Free Souffriau: "Zorg voor vrede, doe er allemaal zelf iets aan"

16/12/17 om 09:09 - Bijgewerkt om 09:07

De titel van het nieuwe album van Free Souffriau heet Goud, Wierook en Mirre. Het album bevat voornamelijk kerstliederen, die in een hedendaagse bewerking werden verpakt. Daarnaast koos Free ook voor enkele andere nummers. In totaal staan er zeventien songs op de nieuwe cd, inclusief Sleigh Ride, een duet met Gunter Lamoot.

Free Souffriau: "Zorg voor vrede, doe er allemaal zelf iets aan"

Free en haar echtgenoot Miguel Wiels geven al acht jaar kerstconcerten. Na ieder kerstconcert waren er wel meerdere fans die informeerden of er een kerst-cd te verkrijgen was. Vorig jaar woonde Kim Biesemans van CNR Records Belgium één van de kerstconcerten bij. Hij was heel enthousiast over het kerstconcert en hij was ook direct geïnteresseerd om met CNR een kerstalbum op te nemen.

Het nieuwe album telt zeventien liedjes. Dat is heel veel. Kon je moeilijk selecteren?

Free : "Er bestaan zoveel kerstliedjes en de mensen kennen zoveel kerstliedjes. Iedereen heeft dus wel een favoriete song. Ik dacht dus bij mezelf dat er méér nummers dan gewoonlijk op deze cd mochten staan. Onze cd kan je probleemloos afspelen op een kerstdiner. Stonden er maar twaalf liedjes op, dan was dit album misschien te kort (lacht)."

Free Souffriau: "Zorg voor vrede, doe er allemaal zelf iets aan"

De liedjes stopte je in een hedendaagse bewerking. Een bewuste keuze?

Free : "Natuurlijk hebben wij er onze eigen versie van gemaakt, maar het is niet zo dat we ze allemaal in een modern jasje hebben gestoken. Ik vind het mooi om kerstliederen in hun eigen stijl te houden. Er zit ook veel traditie in die songs. Neem nu Stille Nacht, een lied dat iedereen kent. Je mag aan zo'n song niet teveel veranderen, want dan maken we het kapot. Dit lied heeft al een mooie sfeer op zichzelf. De meeste nummer zing ik zoals ze bestaan en hoe ze dus bij de mensen in het geheugen zitten."

Uw man Miguel heeft het heel druk met allerlei projecten. Moest je bij hem tijd reserveren om aan jullie eigen project te werken ? Of gebeurde dat tussen de soep en de patatten ?

Free (lacht) : "Het was inderdaad vaak puzzelen. Eén voordeel is dat Miguel en ik samen wonen. Hadden we een half uurtje vrij, dan ging het vooral over het album. Van zodra de cd vorm begon te krijgen, werd er meer over gesproken."

Je huidige single heet Zie me dan graag. Hoe kwam dit liedje tot stand ?

Free : "We wilden enkele nieuwe nummers op het album. Zie me dan graag is de eerste single op het album. Een song die uitkwam in september jl. De liedjes zelfs moeten niet allemaal betrekking hebben met kerstmis en toen was het nog te vroeg om al te denken aan kerstmis. Dit liedje werd geschreven door Kurt Burgelman. Om eerlijk te zijn, is die song mijn liedje geworden. Het gaat over de dagen, de momenten dat het slecht gaat en dat je alles niet meer zo rooskleurig inziet."

Free Souffriau: "Zorg voor vrede, doe er allemaal zelf iets aan"

Iedereen wordt daar wel eens mee geconfronteerd en wanneer ik het hoor, beleef ook jij wel eens een minder leuke dag ?

Free : "Wie niet ? Ik heb ook zo'n dagen waarvan ik denk : Potverdikke, alles gaat niet zoals ik het wil. Ik voel mij een beetje down vandaag. Wanneer het slecht weer is, dan kan ik daar ook last van hebben. En iedereen heeft ongetwijfeld momenten in zijn leven waarin het minder gaat. Positief om weten is dat er mensen mij omringen die er altijd voor mij zijn in goede en slechte dagen. Die mensen zijn dun bezaaid, maar iedereen heeft vrienden en familie waarop hij/zij kan terug vallen."

Wanneer ik je hoor praten, dan is je album blijkbaar een cd geworden met een bredere context dan enkel kerstliedjes ?

Free : "Er staan enkele liedjes op, die ik ook na of voor de kerstperiode kan zingen, maar die ook perfect passen in de kerstdagen. Het zijn liedjes die een boodschap naar de mensen brengen."

Je zingt over Morgen zal het vrede zijn. Helaas leven we niet meer in een maatschappij vol vrede. Heb je schrik voor de toekomst, schrik in welke maatschappij je kinderen moeten opgroeien ?

Free : "Euh, schrik is een groot woord, ik probeer geen schrik te hebben. Ik vertel ook aan mijn kinderen dat ze niet met schrik moeten leven. Maar eerlijk, iedere dag word je wel met iets geconfronteerd waarbij je even stilstaat. Ik hoop dat mensen inzicht beginnen te krijgen en dat iedereen er iets aan doet. Een ideale kerstboodschap : zorg voor vrede voor iedereen, doe allemaal er zelf iets aan. Een kleine inspanning en dat zal al veel veranderen."

Wat is je persoonlijke uitschieter op je nieuwe kerstalbum ?

Free : "Mijn favoriete kerstliedje is Have Yoursef A Merry Little Christmas. Dit liedje doet mij altijd denken aan mijn papa. Hij hoort dat heel graag en in dat liedje vinden we elkaar terug. Van Stille Nacht ben ik ook een échte fan."

Hoe moeilijk is het om samen met je man Miguel iets te creëeren ?

Free : "Miguel is heel kritisch. In alles wat ik doe, zegt hij zijn gedacht, maar ik zou het niet anders willen. Het is maar door kritiek te krijgen dat je kan verbeteren. Ik zou het dom vinden moest hij mij enkel maar complimenten geven. Ik wil horen wat hij er écht van vindt. Ik vind het dus goed om kritiek te krijgen."

Je haalde al aan dat het een ruim album is geworden. Uit hoeveel nummer heb je geselecteerd ?

Free : "We zagen zoveel nummers de revue passeren tijdens onze kerstconcerten. Miguel en ik maakten allebei ons lijstje op. Het begon met twintig favoriete liedjes. Daarna keken we na welke liedjes er bij elkaar hoorden en even later debatteerden we over de songs. Het ging vrij vlot, maar pas na die werkwijze kwamen we tot een selectie van nummers."

Free Souffriau: "Zorg voor vrede, doe er allemaal zelf iets aan"

Bewaar je mooie jeugdherinneringen aan uw kerstperiode ?

Free : "Bij ons thuis was het altijd super gezellig. Voor mezelf betekent kerst : familie, vrienden, tijd maken voor elkaar en vooral gezellig samen zijn. Ik vind het fantastisch om cadeautjes te geven. Vroeger in mijn jeugd kookte mijn mama altijd lekker. Mijn papa en ik zorgden dan voor de muziek. Hij had een kleine jukebox en we staken daar kerstplaatjes in. Denk ik daar nu aan terug, dan krijg ik het nog warm van binnen."

Positief is ook dat er meer vrede en vergevingsgezindheid heerst rond de kerstperiode onder de mensen. Correct ?

Free : "Dat is juist. In die periode zien sommige mensen elkaar liever en dat durven ze dan ook uiten. Mensen zeggen onder elkaar niet vlug dat ze elkaar graag hebben én zien. Dat hoeft misschien ook niet, want wanneer je dat teveel zegt, komt het ook niet meer juist over. Maar tijdens de kerstperiode is dat precies geen probleem."

Treed je op tijdens de kerstdagen ?

Free : "Op kerstavond én kerstdag blijf ik thuis. Die dagen zijn gereserveerd voor mijn dierbaren. Kerstavond vieren we bij mijn schoonfamilie, kerstdag bij mijn familie. Samen genieten met mijn zus, mijn broer en de kindjes erbij. Dat is dan de hele dag samen eten maken, samen de tafel dekken, cadeautjes uitdelen. Kortom, een echte familiedag."

Free Souffriau: "Zorg voor vrede, doe er allemaal zelf iets aan"

Wat is het mooiste kerstcadeau dat je al hebt gekregen ?

Free : "Als verrassing kreeg ik al van mijn man tickets voor een concert van Billy Joël en voor een optreden van Diana Krall. Dat vind ik heel mooie cadeaus, maar ik ben daarin geen moeilijk persoon. Ik ben al gelukkig met een kleinigheid. Ik vind het leuker om cadeaus te geven. Ik ben geen kerstshopper, ik verzamel mijn cadeaus doorheen het jaar en die stop ik allemaal in één kast. Ik vind het super om cadeautjes te zoeken voor bepaalde personen."

www.freesouffriau.be

(PADI)

Foto's : Koen Bauters

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!