Dana Winner: "Eerste liefde, mijn persoonlijke muzikale reis en ontdekkingstocht"

01/12/17 om 21:05 - Bijgewerkt om 21:48

Het nieuwe Nederlandstalige album van Dana Winner heet Eerste liefde. Dana maakte voor dit album een eigenzinnige en verrassende selectie van nummers die haar - om allerlei redenen - nauw aan het hart liggen. Leadzanger van De Mens en begenadigd tekstschrijver Frank Vander Linden kroop op vraag van Dana in de pen en schreef meerdere teksten voor dit album. Ook Dana schreef twee liedjes. Voor de opnames van Eerste liefde trok ze met topmuzikanten naar de legendarische ICP Studios in Brussel.

Dana Winner: "Eerste liefde, mijn persoonlijke muzikale reis en ontdekkingstocht"

Dana Winner © (Foto Koen Bauters)

In de ICP Studios in Brussel stelde Dana ook haar nieuw album voor aan de pers, die mocht aanschuiven om een face-to-face babbel te slaan met de zangeres. "Ik vond het een voorrecht om met die muzikanten hier een plaat te mogen maken. De chemie tussen de tekstschrijvers, muzikanten, de producer en mezelf was uniek. Dat voel en hoor je gewoon op het album", zegt Dana. "Eerste liefde is een persoonlijke muzikale reis en ontdekkingstocht, waarop ik de mensen graag wil meenemen zodat ze een andere én misschien wel de echte Dana Winner leren kennen. De liedjes zijn heel bewust gekozen. Die songs hebben mijn leven op een bepaalde manier gekleurd en beïnvloed, ze maken deel uit van wie ik ben."

Laten we even kort terug gaan in de tijd. In maart 2016 kwam je album Puur uit en daarvoor was je op vtm te zien in Liefde voor muziek. Kreeg je door Liefde voor muziek nog meer zin om te zingen, om nieuwe mensen te leren kennen, nieuwe fans te maken ?

Dana : "Ik was en ben nog altijd in eerste instantie vooral bezig met zingen. Dat ik er nieuwe mensen mee bereikte, is altijd leuk meegenomen. Het vertrekpunt ligt in eerste instantie bij de artiest of artieste zelf. Je moet weten : waar moet ik naar toe? Daarna hoop je dat je waaier groter wordt en dat je veel mensen bereikt. Vorig jaar tijdens Liefde voor muziek kon ik mij goed voorstellen dat sommigen mensen dachten : Met wat is Dana Winner nog bezig ? Maar door dit programma kon ik duidelijk aantonen dat ik nog altijd heel veel met muziek bezig ben. In 't begin van mijn carrière doorkruiste ik het volledige land. Van 't noorden tot 't oosten, van 't zuiden tot 't westen. Daarna nam ik zelf de beslissing dat ik in theaterzalen wilde staan waar ik de mensen twee uur kan boeien met mijn muziek en tussenin wat kan vertellen. En op zo'n momenten denken sommige mensen dat ik mij uit de muziek had getrokken, maar dat was helemaal niet zo. Tijdens Liefde voor muziek zagen de mensen dat ik nog altijd vol liefde omga met muziek. Door dit programma heb ik een groter publiek gecreëerd."

Dana Winner: "Eerste liefde, mijn persoonlijke muzikale reis en ontdekkingstocht"

© Koen Bauters

Ben je zelf geschrokken van de impact van Liefde voor muziek ?

Dana : "Eerlijk, toen ik voor de opnames in Mallorca was, stond ik daar nooit bij stil. Die periode was wel een spannende periode. Vooraf hadden we een korte voorbereidingstijd, praktisch niets. Maar dat is mijn job, om 's avonds zo goed mogelijk nummers te kunnen brengen."

Hoe koos je die eigen nummers ?

Dana : "We kregen een lijst van de artiesten die erbij zouden zijn. Van bepaalde artiesten kende ik hun repertoire helemaal niet : Sioen, Jonas Genard, Ian Thomas. Dat was allemaal nieuw voor mij. Ik ging op zoek naar hun muziek en beluisterde dat aandachtig. Had ik een bepaalde song gekozen, dan ging ik dat bespreken met Jeroen."

Door je deelname aan Liefde voor muziek werden er méér dan 26.000 cd's van Puur verkocht. Je hebt er nu nog ongetwijfeld deugd van dat nieuwe mensen je ontdekten en nu vast en zeker nog fan zijn ?

Dana : "Ik deed niet alleen mee aan Liefde voor muziek. De keuze van artiesten was ruim. Wanneer je dan als artiest overeind kan blijven, zorgt dat voor een fantastisch gevoel."

Tussen Puur en Eerste liefde ligt er maar anderhalf jaar tussen. Je bent heel productief. Hoe kwam deze cd tot stand ?

Dana : "Johan (haar manager, padi) en ik zaten samen en hij zei me dat ik een lijstje moest maken met nummers die ik graag hoorde. Ik noteerde 50 liedjes en bij elk nummer had ik wel een verhaal. In feite had ik een idee om een album te maken met nieuwe nummers, maar Johan hield mij tegen. We besloten het concept te behouden en dat concept uit te werken met nummers die ik graag hoor. We stelden ons de vraag : bij wie zouden we aankloppen om mee te werken , We kwamen uit bij Frank Vander Linden. Zijn teksten zijn altijd heel mooi geschreven, heel inventief, creatief en heel duidelijk. We vroegen het aan Frank en hij zei ja."

Dana Winner: "Eerste liefde, mijn persoonlijke muzikale reis en ontdekkingstocht"

Waarom allemaal covers ?

Dana : "Het zijn inderdaad allemaal covers. Maar er zitten waarschijnlijk liedjes tussen die niet meer zo gekend zijn. Daarom dat bepaalde songs ook nieuw klinken. Mensen die tot op heden al bepaalde nummers hoorden, zeiden tegen mij : Ik herken die muziek, maar ik weet niet meer van waar. Hoor ik dat, dan is voor mij de opdracht geslaagd. Hadden we er niet over gecommuniceerd, dan denken de mensen misschien dat het een volledig nieuw album is. Voor mezelf is het een nieuw album, alhoewel ergens in mijn collectief geheugen zit dat het in feite covers zijn."

Is de titelsong Eerste liefde autobiografisch ?

Dana : "Het nummer Eerste liefde is een aanleiding geweest naar mijn eerste liefde voor muziek. Muziek was mijn eerste liefde, ook nu nog. Ik vond het een geschikte titel om te geven aan een album. Het is nu toevallig ook een nummer dat de mensen terug vinden op het album. Dit lied kan voor iedereen een persoonlijke betekenis hebben. Luister je ernaar, sluit je je ogen, dan denk ook jij misschien automatisch terug aan je eerste liefde."

Hoe is het nummer Ik wil voor jou ontstaan ?

Dana : "Dit liedje zong ik altijd tijdens mijn theatervoorstellingen. Ik hoorde het de allereerste keer op de televisie. Het was een blinde man die het zong, een Aboriginal. Ik verstond helemaal niet wat hij zong, maar dat greep mij sterk aan. Ik vond dat ik persoonlijk uit dat lied veel kon halen. Tekstueel konden we er inderdaad iets moois van maken. We kozen voor een eenvoudige tekst. Al die kleine dingen die worden bezongen zijn zoveel belangrijker dan een diamant die je rond uw vinger hebt. Ik besloot van het mezelf cadeau te doen en op mijn nieuwe cd te zetten."

Nergenshuizen is toch wel een rare titel voor een nummer ?

Dana : "Ja, geweldig hé ! Nergenshuizen is een eutopische plaats ergens in de wereld om je zorgen te vergeten. Frank vroeg hoe ik dat nummer voor mijn ogen zag. Ik kon niet de titel San Francisco nemen, want dat zou te herkenbaar zijn. Ik zou dolgraag Amerika bezoeken. Ik heb het gevoel dat het een plaats is om te zingen. En toen is Nergenshuizen geboren."

Van het nummer De mooiste bloemen word ik heel happy.

Dana : "Ik heb hard gebrainstormd over dat liedje met Koen Broos. Ik vertel àlles tegen hem : over mijn vader, mijn verleden... En zo is dit liedje ook ontstaan. De mooiste bloemen staan eveneens aan de kant van de weg, maar je krijgt niets voor niets in het leven. Je moet voor alle dingen die je wilt bereiken, keihard werken. Ook ik vind het een geweldig nummer."

Onze showbizzmedewerker PADI, samen met Dana Winner.

Onze showbizzmedewerker PADI, samen met Dana Winner. © FODI

Je zingt : Ik geef me over. Aan wie geef jij je over ?

Dana : "Ik geef mij over aan momenten... De tekst schreef ik samen met Koen Broos en Pieter-Jan Broos. Toen ik het voor de eerste keer hoorde, was ik enorm onder de indruk. Iedere avond zette ik dat liedje op en zonk ik telkens weg. De tekst die ik erop zette, komt uit een heel gelovig circuit. Ik kon echter niet heel diep gaan in die materie, want we leven in een hele brede samenleving. Ik wilde wel iets creëren waar iedereen een gevoel bij had van waar hij/zij kwam. Je moet je bepaalde momenten durven over geven aan hogere dingen in het leven. Muzikaal vind ik het een hoogtepunt op dit album, maar geen uitschieter. Ik vind immers al mijn liedjes uitschieters."

Dit wonder is een heel rustig nummer. Een song waar je naar kan luisteren in de zetel, waar je rustig je ogen sluit en tekstueel geniet ?

Dana : "Het is een lichtpuntje op het album."

Je sprak dat er geen uitschieters staan op je nieuw album, dat ze allemaal even goed zijn. Echt geen voorkeur ?

Dana : "De twaalf liedjes liggen me nauw aan het hart, anders stonden ze niet op de cd. Het zijn stuk voor stuk parels die mijn bewondering al zoveel jaren dragen. Het zijn liedjes uit mijn verleden, die klassiekers zijn geworden."

Wat brengt 2018 voor zangeres Dana ?

Dana : "Ik leef in het heden, ik hou me nu vooral bezig met mijn nieuw album. Daar geniet ik nu van en ik hoop dat er veel mensen gaan genieten van mijn album. In 2018 trek ik wel de theaters in en misschien komt er een vervolg op deze cd."

(PADI)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!