Frank Boeijen: "De mooiste liedjes zijn songs waarin de vreselijkste dingen worden bezongen"

02/02/18 om 08:30 - Bijgewerkt om 08:28

Op donderdag 8 februari begint de Nederlandse zanger Frank Boeijen aan zijn nieuwe theatertournee in CC De Westrand in Dilbeek. Centraal staat zijn nieuw album Palermo, waarop zeventien liedjes prijken in twee cd's én als toetje een mooi boek. De liedjes geven betekenis aan een veilige haven, een vertaling van het Italiaanse woord Palermo, een ode aan de liefde. Frank zorgde voor liefdesliedjes in de breedste betekenis. De liedjes gaan over vriendschap, het leven, muziek en liefde.

Frank Boeijen: "De mooiste liedjes zijn songs waarin de vreselijkste dingen worden bezongen"

Op dinsdag 31 januari 2017 zaten we samen in De Hilton in Antwerpen om te praten over zijn nieuw verzamelalbum en zijn nieuwe theatertour. Eén jaar later zaten we terug bij Frank in Antwerpen, maar nu stonden we stil bij zijn nieuw album Palermo. Kon Frank deze cd met zeventien liedjes in één jaar samenstellen of was hij er al voor januari 2017 mee bezig ?

Frank : "Ik denk dat het hét werk is van ruim twee jaar. Toen de verzamelaar Het mooiste en het beste, deel II uitkwam, was ik al bezig met mijn nieuwe liedjes. Het is nu een album met twee schijfjes geworden. De liedjes op de eerste cd zijn opgenomen met het City of Prague Philharmonic Orchestra, met arrangementen van Sebastiaan Koolhoven en Ton Snijders. De tracks op het tweede album zijn verweven met Palermo. Ze gaan over de vergankelijkheid van het bestaan, vriendschap en het leven in al zijn facetten."

Zeventien nieuwe liedjes met als rode draad vriendschap en liefde. Blijft het even gemakkelijk om te schrijven over dergelijke thema's ?

Frank : "De eerste cd staat vol met tederheid, schoonheid, liefde én ook liefde voor muziek. We leven ook in een cynische tijd. Daarover staan er ook songs op de eerste cd. De tweede cd is vooral over het begin van 't leven, de vriendschap..."

U spreekt over een cynische tijd. Kijk je negatief naar alles wat er in onze wereld aan het gebeuren is ? Zit je met angst voor de toekomst ?

Frank Boeijen: "De mooiste liedjes zijn songs waarin de vreselijkste dingen worden bezongen"

Frank : "Als je kijkt naar president Trump, dé president van Amerika, wat moet je daar in godsnaam mee aanvangen ? Als zijn medewerkers al uitspreken dat het een idioot is. Hij is wel de machtigste man van de wereld, maar ik denk persoonlijk niet dat Trump een gevaar zal worden. Het gaat op economische vlak wel goed met Europa, na die jarenlange crisis. Het is mooi om iets tegenovergesteld te doen dan van de totale weerloosheid."

Je haalt president Trump aan, maar de Amerikanen verkozen zijn persoon. Laten mensen zich teveel meeslepen door de media ?

Frank : "Dat zou héél goed kunnen. Ik heb Amerikaanse vrienden, maar die zijn grandioos tègen hem. Vooral vrouwen zijn tègen Trump."

Genoeg gepraat over politiek. Laten we het even hebben over je nieuwe cd. 'Achter de wolken' begint met een rustige intro van 22 seconden. Maakte je persoonlijk ook al mee dat je over jezelf kon zeggen : na een donkere periode schijnt terug de zon ?

Frank : "Natuurlijk ! In 't Engels zal men zeggen : Every cloud has a silver lining. Een mensenleven verloopt in pieken en dalen. Toch probeer ik voor mezelf ook voor te houden dat er betere tijden komen. Deze tekst gaat over een persoon die constant moed inspreekt bij andere mensen."

Als artiest geef jij mensen ook moed. Doet het nog altijd deugd van fans te vernemen dat bepaalde liedjes hen zo aanspreken, hen kracht geven om terug door te zetten ?

Frank : "Ik hoor van mensen dat ze naar muziek luisteren wanneer ze zich niet goed in hun vel voelen. Heel vaak wordt muziek ook gemaakt door een soort melancholie, zelfs klassieke muziek. Niet alle muziek wordt zo gemaakt, maar de meeste muziek wel. Daarom krijgt een lied ook diepgang. De mooiste liedjes zijn er met verschillende niveaus, die zorgen voor een verhaal. De mooiste liedjes vind ik de songs waarin de vreselijkste dingen worden bezongen."

Frank Boeijen: "De mooiste liedjes zijn songs waarin de vreselijkste dingen worden bezongen"

Welke items, over welke vreselijke dingen, zing je zelf in je nieuwe liedjes ?

Frank : "De vergankelijkheid van het bestaan. Zoals op de tweede cd. Het heeft te maken met mensen die rondom ons dood gaan. Ook mensen van mijn leeftijd en daarmee moet je leren omgaan. De beste remedie om het te verwerken is schrijven. Van een destructie een constructie maken."

Ben je bang om oud of ziek te worden ?

Frank : "Neen, ik ben gelukkig dat ik er nog ben. Op korte tijd zijn er al veel bekende muzikale grootse namen vertrokken : Prince, David Bowie, George Michael... Dat had ik nooit verwacht en dat is nog altijd zo confronterend."

Op uw cd staat het nummer 'Vuur en vlam.' Hoe kwam die song tot stand ?

Frank : "Dat is een terugblik op twee geliefden... Jij bent hier is dan weer een lied rond troost, blijf bij mij tot het licht wordt."

Is het liedje 'Alles is teder' het breekbaarste nummer dat op je nieuw album prijkt ?

Frank : "Euhh, ja, ik denk het wel. We leven in een cynische tijd. Het is moeilijk om de juiste informatie te krijgen van de media, want je weet nooit of die wel juist is. Dit is natuurlijk iets heel puur, net alsof je kijkt naar een baby. Het kan ook zo zijn en dan zie je ook dat Trump, Erdogan, Poetin mensen aanzetten om er tegen in te gaan. We zaten daardoor met zijn allen in een crisis."

Spreekt een politieke carrière je aan ? Je verwijst tijdens onze babbel vaak naar de politiek.

Frank : "Neen hoor, daar blijf ik ver vanaf. Ik wil ook niet geassocieerd worden met een politieke partij. Politiek is helemaal anders dan wat ik doe. Ik wil gewoon mooie dingen maken. De politiek wil de maatschappij beter maken, maar dat is een hele klus."

In Nederland was het ook een grote opdracht om een regering samen te stellen. Alle landen zitten blijkbaar een beetje in een crisis. Vloek je innerlijk dan niet en denk je dan niet bij jezelf : doe het zo ?

Frank : "Dat is een beetje complex hoor. Er is een stroming die er tegenaan gaat, maar er is ook een andere stroming van mensen die terugvallen op hun eigen identiteit die ze zelf hebben en die uiteindelijk bang zijn om die identiteit te verliezen."

Voor dit album werkte je samen met een pianist Ton Snijders. Waarom koos je voor de piano als instrument ? Voor de intimiteit?

Frank : "Ik werk al 25 jaar heel prettig samen met Ton Snijders. Het is leuk samenwerken. Op de tweede cd staan er liedjes met de volledige band. De nummers met een gitaar én piano vind ik zelf heel mooi."

(PADI)

Concertagenda theatertournee 2018 : donderdag 8 februari (CC De Westrand, Dilbeek) - vrijdag 23 februari (CC Achterolmen, Maaseik) - vrijdag 9 maart (Casino, Beringen) - zaterdag 10 maart (CC De Biekorf, Lebbeke) - zaterdag 31 maart (CC De Werf Aalst) - vrijdag 6 april (De Vooruit, Gent) - vrijdag 20 april (CGC Den Egger, Scherpenheuvel) - donderdag 26 april (GC De Markthallen, Herk-De-Stad) - vrijdag 27 april (CC De Brouckere, Torhout) - zondag 29 april ('t Vondel, Halle) - zaterdag 5 mei (CC De Factorij, Zaventem) en zondag 6 mei (De Roma, Antwerpen). Info : www.frankboeijen.nl - www.facebook.com/frankboeijenmusic

Frank Boeijen: "De mooiste liedjes zijn songs waarin de vreselijkste dingen worden bezongen"

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!