Herbert Verhaeghe uit Kuurne blijft met zoveel mensen 'Verbonden'

24/11/17 om 10:22 - Bijgewerkt om 10:22

Radio 2-, Ment TV-presentator en zanger Herbert Verhaeghe uit Kuurne bracht zijn vijfde album Verbonden uit. De zanger verscheen met de glimlach op onze afspraak in restaurant Hula in Heule, want vorige week kwam zijn nieuwe single Ware liefde binnen als tip bij Ment TV. Deze week staat dezelfde single al in de Vlaamse Top Tien. Op dat moment zullen er zelfs maar liefst twee singles van het nieuwe album van Herbert in deze Top 10 staan, namelijk Ik heb vannacht van jou gedroomd en Ware liefde. Voor Herbert alweer een bewijs dat het publiek gek is op zijn Vlaamse muziekstijl.

Herbert Verhaeghe uit Kuurne blijft met zoveel mensen 'Verbonden'

Herbert Verhaeghe met zijn nieuw album 'Verbonden' in de hand. © (Foto FODI)

Hoe begon Herbert aan de uitwerking van zijn nieuwe album ? "Toen mijn vorig album Tijd uitkwam, begon ik één dag later al aan de nieuwe cd. Ik schreef verder nieuwe liedjes, begon te schrappen, voegde zaken toe, enz. De rode draad doorheen het nieuwe album is verbonden zijn met elkaar. Dat gaat over mensen uit mijn nabije omgeving, over fans, enz. Het zijn allemaal persoonlijke liedjes. Verbonden zijn vind ik een heel belangrijk woord in het leven", zegt Herbert (43). "Er staat ook een lied op mijn cd dat velen zullen herkennen, namelijk Laat ons verbonden zijn. Meestal is er eerst vriendschap, pas dan liefde, maar het kan ook omgekeerd zijn en dus eerst liefde, dan vriendschap. In 't leven bestaan er koppels die onder hetzelfde dak wonen, maar elk hun eigen kamer hebben. De buitenwereld denkt dat ze het ideale koppel zijn, maar die mensen hebben enkel nog een goede band met elkaar en zijn niet meer gebonden."

Als artiest ben jij met veel mensen verbonden. Hoe meer mensen je kent, hoe meer mensen je ook kunnen ontgoochelen. Het blijft toch een gevoelig onderwerp, juist ?

Herbert : "Hoe meer mensen je leert kennen, hoe beter dat je ook ziet bij welke mensen je jezelf 100% goed voelt. Je ziet meer verschillen en ook gelijkenissen. Na een tijdje weet je met wie het écht klikt. Ik doe 230 optreden per jaar. Voor mijn hechte vriendengroep is er weinig tijd, maar er is wél tijd. Ik ga er tijd voor vrijmaken. Zie ik bepaalde vrienden pas na een jaar terug, dan is het precies alsof het gisteren was."

Op de cd staat bovenaan het nummer Klein geluk, samen met harpiste Janu die vroeger ook met Will Tura op het podium stond. Hoe kwam die samenwerking tot stand ?

Herbert : "Hoe Janu - onder de vleugels van Jean Kluger - die liedjes van Will Tura op harp herwerkte, dat vond ik geweldig. Ik wilde zeker en vast ook eens met haar samenwerken. Toen ik mijn verjaardagsconcert in de Kubox in Kuurne gaf, nodigde ik haar uit en het klikte vanaf de eerste seconde. Enkele weken later was ik aanwezig in haar woning in Oost-Vlaanderen. We probeerden melodieën uit op de piano. Het lukte niet echt, 't was het moment niet. We gingen uit elkaar, maar we verloren elkaar niet uit het oog. Nu was het juiste moment daar wel. Samen met Peter Keereman uit Wetteren schreven we een nummer Klein geluk. Vorige zomer stonden we ermee op de Gentse Feesten. 't Was succesvol. De harp is een heel gevoelig instrument en Janu speelt en zingt graag gevoelige warme liedjes. Wees maar gerust, toekomstgericht komt er nog meer."

Maakte je de volgende song toen jij aan mij dacht, namelijk Ik heb vannacht van jou gedroomd ?

Herbert (lacht) : "Het gaat over een droom. Ik weet zelf nooit wat ik droomde, tenzij ik 's nachts plots moet opstaan om te plassen. Dan weet ik het wel weer. Soms droom ik heel mooi, maar soms krijg ik ook een nachtmerrie. In dit liedje wordt één van mijn nachtmerries bezongen. Mijn vrouw, samen met een andere man. Dan word ik wakker en besef ik gelukkig dat het allemaal maar een kwade droom is."

Herbert Verhaeghe uit Kuurne blijft met zoveel mensen 'Verbonden'

Heb je even genoeg van mij ? Een ander lied op je album, kijk je daarvoor richting PADI ?

Herbert (alweer een glimlach) : "Neen PADI, dat is een volledig nieuw liedje. Er zit ook een saxofoonsolo in. Het ademt een beetje de sfeer uit van de jaren zestig en zeventig. Als ik die verhalen hoor van Will Tura, John Terra, Salim Segers.. De tijden dat ze iedere week met een orkest op een podium stonden. Ook ik doe dat, maar voor veel organisatoren is dat niet meer betaalbaar om zowel een artiest als een orkest te boeken. Het liedje is een magneet op de dansvloer, terug naar de tijd van toen...".

Is Cupido een autobiografisch nummer ?

Herbert : "Inderdaad. Ik zie dat iedere week gebeuren wanneer ik op café ga. Dan zie ik chemie tussen de mensen en dan denk ik bij mezelf : die twee hebben nog één klein duwtje nodig en dan is het zoals ze in het West-Vlaams zeggen 't tonne gank ! Daarover gaat Cupido."

Is de song Koning te rijk een uitschieter op je nieuw album ?

Herbert : "Nu is het winter, maar in feite is dat een zomers liedje. Vorige week zat ik nog op een cruiseschip. 't Was warm, zalig. Hoe ouder ik word, hoe meer ik een zomer-mens word. Hoor je dit deuntje, dan ben je vertrokken. Dit liedje gaat over je kledij uittrekken op het strand en genieten van de mensen die er ook zijn."

Song elf heet Veel vragen. Zit jij met veel vragen ?

Herbert : "Dat is een heel goede vraag. Hoe ouder ik word, hoe meer. Nu jij het liedje Veel vragen aankaart - je mag mij controleren -, zeg ik eerlijk dat ik meestal positieve liedjes zing, want er is al miserie genoeg in de wereld. Dit lied gaat over een koppel waarvan de echtgenoot haar bedrogen heeft. Die persoon zag dat niet aankomen. Je hoort dat wel eens in 't leven dat men zegt : Allez, dat kan toch niet. In dit liedje was het al zes maanden bezig en de echtgenote wist van niets. Gelukkig heeft ze haar vriendenkring en dat is dan weer de positieve noot in dit liedje."

Is je vrouw nog altijd je Ware liefde ?

Herbert : "Zeker ! Het liedje gaat ook over trouwen, voor mij al 21 jaar geleden. Dit liedje is toepasbaar op iedere trouw. Een huwelijk tussen twee mensen die elkaar vertellen dat ze echt voor elkaar zijn geboren. Je ontmoet zoveel mensen en toch klikt het tussen die twee. Ik heb het geluk dat ik mijn eigen vrouw heb gevonden tussen al die andere miljoenen vrouwen."

Herbert Verhaeghe uit Kuurne blijft met zoveel mensen 'Verbonden'

Als zanger ben je veel weg van huis, heb je veel vrouwelijke fans. Is je vrouw jaloers ingesteld ?

Herbert : "Ik heb veel vrouwelijke fans, maar mijn vrouw is gelukkig geen jaloers type. Elke werkt op de achtergrond. Zij ziet alles gebeuren en geniet ervan mee. Zij weet ook dat wat ik doe mijn grootste droom is. De dag dat wij besloten om samen te zijn, wist zij al waarmee ik bezig was en dat werd dan ook al besproken. Veel mensen denken dat ik weinig tijd heb voor vrouw en mijn drie kinderen. Jaren geleden moest Elke één weekend op twee werken in de zorg en toen was ik er voor de kinderen. Toen deed ik mijn deel in het huishouden, maar nu ook nog alhoewel Elke - nu door mijn uithuizigheid - wel het grootste deel voor haar rekening neemt."

Eén voordeel heeft het zingen wel : jij komt ongetwijfeld vaak thuis met mooie bloemenboeketten. Op die manier geniet Elke mee.

Herbert (lacht) : "Dat is inderdaad soms niet normaal. Soms staan er vazen tot op de grond. Maar haar favoriete bloemen krijg ik nooit en die bloemen koop ik dan wel aan voor mijn vrouwtje."

Vertel, wat zijn haar favoriete bloemen ?

Herbert : "Zonnebloemen ! Die zijn toch wel een half jaar te vinden. Je kan dergelijke bloemen veelvuldig aankopen bij de bloemist. Elke krijgt dan wel een boeket zonnebloemen, dat ik onverwacht voor haar aankocht."

Je werkt voor Radio 2 in de voormiddag, je bent presentator bij Ment TV, je doet 230 optreden per jaar én je hebt dan ook nog één vrouw en drie kinderen om tijd voor te maken. Hoe doe jij dat allemaal ?

Herbert : "Het is al vijf jaar heel druk, na mijn doorbraak met Yo Te Amo. Ik werk met een klein groepje mensen. Mathieu De Blauwe doet mijn boekingen en facturatie. Stef Verschaeve doet de fanstand. We amuseren ons super. In de voorbije jaren leerden we al veel bij. Heb ik drie optredens op één dag, dan is het de volgende dag rustdag. Goed voor de stem maar ook om iedereen niet te belasten. Ik ga met mijn gezin ook meerdere keren per jaar op weekend en doe een zomerreis. Gaan we op fanreis, dan wil ik dat heel het gezin kan meegaan. Ik ben er zeker van dat ze ook daarvan genieten. Ik heb het geluk dat ik bij Radio 2, West-Vlaanderen, werk in de morgen. In de namiddag kan ik dus gaan zingen."

Iedere morgen zo vroeg uit de veren, pppfff... dat is toch lastig ?

Herbert : "Ik moet inderdaad vroeg op. Deze week begon iedere werkdag om 3.15 uur, maar er leeft zoveel tijdens de ochtenduren. Kijk je naar het nieuws van 19 uur, dan blikt men telkens terug met items die vooral in de ochtenduren zijn gebeurd."

Doe je na uw werkuren - dus kort na de middag - een siësta ?

Herbert : "Ben ik 's avonds heel moe, dan is het best mogelijk dat ik al om 20 uur ga slapen. Wees gerust, ik luister naar mijn lichaam. Moet ik 's avonds nog ergens naartoe, dan probeer ik in de namiddag een half uurtje te rusten. Dat moet dikwijls niet langer zijn hoor, dat kan wonderen doen. Mijn vrouw maakt de béste gemberthee klaar. Voor ik een korte siësta doe, drink ik een grote kop gemberthee. Waarom ik dat doe ? Dan word ik spontaan wakker. Niet omdat de wekker afloopt, wel omdat mijn blaas reageert en ik dan naar het toilet moet."

Bij één iets stonden we nog niet stil : Herbert als tekstschrijver. Jij schreef al veel teksten voor collega's-artiesten. Juist toch ?

Herbert : "Ik vraag aan niemand om zelf iets te mogen schrijven, de aanvragen komen spontaan binnen. Ik schreef al een vijftal liedjes voor Lindsay. Ik schreef ook al songs voor Paul Bruna, waaronder zijn jongste nummer Een foto van vroeger. Recent zei er iemand tegen mij : zo'n prachtig nummer, waarom bracht je dat zelf niet uit ? Maar ik geniet ook wanneer ik Paul dat liedje zie én hoor zingen. Schrijf ik voor Lindsay, dan moet ik de tekst als het ware uit haar mond horen zingen. Voel ik die song niet aan, dan verfrommel ik mijn notities en begin ik opnieuw."

Wat mogen we van je verwachten in 2018 ?

Herbert : "Op mijn jongste verjaardagsconcert waren er 900 mensen aanwezig. Volgend jaar op 24 maart hoop ik er evenveel te mogen verwelkomen in Salons Mantovani in Oudenaarde. Ik zorg voor een concert van twee uren met liveband en met dansgroep Dançar, inclusief twee gastoptredens. Een primeur : in december 2018 lanceer ik het project Herbert bij het haardvuur in Salons Maelstede in Kuurne. We doen een stuk akoestisch (piano en gitaar) bij een walking dinner. De opbrengst gaat naar een goed doel. Daarnaast komt er in 2018 ook een nieuw album uit. Inderdaad, in het najaar van 2018 breng ik terug nieuw werk uit."

(PADI)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!