De Sinksenfoor krijgt deze zomer een warme thuis in het Fakkeltheater

05/07/18 om 09:48 - Bijgewerkt om 09:46

Op zondag 1 juli ging De Sinksenfoor, de nieuwste productie van Het Achterland, in première in de Rode Zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen.

De Sinksenfoor krijgt deze zomer een warme thuis in het Fakkeltheater

De hoofdcast van De Sinksenfoor. © FODI

Acteurs Carry Goossens, Linda De Ridder, Luc Caals, Danni Heylen, Anne Van Opstal, Brent Pannier en Timo Descamps werden aangemoedigd door heel wat genodigden op de première. Iedereen heeft wel stiekem een beetje heimwee naar de kermis uit zijn kindertijd. Deze sfeer en nostalgie heeft regisseur Jeroen Maes mooi vervat in deze voorstelling. Tot en met 19 augustus kan je nog De Sinksenfoor bewonderen in de Rode Zaal van het Fakkeltheater..

Lachsalvo's bij de vleet

Hoe begin je een komedie op papier te zetten rond de bekende Antwerpse Sinksenfoor ? Geef die opdracht aan de gewezen West-Vlaming Jeroen Maes en je krijgt een komedie te zien waarin de lachsalvo's elkaar vlug opvolgen. We waren benieuwd om nu eens De Sinksenfoor te zien in een zomerperiode waarin Antwerpen helemaal niet meer wordt ingepalmd door een Sinksenfoor. En hoe zou het decor van die Sinksenfoor er wel uitzien in een zaal?

Koen Crucke (rechts) en echtgenoot Jan Gheysen uit De Haan waren ook op de première.

Koen Crucke (rechts) en echtgenoot Jan Gheysen uit De Haan waren ook op de première. © FODI

We geven toe: de eerste tien minuten waren we ontgoocheld, want 't begon allemaal met een babbel in een bureau tussen Luc Caals alias Jakke en zijn nieuwe foormedewerker Brent Pannier alias dé zombie, maar toch een foorreiziger met hart en ziel. Waar bleef hét decor van de foor? En plots, links kwam het eendjeskraam tevoorschijn, rechts verscheen het schietkraam en tussenin was er een spookkot. Prachtig gedaan, écht waar.

Een krak in zijn vak

Ook de vele decorwijzigingen gebeurden in een mum van tijd. Het publiek moest maar één keer met de ogen knipperen en er begon al een nieuwe scène. En dan het stuk zelf: wanneer je daar niet mee kan lachen, dan komt het omdat je in een diepe depressie bent verzeild geraakt. Want De Sinksenfoor op z'n Antwerps is een komedie waarmee je écht kan lachen. Niet zachtjes, maar luid! De Sinksenfoor op z'n best, met zijn vele verhalen.

Na het huwelijk werd er uitbundig gedanst.

Na het huwelijk werd er uitbundig gedanst. © FODI

Een dikke pluim voor regisseur Jeroen Maes, die zo'n sterke humormomenten maar probleemloos uit zijn mouw blijf schudden. Een krak in zijn vak. Een man die bruist van de energie maar ook van de ideeën.

Een roetsjbaan vol humor

Neem nu de videoprojectie rond de rollercoaster. Prachtig gevonden. Wie in de zaal zit, begint al te lachen wanneer hij de grimassen op het gezicht van acteur Timo Descamps alias Ronny ziet verschenen. De Sinksenfoor is - zoals ze het meedeelden op de persconferentie - een échte rollercoaster lovestory. De aanwezigen worden meegenomen in een roetsjbaan vol humor, heerlijk herkenbare personages en verrassende wendingen.

Iedereen die op het podium te zien was.

Iedereen die op het podium te zien was. © FODI

Wat we nog willen meegeven: Het Achterland presenteert zich met De Sinksenfoor voor het derde jaar op rij als hét productiehuis dat originele, Antwerpse, zomerse komedies maakt voor een breed publiek. Via Minerva en Café Beveren waren telkens een schot in de roos. Het authentieke, Antwerpse, warmhartige karakter gekruid met een snufje nostalgie in combinatie met een topcast en een schitterende regisseur-scenarist werden meteen dé signatuur van dit jonge, ambitieuze productiehuis. Ook dit jaar zal het publiek kunnen intekenen op een heerlijke diner formule op zondag.

Het verhaal

In De Sinksenfoor maken we kennis met enkele gedreven forains. Zo is er topentertainer Firmin (Carry Goossens) die zijn paardenkoers op geheel eigen wijze van commentaar voorziet. Zijn vrouw Vivianne (Danni Heylen) waakt als een volleerde moederkloek over haar eendjes in de Duck Race. En bij Suzy (Linda De Ridder) vind je de beste oliebollen van 't land. Jakke (Luc Caals) jaagt je de stuipen op het lijf in zijn spookkot Scary Factory. Indien hij goed personeel vindt, want keer op keer geven zijn levende zombies er namelijk de brui aan. Tot we kennismaken met Bram (Brent Pannier), een ietwat verlegen jongeman maar toch gebeten door de foormicrobe. Jakke koestert nieuwe hoop, maar die is van korte duur. Ook Bram wil het na een korte sessie al opgeven. De verschijning van de beeldschone Anita (Anne Van Opstal) - dochter van Firmin en Vivianne - doet hem op slag van gedachten veranderen. Dat Anita echter voorbestemd is voor Ronny - de zoon van Jakke - is dan weer een domper voor Bram, zeker als blijkt dat Ronny nogal een kort lontje heeft en op de koop toe eigenaar is van een schietkraam. Een explosieve situatie die ieder moment kan ontploffen en voor vuurwerk zorgt, iets wat op de Sinksenfoor niet misstaat...

Tot en met 20 augustus te zien in de Rode Zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen. Speeldata en tickets: www.fakkeltheater.be, 070 246 036.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!