Fiene Zasada uit Ooigem speelt één van de hoofdrollen in musical 'Magdalena' in Antwerpen

09/02/18 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:44

Van donderdag 1 tot en met zaterdag 10 maart wordt de musical 'Magdalena' opgevoerd in het Zuiderpershuis in Antwerpen in een organisatie van het jonge productiehuis The Singing Factory.

Fiene Zasada uit Ooigem speelt één van de hoofdrollen in musical 'Magdalena' in Antwerpen

Fiene in actie in het Zuiderpershuis. © FODI

De musical is gebaseerd op het schrijnende, waargebeurde verhaal van de Magdalene-Laundries in Ierland. Het script en de liedjesteksten zijn van de hand van de 21-jarige Wanne Synnave. De muziek is van Sam Verhoeven. In de cast zitten onder andere Dieter Troubleyn en An Lauwereins. De vier hoofdrollen worden gespeeld door jongeren: Wanne Synnave, Lien Vandenbossche, Emma Vanthielen en Fiene Zasada uit Ooigem. Er staan ook méér dan 30 andere jongeren tussen 15en 25 jaar van het jongerenkoor Youforia on stage en een liveband op het podium.

Fiene, samen met Wanne Synnave.

Fiene, samen met Wanne Synnave. © FODI

De enige West-Vlaamse die een hoofdrol wist te bemachtigen is de 17-jarige Fiene Zasada uit Ooigem, die vroeger toneel en drama volgde aan de Academie in Waregem. Momenteel studeert ze aan het Lemmensinstituut in Leuven, richting Woordkunst-Drama. In Ooigem stond Fiene nog niet op een podium, want in deze gemeente zijn er niet veel theatergezelschappen of projecten rond musicals. Het dichtste is Arte Del Sue? in Harelbeke. "Maar daar speelde ik nooit mee. Antwerpen is wel telkens ver reizen, maar dat heb ik het er wel voor over", zegt Fiene.

Fiene (rechts) in het bijzijn van haar twee vrouwelijke hoofdrolspeelsters.

Fiene (rechts) in het bijzijn van haar twee vrouwelijke hoofdrolspeelsters. © FODI

Hoe geraakte Fiene echter bij dat gezelschap in Antwerpen? "Op Facebook zag ik een oproep voor een auditie voor 'Magdalena'verschijnen. Ik ken Wanne Synnave en Sam Verhoeven al van een vorige productie, Muerto. Toen ik las dat Sam de muziek componeerde, dacht ik direct dat het iets voor mij kon zijn en dus ondernam ik een poging en deed ik mee aan de auditie, nu toch al één jaar geleden. Ik werd geselecteerd. We zijn nu al een tijdje bezig met de voorbereidingen. We begonnen eerst met de koorliedjes en vanaf september met de sololiedjes en scènes."

De voltallige cast.

De voltallige cast. © FODI

Fiene is de dochter van Jozef Zasada en Joke Oosterlijnck uit Ooigem. Nonkel Bart Oosterlijnck uit Ingelmunster heeft een folkgroep Folgázan. Het zingen, musiceren zit een beetje in het bloed. "Mijn oudere zus Janna was nog klein toen ze meedeed aan musicals. Ze speelde onder andere mee in Pinokkio en Kuifje. Ik wilde dat ook eens proberen. Ik werd geselecteerd voor Junior Musical Kadanza van Ketnet, waar ik deel uitmaakte van het ensemble. Daarna volgde mijn allereerste rol in Muerto! Nu kreeg ik één van de hoofdrollen in Magdalena toegewezen. Het is geen gemakkelijke rol. Ik moet nog continu zoeken hoe mijn rol in elkaar zit. Momenteel repeteren we nog alle scènes apart. Eens we een volledige doorloop hebben, zal het gemakkelijker worden om mij in te leven in mijn hoofdrol", vertelt Fiene verder.

Nieuwe generatie musicalsterren

Tijdens de persconferentie trad de groep op. We zagen enkele passages en vonden het al sterk, perfect afgewerkt, echt klasse. Is deze jeugdige lichting de nieuwe generatie van musicalsterren in ons land? Fiene deed het qua zang en acteren alvast super. "Een mooi compliment", glimlacht Fiene. "Musicals doe ik heel graag. Ik wil er mij in de toekomst dan ook verder in verdiepen. Ik weet wel dat ik telkens toelatingsproeven moet doen, maar daarna zien we wel. 't Is inderdaad een onzekere wereld, toch wil ik ervoor gaan."

(PADI)

Magdalena speelt van 1 tot en met 10 maart 2018 in het Zuiderpershuis in Antwerpen (parking Waalse Kaai). Tickets en info: www.singingfactory.be.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!