff: “We werken met een heel goed team. Vooraf worden alle kerken bezocht en wordt alles grondig bestudeerd. Wees maar gerust, waar de mensen ook zitten, ze zullen het heel duidelijk horen, zonder gegalm.”

Wat wensen jullie onze lezers toe ?

Lindsay: “Ik wens àlle lezers een Zalig Kerstfeest toe. Dat ze mogen vertoeven bij de mensen die ze lief hebben. Ik wens hen veel geluk toe, want geluk kan je niet kopen.”

Christoff: “Ik wens hen ook een goede gezondheid toe én geloof. Zolang er geloof is, is er hoop.”

West-Vlaamse kerstconcerten met Christoff & Lindsay : dinsdag 11 december Kerk Heilige Familie Bosmolens Izegem – Zaterdag 15 december, Kathedraal Sint-Maarten Ieper – Dinsdag 18 december, Onze Lieve Vrouwekerk Tielt – Zaterdag 22 december, O.L.V. Ter Duinenkerk Koksijde – Vrijdag 28 december, Sint-Stefanuskerk Vichte – Zondag 30 december, Sint-Jacob De Meerderekerk Lichtervelde. Alle andere kerstconcerten en ook tickets vind je terug op www.kerstmismetchristoff.be

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier