“Ik raad West-Vlamingen aan om Winterland te combineren met het Weihnachtsfest”

© foto PADI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Semino Rossi, Hansi Hinterseer, Helene Fischer, KLUBBB3 van Jan Smit, onze Christoff en Florian Silbereisen zijn Duitstalige artiesten die bekend in de oren klinken bij onze Krant van West-Vlaanderen- lezers en -surfers.

Een nieuw naam die we mogen toevoegen aan het lijstje is het ‘Weihnachtsfest der Volksmusik’, gedragen door de Nederlandse presentator-ondernemer Wijbrand van der Sande. De voormalige radio-dj trok de studiodeuren dicht in Hilversum en verhuisde van Rotterdam naar het noorden van Nederland, dichtbij Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de Duitstalige kantons.

Destijds was dat een heftige beslissing, maar ik was er zo van overtuigd dat er een groot potentieel publiek was dat houdt van Duitse muziek“, bekende Wijbrand tijdens een openhartige koffiebabbel met onze krant.

Hoe voelt het om de vriend te zijn van zoveel Duitse artiesten en herkend te worden op straat, zeker in Duitsland, waar ze voortdurend met jou selfies willen maken?

Wijbrand: “Gek genoeg sta ik daar allemaal niet bij stil. Ik ben met mijn twee voeten in het verhaal gestapt van de Duitstalige muziek. Van thuis meegekregen, maar ook doorheen de jaren groeide de fascinatie en het respect voor de liedjes. Op een gegeven moment besloot ik om mijn veilige omgeving te verlaten. Ik had een leuke baan, maakte radio bij een hippe radiozender, waar ik in een latere fase doorgroeide tot programmaverantwoordelijke. Allemaal tof, maar mijn hart lag bij de Duitstalige muziek. Met een klein hartje heb ik Rotterdam verlaten en trok ik in oostelijke richting, dichterbij de grenzen van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland én jullie Oostkantons. Radio Oost zendt wekelijks mijn radioprogramma uit, samen met 20 radiostations in Nederland (landelijke en lokale omroepen) én 15 internetradiozenders. Als je al die mensen samentelt kom je uit bij een miljoenenpubliek dat wekelijks luistert naar mijn programma.”

En dat publiek herkent je op straat en klampt je vast voor een selfie?

Wijbrand : “Ja, dat overkomt me wel eens vaker. In het begin voelde ik mij daar onwennig bij, omdat het voor mij draait om de artiesten en hun muziek. Als presentator-gastheer voel ik mij ondergeschikt en gaat het om de liedjes en de show. Het gaat om de artiesten die het beste van zichzelf geven en het publiek naar huis sturen met een onuitwisbare indruk. Ik vind mezelf ondergeschikt aan het geheel, maar natuurlijk moet je keer op keer een topprestatie leveren. Ik ben niet Duitstalig opgevoed, maar dat hoeft ook geen handicap te zijn. Alle artiesten in het wereldje kennen mij inmiddels, weten waarvoor wij staan en waarderen de inspanningen die ik lever. Ik praat tijdens de concerten Duits. Niet perfect, maar dat wordt mij door het publiek vergeven. Zij vinden het chique dat ik moeite doe om mij verstaanbaar uit te drukken en ook omgekeerd vind ik het heerlijk.”

© foto PADI

Wat is het ‘Weihnachtsfest der Volksmusik’?

Wijbrand : “Letterlijk vertaald is dat het kerstfeest van de volksmuziek, de volksartiesten. De Bruggelingen zijn trots op hun kant, de Duitsers op hun ‘Weihnachten’. Zij vieren Kerstmis met alles erop en eraan. In de wintermaanden kruipen de mensen dicht bij elkaar voor de gezelligheid, maar ook om de geboorte van Jezus te herdenken. Dat kerstgevoel delen wij met onze gasten, tijdens een 3 uur durende kerstshow, inclusief kerstdecor, sneeuw en de favoriete artiesten van ons publiek.

En welke topartiesten breng jij op zaterdag 22 december mee naar het Hasseltse Ethias Theater?

Wijbrand : ‘Immer wieder Sonntags’-presentator Stefan Mross is de bekendste. Het was geen sinecure, maar hij doet mee én hij neemt ook zijn prachtige trompet mee. Als Stefan speelt, dan is het in de zaal muisstil. De hemelse klanken vullen de ruimte en zorgen voor magische momenten. Naast Stefan zijn er nog Die Stimmen der Berge en Zillertal Pur. Deze laatste zorgen voor het traditionele ‘Anklöpfen’, een Duits gebruik dat wint aan populariteit. Samen met het optreden van Melanie Payer is het een van de vele hoogtepunten van onze show. Melanie ziet er niet alleen leuk uit, het is één van de grote beloften van de Duitstalige muziek. Een vakvrouw met veel klasse en uitstraling. Geloof me, dit wordt een hele grote. Ik ben blij dat we haar snel hebben vastgelegd voor ons ‘Weihnachtsfest der Volkmusik’.

Hasselt ligt voor de West-Vlamingen niet bij de deur, maar zij kunnen van het ‘Weihnachtsfest’ een daguitstap maken, gecombineerd met Winterland Hasselt. Een goed idee?

Wijbrand : “Dat klopt, ja. Voor mijn West-Vlaamse vrienden is onze uitstap uitermate geschikt als daguitstap. Mensen kunnen ons Hasselts concert combineren met een bezoek aan de Hasseltse binnenstad. Daarna kan er geshopt en gegeten worden op Winterland Hasselt, de grootste ‘gratis’ outdoor winterhappening van Vlaanderen. Tot het einde van de kerstvakantie vind je ze op het Kolonel Dusartplein. Ideaal om dit extra stukje culturele beleving mee te pakken voor het ‘Weihnachtsfest’. Na afloop is uiteraard ook nog een mogelijkheid om dit mee te pikken.”

© foto PADI

Ben jij bekend met onze regio?

Wijbrand : “Ik zal je bekennen dat ik jaarlijks meer in mijn auto zit, dan thuis bij de kachel. Ik leef op de baan en rij ontzettend veel. Ik herinner mij nog een bezoek aan Roeselare, een paar jaar geleden. Dat was erg leuk. Wie weet kunnen we op termijn met het ‘Weihnachtfest der Volksmusik’ ook een show spelen in Roeselare, Brugge of Oostende. Inderdaad, mooie toekomstmuziek, maar eerst focussen we ons op het concert van zaterdag 22 december in het Hasseltse Ethias Theater. Ik hoop dat ook West-Vlaanderen goed vertegenwoordigd is in de zaal. West-Vlaanderen houdt ook van Duitse schlager- en volksmuziek, dus ik verwacht iedereen op onze afspraak in Hasselt. Samen met de artiesten hebben we er veel zin in”.

Het ‘Weihnachtsfest der Volksmusik’ speelt zaterdag 22 december in het Hasselts Ethias Theater, met Stefan Mross (‘Immer wieder Sonntags’), Die Stimmen der Berge, Zillertal Pur en Melanie Payer. Bestel nu je tickets, op www.ticketkopen.eu of op 070 345 345 (Max. 0,30 euro/min).

https://www.youtube.com/watch?v=_F1PYaO1r2g

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier