DJ Ward uit Diepenbeek draait enthousiast setje in De Mennehoek in Ingelmunster

07/08/18 om 12:15 - Bijgewerkt om 12:14

Op een zomerse dag en voor DJ Ward zelfs een vakantiedag besloot hij toch de verre verplaatsing te maken van zijn woonplaats Diepenbeek naar De Mennehoek in Ingelmunster, waar hij een setje draaide en babbelde over zijn succesvolle carrière.

DJ Ward uit Diepenbeek draait enthousiast setje in De Mennehoek in Ingelmunster

DJ Ward in De Mennehoek in Ingelmunster. © (Foto FODI)

DJ Ward is al jàren sterk verbonden met I Love The 90's in Hasselt. Deze joviale DJ is al negen jaar stagehost op Tomorrowland en in de komende weken/maanden staan er nog heel optredens vast in zijn agenda. DJ Ward heeft maar liefst 45.000 volgers op Facebook. Een gesprek in aanwezigheid van een select publiek van genodigden.

DJ Ward begon met muziek toen het DJ zijn nog uitzonderlijk was. "Nu zitten we in een andere tijd, onder impuls van DJ's als Tiësto en David Guetta is deejayen een icoonschap geworden. Denk maar aan onze eigen Dimitri Vegas & Like Mike nu. Toen ik ermee begon, was ik nog een uitzondering en startte ik met een dure hobby. Kocht je toen een single of lp aan, dan was je al vlug drie- à vierhonderd Belgische frank kwijt. Ik was echter al van jongs af gebeten door de muziekmicrobe. Ik was pas zes jaar toen ik al drumde. Ik was ook geïnteresseerd in alles wat met licht en geluid te maken had. Ik kreeg van mijn vader mijn eerste draaitafel. Hij zag dat het erin zat en zo is het ook begonnen. Door het drummen heb ik wel mijn gevoel voor ritme gecreëerd. Op mijn twaalfde stond ik al een set te draaien op een feest bij ons in het dorp."

Het begon in je eigen dorp en plots kwam daar nationale erkenning. Correct ?

DJ Ward : "In die tijd was er nog een Belgian DJ Championship. Ik ging dan spelen in discotheken. Ik werd er derde. De meeste DJ's draaiden alleen dance, ik koos voor allerlei genres van muziek. Ik draaide muziek uit de jaren tachtig tot house. De jury wist dat te waarderen, maar ze konden mij geen winnaar maken omdat ik de muziek niet draaide die normaal voorkomt. Maar ik viel wel op tussen de andere DJ's. Ik was achttien jaar toen ik optrad tijdens de Holiday Party in de Grenslandhallen in Hasselt. Daarna ging het heel snel vooruit."

Je bent een allround DJ.

DJ Ward : "Sorry dat ik het zo formuleer, maar ik vind dat een kut benoeming. Je bent DJ en het is de bedoeling dat de mensen dansen. Voor mij maakt het niet uit welke muziek ik draai, zolang ik maar de mensen aan het dansen krijg. Ik begrijp dat de meeste DJ's zich houden aan een bepaald genre. Vanaf 't begin bracht ik variatie in mijn muziek en ik ben dat altijd blijven doen. Dat is misschien mijn sterkte geworden."

Je muziekbagage is al groot. Ben je toch nog dagelijks bezig met muziek ?

DJ Ward : "Vroeger moest je op zaterdag of donderdagavond naar de platenwinkel gaan voor de nieuwe releases. Dan was het grasduinen in de rekken. Vroeger ging ik altijd naar dezelfde platenwinkel. Mijn stapeltje met nieuw materiaal lag telkens klaar. Nu is dat anders. Je moet zelf zoeken op internet naar plaatjes. Nu kruipt er daar meer tijd in dan vroeger. Op Beatport bijvoorbeeld, een site waar ik mijn muziek van haal, komen er wekelijks duizenden nieuwe tracks bij. Begin maar eens te zoeken, en dat is dan nog maar één online winkel... Je moet als DJ echt blijven bezig zijn met je platen. Welke nummer speel ik, welke niet ? Ik moet blijven sorteren en ordenen in mijn muziek."

Enkele van de genodigden vonden het méér dan leuk.

Enkele van de genodigden vonden het méér dan leuk. © (Foto FODI)

En waar trad je al overal op met je muziek ?

DJ Ward : "Van de Ethias Arena in Hasselt tot het Casino Kursaal in Oostende. Ik doorkruis Vlaanderen en Wallonië. Ik deed ook tien jaar de Q-Party Tour. Nu doe ik dat niet meer, maar het is wel een groot stuk van mijn carrière geweest. Ik speel op festivals, in clubs, party's, fuiven, bedrijfsfeesten....".

Je speelde ook op de grootste nineties party van Europa en eveneens op Tomorrowland.

DJ Ward : "Inderdaad, ik ben vanaf het begin het gezicht van I Love The 90's The Party in Hasselt. Sinds 2008 al verzamelen er meer dan 20.000 mensen voor een nachtje nostalgie. Het is de grootste party in één hal in België, de sfeer is onnavolgbaar. Sinds 2009 hosten we met I Love The 90's ook onze eigen stage op Tomorrowland, iets waar we erg trots op zijn."

Al meegemaakt dat je voorganger zegt dat je gaat spelen voor een moeilijk publiek ?

DJ Ward : "Dat komt wel eens voor. Dan smijt ik mij dubbel zo hard. Het is een kwestie van connectie zoeken met het publiek. Je moet aftasten wat er lukt en wat niet lukt. Als artiest moet je ook durven op je bek gaan. Wanneer je dat door hebt, dan sta je ver. Het lukt mij meestal wel om ze uit hun schelp te krijgen."

Bepaalde DJ's zijn nu populairder dan bepaalde artiesten. Ben jij het daarmee eens ?

DJ Ward : "Ik begon als DJ in een periode waar er geen icoonschap rond was. Als DJ stond je ten dienste van het publiek en dat was het. Nu zijn bepaalde DJ's personen waar iedereen naar opkijkt. Dat is een nieuwe trend en vaak is dat ook terecht."

Jij mixt en doet alles ter plaatse zelf, juist ?

DJ Ward : "Mijn grootste plezier als DJ is de techniek van het DJ zijn. De draaitafels zijn doorheen de jaren al zoveel keren gewijzigd. Als vroeger de vloer teveel daverde, dan had je feedback van de pickup naald. De kenners onder ons zullen wel weten waarover ik spreek. Dat zijn zaken die je meeneemt als ervaring. Ik ben ook een freak van het nieuwe geweld geworden, de techniek en evolutie interesseert me erg. Ik probeer dan ook alle laatste technieken te omarmen en ze als een verrijking te zien. Vroeger ging ik met acht grote bakken door het publiek van 3.000 mensen om vervolgens op het podium te kruipen. Nu moet dat niet meer, want het staat op mijn computer. Dat maakt echter geen verschil, mijn job blijft dezelfde. Er is - buiten de snufjes - geen verschil met vroeger in de essentie van het draaien, een DJ moet de juiste plaat op het juiste moment blijven draaien. Vroeger was dat zo, nu ook, ongeacht de drager van de muziek."

Is er een verschil qua publiek ? Limburg of West-Vlaanderen, wat verkies je ?

DJ Ward : "Ga ik naar Hasselt of naar Sint-Truiden, dan is de sfeer compleet anders en dat is dan nog binnen Limburg. In de Vlaanders - zo zeggen ze dat bij ons - zijn ze vlugger gewonnen voor een feestje. Wanneer West-Vlamingen ergens binnen komen, dan beginnen ze direct te dansen. Bij ons moet je eerder het publiek voor je winnen. Als ze mogen losgaan, dan gaan ze wel degelijk los. Afhankelijk van de provincie waar ik optreed, pas ik mijn set ook aan."

DJ Ward (grijse t-shirt aan) met de genodigden.

DJ Ward (grijse t-shirt aan) met de genodigden. © (Foto FODI)

Naar ik vernam heb je als DJ een fanclub in Malmedy. Een échte fanclub ?

DJ Ward (lacht) : "Ja ! Vorig jaar op Tomorrowland slaagden ze erin om met een heel grote bende fans af te komen. Dat vond ik sterk, want om daarvoor tickets te verkrijgen, is dat niet gemakkelijk. Ze kwamen met de bus. Wanneer je dan plots een spandoek ziet verschijnen met je naam op, dan doet dat deugd. Ik ben maar een DJ, maar waardering krijgen is super fijn. Ik speel ook regelmatig in Wallonië. Vooral met Malmedy heb ik een speciale band. Ik word ieder jaar opnieuw gevraagd om daar te draaien op een groot muziekfeest."

Hoe heet je recentste single ?

DJ Ward : "Gotta Let You Love. Streamen is in, dat ondervind ik toch. Op Spotify zitten we op heel korte tijd al aan duizenden streams. Ik ben daar heel tevreden mee."

Krijg je ook reactie uit het buitenland ? Of blijf je DJ enkel in eigen land ?

DJ Ward : "Ik draai graag. Ik zal niet onder stoelen of banken steken dat ik wel hoop dat één van mijn singles wereldwijd scoort. Een wereldhit die DJ Ward wereldwijd op de kaart zet. Dat zou te gek zijn (lacht). Nu draai ik ook wel regelmatig eens in het buitenland en dat is toch telkens weer speciaal, maar een tour kunnen doen met een eigen hit, lijkt me wel gigantisch."

Wat raad je beginnende DJ's aan ?

DJ Ward : "Blijf jezelf ! Een eigenheid hebben is belangrijk. Ik denk dat dit het verschil maakt. Zolang je maar niet brengt, wat ook de rest brengt. Val op door een muzikale hoek te vinden, die niemand heeft."

DJ zijn lijkt een leuk leventje. Moet je écht hard werken ?

DJ Ward : "Ik krijg veel van die opmerkingen. Het is een leuk leventje, maar het is niet zo'n gemakkelijk leventje. Ik nodig zo'n mensen wel eens uit om één weekend mee te gaan, maar het volgende weekend passen ze al (lacht). Tijdens de mooiste dagen van het jaar ben ik meestal aan het werk. Ik moet familiefeesten meestal ook vroeger verlaten, omdat ik moet gaan draaien. Dat geldt ook voor horecapersoneel, die eveneens werken terwijl anderen feesten. Dat hoort nu eenmaal bij onze job."

DJ Ward, samen met onze showbizzmedewerker PADI.

DJ Ward, samen met onze showbizzmedewerker PADI. © (Foto FODI)

Op Facebook heb je ... 45.000 volgers. Dat is een groot aantal.

DJ Ward : "Dat is inderdaad veel. Op Instagram kunnen ze mij ook volgen via @djward.official."

Ben je al rijk geworden door je beroep van DJ ?

DJ Ward (lacht) : "Neen, ik ben Tiësto niet. En wat is rijk zijn ? Ik mag doen, wat ik al altijd graag wilde doen. Daarom ben ik mijn papa zo dankbaar, want hij zag op jonge leeftijd al iets muzikaals in mij. Ik mocht drumles volgen van hem als ik ook dictielessen zou nemen. Gelukkig heb ik dat gedaan, het heeft me podiumprésence bijgebracht, ook al is de Limburgse tongval er nog wel. Het mooiste is dat wanneer je iets graag doet, je er dan ook nog voor wordt betaalt. Ik moet daarmee niet rijk worden."

Heb jij een chauffeur ? Als DJ draai je meestal tot in de vroege uurtjes ?

DJ Ward : "Ik rij altijd zelf naar huis, zelfs al speelde ik in De Panne. Dat is twee uur rijden voor mij, maar ik drink niet. Dat is een groot voordeel. Het is wetenschappelijk bewezen dat je door de vibes van een publiek als DJ adrenaline krijgt. De trip terug naar huis is dan de ontspanning of laat ons zeggen cool-down na het werk. En als ik écht te moe ben, dan zet ik mij aan de kant voor een klein dutje."

Speel je ook in feesttenten ?

DJ Ward : "Waarom niet ? Ik ben een gewone DJ hé, geen ster. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. De grootte van de dansvloer maakt niets uit. Ik vind het even plezant om voor 100 mensen te spelen als voor 10.000 mensen. Voor 100 mensen spelen is meestal zelfs moeilijker, omdat de grootste gemene deler kleiner is. Chapeau aan alle DJ's die een klein feest aan de gang kunnen krijgen, daardoor leer je het vak."

Oefen jij nog tijdens de week ?

DJ Ward : "Mijn werk is precies zoals een sport. Je moet het blijven onderhouden. Mijn oefenen is draaien in clubs in ons land. Daar krijg ik tijdens de opbouwuren de kans om nieuwe nummer te testen en mijn techniek bij te schaven. Het is moeilijk om zoiets te doen wanneer je maar een setje hebt van één uurtje. Dan ben je meer gefocust op de set zelf. Op langere sets kan ik dan weer meer experimenteren met bepaalde nieuwe plaatjes."

Je maakte een compilatie-cd van I Love The 90's die heel goed verkocht. Dat moet je toch veel plezier doen ?

DJ Ward : "Zeker en vast ! De organisatie vroeg of ik een idee had voor een compilatie-cd. Ik zei ja, ik ben eraan begonnen en het resultaat slaat in als een bom. De mix is fantastisch, ik krijg er nog altijd enorm veel reacties op."

(PADI)

Meer info over DJ Ward vind je op www.djward.be.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!