Ex-beroepsrenner Johan Vansummeren: "Mensen steunen al fietsend KOTK door zélf af te zien"

11/04/18 om 23:22 - Bijgewerkt om 23:21

Van donderdag 10 tot zondag 13 mei of tijdens het verlengd Hemelvaartweekend wordt de jaarlijkse editie van Trap mee tegen kanker van Kom op tegen Kanker (KOTK) gehouden, met vier dagen lang vertrek en aankomst in Mechelen.

Ex-beroepsrenner Johan Vansummeren: "Mensen steunen al fietsend KOTK door zélf af te zien"

Johan Vansummeren geeft een duwtje aan Stefaan De Clercq. Christophe Pareit kijkt toe. © FODI

In diverse steden en gemeenten zijn talrijke teams naarstig bezig met zich voor te bereiden op deze fietstocht of telkens etappes van 125 km heen en evenveel kilometer terug. Van Ingelmunster zullen er maar liefst acht teams deelnemen, waaronder het team TRI-Riders van Bram Deruyck, Christophe Pareit en Stefaan De Clercq. Ex-beroepsrenner Johan Vansummeren, winnaar Parijs-Roubaix 2011, kwam speciaal af naar Ingelmunster om de TRI-Riders goede raad te geven.

Johan Vansummeren krijgt nog altijd een krop in de keel wanneer hij praat over zijn wielercarrière die onverwacht werd afgebroken door hartproblemen. Op 29 juni 2016 moest hij inderdaad het peloton verlaten wegens hartritmestoornissen en moest hij zich focussen op een nieuwe toekomst zonder fiets. Eerst zonder fiets, want nu fietst hij nog maar niet meer zo'n lange afstanden en zeker niet meer tegen zo'n hels tempo.

Wat doe je nu na je wielercarrière ?

Johan : "In 't begin had ik het niet gemakkelijk. Sinds 1 januari jl. begon ik met Cycling Holidays of fietsvakanties organiseren op de schitterende en nog onontgonnen fietsbestemming Loutraki in Griekenland op nauwelijks 80 km van Athene. Ondernemen is niet gemakkelijk en dat besef ik ook wel. Ik doe die fietsvakanties nu al één jaar en ik blijf die verder uitbouwen."

Werk je die fietstrips alleen uit ?

Johan : "We zijn met twee vennoten. Vroeger ging ik vaak trainen in Griekenland. Ik reed zestig kampen, waaronder vijftien keer in Griekenland. Ik dacht : wil ik zelf op vakantie, dan zoek ik eens andere oorden op en dan wil ik vooral iets nieuw ontdekken. De meeste wielertoeristen willen ook eens iets nieuw ontdekken. Over de wegen hoeven de fietsers zich geen zorgen te maken. Ze kunnen rijden op wegen die praktisch autovrij zijn. We maken een combinatie van fietsen en bezienswaardigheden bezoeken."

Johan Vansummeren tussen Stefaan De Clercq (links) en Christophe Pareit.

Johan Vansummeren tussen Stefaan De Clercq (links) en Christophe Pareit. © FODI

Koos je Griekenland uit omdat er daar blijkbaar minder wind is ?

Johan : "Meestal is er minder wind, maar dat kan ik nooit garanderen. Het is er wel altijd een beetje warmer dan in Spanje. Maar dat is niet ons verkoopargument. Er zijn zoveel mogelijkheden, zoveel fietsmogelijkheden, waardoor die fietsvakanties in Griekenland goed aanslaan."

Vanaf hoeveel personen is zo'n fietsvakantie mogelijk ?

Johan : "Dit jaar ging ik al naar Griekenland met één persoon en dan eens met 20 personen. Alles is bespreekbaar, ook het aantal fietsers."

Mis je het peloton ?

Johan : "Sommige mensen zeggen tegen mij dat ik wel tevreden mag zijn over mijn wielercarrière want ik won onder andere Parijs-Roubaix. Ik zou echter al mijn overwinningen inwisselen om terug te mogen koersen. Ze mogen mijn overwinning in Parijs-Roubaix afnemen en ik wil gerust de 100ste eindigen in die koers, maar wielrenner zijn, meerijden is iets apart. Ik had het lang heel moeilijk toen ik onverwacht moest stoppen met koersen."

Marleen Cottenie en Jean-Pierre De Clercq uit Ingelmunster verwelkomden Johan Vansummeren in hun woning in het bijzijn van Stefaan De Clercq en Christophe Pareit. Bram Deruyck was verontschuldigd.

Marleen Cottenie en Jean-Pierre De Clercq uit Ingelmunster verwelkomden Johan Vansummeren in hun woning in het bijzijn van Stefaan De Clercq en Christophe Pareit. Bram Deruyck was verontschuldigd. © FODI

Je moést onverwacht stoppen. Kreeg je veel steun van ploeggenoten en andere wielrenners ?

Johan : "Onze sportdirecteur zei ooit dat wielrennen een individuele sport is, maar in groepsverband. Ik hoopte niet dat iemand zou opbellen, want die sporters zijn bezig met hun wielerwedstrijden. Ik geef het toe, was er iets met iemand, dan belde ik ook niet op. Het deed echter raar van plots niets of nog weinig te horen."

Het wielerseizoen is terug begonnen. Ga je vaak kijken naar wielerwedstrijden of ben je nu VIP-genodigde ?

Johan : "Ik word niet uitgenodigd, maar ik ga wel met plezier kijken. Ik hou van het wielrennen, dat betekent nog altijd alles voor mij. Is er een koers, dan spring ik in mijn auto om dichtbij te gaan kijken. Ik sta dan langs de kant van de weg, tussen de andere mensen, en kijk naar de renners. Ik kan uitgenodigd worden, maar dat is niet nodig. Ik volg het liever op mijn eigen manier."

Je bent hier te gast in een woning in Ingelmunster op zo'n 250 meter van het huis van beroepswielrenner Yves Lampaert van Quick-Step. Hoe goed ken je Yves ?

Johan : "Niet zo goed, ik woon in Lommel op 200 km van Ingelmunster. Ik weet wel dat hij een enorm sterke en goede renner is. Hij zal nog bekender worden in vergelijking met ik tijdens mijn wielerloopbaan. Zijn aanpak, zijn manier van werken... Ik las ooit dat West-Vlamingen harder werkers zijn. Yves Lampaert is daar een groot voorbeeld van."

Zie jij Yves Lampaert ooit Parijs-Roubaix winnen, zoals jij dat ooit deed ?

Johan : "Yves is net zoals ik vroeger geen grote koploper in zijn ploeg. Parijs-Roubaix is een wedstrijd voor de meest verrassende winnaar. De kans bestaat, maar het is geen zekerheid dat hij deze wedstrijd ooit wint."

Op deze locatie in het kasteelpark wordt op 22 april de Kasteelbierloop gehouden. Je bemerkt de drie TRI-Riders Bram Deruyck, Christophe Pareit en Stefaan De Clercq, die rijden voor Kom op tegen Kanker.

Op deze locatie in het kasteelpark wordt op 22 april de Kasteelbierloop gehouden. Je bemerkt de drie TRI-Riders Bram Deruyck, Christophe Pareit en Stefaan De Clercq, die rijden voor Kom op tegen Kanker. © FODI

Je zit hier bij mensen die 250 km gaan fietsen per dag en dit vier dagen lang voor Kom op tegen Kanker. Kan je die triatleten wat wijze raad geven ?

Johan : "Zolang je niet het onderste uit de kan moet halen, zolang je goed kan eten en vlug kan recupereren, dan zal het lukken om de eindmeet te halen. Dag twee wordt wat moeilijker, dag drie nog moeilijker en de laatste dag wordt vanzelfsprekend dé moeilijkste. Na dag twee heb je één uur nodig om je terug goed te voelen en na vier dagen moet je een halve dag recupereren. Ik maakte ooit een tour mee dat ik opstond en dat mijn benen niet mee wilden. En toch reed ik die dag super goed. De reden ? Daar heb ik nog altijd geen verklaring voor."

Deze mensen zijn triatleten, die moeten dat toch goed en vlug kunnen verteren ?

Johan : "Inderdaad, die mensen hebben een goed getraind lichaam die kunnen wel wat verdragen. Zij weten wat goed en slecht is. Zij verdelen al hun krachten over de vier dagen."

Wat vind je van zo'n fietsproject ten voordele van Kom op tegen Kanker ?

Johan : "Ik vind dat heel mooi. Of het nu in een dorp of stad is, je komt altijd mensen tegen die zich sociaal engageren en zich begaan voelen met het lot van andere mensen. Ze steunen Kom op tegen Kanker door zelf af te zien. Ze doen het met één doel, geld bijeen brengen voor onderzoek tegen kanker. Ze willen zich inzetten voor die mensen, chapeau."

Op 22 april wordt een Kasteelbierloop gehouden in Ingelmunster. Het kasteeldomein is uitzonderlijk open en staat gratis ter beschikking, iedereen kan gratis langskomen. Meelopen kost 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor jongeren beneden de 16 jaar. Per loopronde krijgen volwassenen een elastiek, die nadien ingeruild kunnen worden voor Kasteelbier. Twee rondjes lopen is één Kasteelbier. Maximum vier biertjes per persoon te verkrijgen. De jeugd krijgt een naturapakket. Wat vind je van een dergelijk loopevenement ?

Johan : "Ik zie niet in waarom er daarop geen volk zou op afkomen. Naar de straat- en veldlopen komt er al veel volk op af. Ik verwacht hier net hetzelfde. Alvast succes met die organisatie."

(PADI)

Meer info over de fietsvakanties mét Johan Vansummeren in Griekenland kan je vinden op www.jvs-cyclingholidays.com - Info rond de Kasteelbierloop voor Kom op tegen Kanker in Ingelmunster vind je op https://kasteelbierloop.weebly.com of detririders@gmail.com.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!