Fiene Zasada uit Ooigem schittert in musical 'Magdalena' in Antwerpen

04/03/18 om 22:30 - Bijgewerkt om 22:29

In het Zuiderpershuis in Antwerpen ging met Magdalena nu al de meest verrassende musical van het seizoen in première.

Fiene Zasada uit Ooigem schittert in musical 'Magdalena' in Antwerpen

Hoewel Koning Winter met alle macht roet - of zeg maar sneeuw - in het eten trachtte te gooien, trotseerde een stevige groep dappere bezoekers de ellelange files, het barre winterweer en de spekgladde wegen om tot bij Magdalena te geraken. Afgaande op de minutenlange staande ovatie en de hartverwarmende reacties die de cast na afloop mocht ontvangen, hebben ze zich dat geen seconde beklaagd. Eén van de hoofdrollen werd gespeeld door Fiene Zasada uit Ooigem, die het schitterend deed.

Magdalena met drie hoofdrolspeelsters, waaronder ook Fiene Zasada (rechts) uit Ooigem. (Foto Maarten)

Magdalena met drie hoofdrolspeelsters, waaronder ook Fiene Zasada (rechts) uit Ooigem. (Foto Maarten)

Het moet dan ook gezegd : wat The Singing Factory neerzet met deze aangrijpende productie is werkelijk van heel hoog niveau. Van het script en de liedteksten, geschreven door de 21-jarige Wanne Synnave, tot de live muziek van de hand van Sam Verhoeven en niet te vergeten de fantastische zang- en acteerprestaties van het jongerenkoor Youfori. De aangrijpende musicalproductie Magdalena barst werkelijk van het talent. Gevestigde waarden An Lauwereins en Dieter Troubleyn schitterden als de gevreesde Zuster Margaret en haar aanbidder Eerwaarde Walsh. Speciale vermelding ook voor de hoofdrolspeelsters Lien Van den Bossche (Rose), Emma Vanthieler (Sarah) en Fiene Zasada (Emma), die het - ook letterlijk - zwaar te verduren krijgen in dit schrijnende waargebeurde verhaal, maar die ondanks hun jeugdige leeftijd een indrukwekkende doorleefdheid in hun zang- en acteerprestaties leggen.

Het verhaal : Magdalena neemt je mee naar het Ierland van de 20ste eeuw, waar ongehoorzame meisjes zogenaamde gevallen vrouwen in kloosters werden gedumpt, waar ze dagenlang moeten wassen in verschrikkelijke omstandigheden en onder het schrikbewind van de kloosterzusters. Pas in 1996 sloot het laatste klooster de deuren. In 2014 werd in een kloostertuin in Ierland zelfs nog een beerput gevonden met meer dan 800 babylijkjes. De Ierse overheid en grote Ierse bedrijven (die klant waren) bekenden hun betrokkenheid en trachten tot op heden alles in de doofpot te steken... In deze musical volgen we het verhaal van drie meisjes die door hun ouders naar zo'n Magdalena-wasserij worden gestuurd. Rose, Sarah en Emma worden om drie verschillende redenen ondergebracht bij de Zusters van Liefdadigheid. Wat volgt is een schets van hoe het leven in zo'n wasserij was en dat beeld is niet bepaald rooskleurig... Deze musical eindigt dan ook niet als een echt sprookje. Geen happy slot, maar de harde realiteit zoals die er ooit was. (PADI)

Magdalena kan je nog gaan bekijken tot en met zaterdag 10 maart in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Tickets en info: www.singingfactory.be.

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!