Christoff: "Vaarwel was voor mijn West-Vlaamse ex-vriend Niels, maar vooral Vlaanderen werd geraakt"

04/11/17 om 10:33 - Bijgewerkt om 10:32

Vorig jaar vierde zanger Christoff zijn 25ste verjaardag op het podium. Momenteel ligt het album De Hits in de winkelrekken of een cd met 18 bekende songs van Christoff, aangevuld met drie bonustracks. In de voorbije jaren maakte Christoff veel ups mee, maar er kwamen ook moeilijke momenten op zijn pad. Zijn relatie met de West-Vlaming Niels liep spaak en ook nu nog heeft Christoff het daar soms moeilijk mee. De song Vaarwel was voor zijn West-Vlaamse vriend, maar uiteindelijk raakte vooral Vlaanderen geraakt door dit wondermooie lied. We hadden met de sympathieke zanger uit Wetteren een openhartig gesprek in de lokalen van zijn manager in Erpe Mere.

Christoff: "Vaarwel was voor mijn West-Vlaamse ex-vriend Niels, maar vooral Vlaanderen werd geraakt"

© Foto Jens

Op zijn verzamelaar De Hits staan er heel wat nummers, maar in feite kon Christoff gemakkelijk twee schijfjes vol bekende songs uitbrengen. Hoe verliep de keuze van deze nummers voor op De Hits ? "We begonnen vanaf de periode dat ik onderdak vond bij Universal Music tot heden of vanaf de eerste single bij deze platenfirma tot nu. Op De Hits staan alle liedjes die nummer één werden, aangevuld met een nummer van Klubbb3. Uit die periode 25 jaar Christoff mag ik zeker niet vergeten dat ook Klubbb3 een belangrijke rol begon te spelen in mijn leven. We zetten op het album ook drie nieuwe nummers, omdat de echte fans ook nieuw materiaal willen horen weerklinken."

In het voorjaar trad je veel op met Klubbb3 in Duitsland. Naar ik vernam soigneren de Duitse organisatoren en het publiek de artiesten meer dan in Vlaanderen. Is er echt zo'n groot verschil ?

Christoff : "Qua sterrenstatus is het daar inderdaad heel anders. In Duitsland word ik aanzien als een internationale artiest, hoe gek dat ook klinkt. Wanneer Jan Smit, Frans Bauer of Marco Borsato naar België komen, dan bekijken we die ook heel anders dan wanneer ik hier ergens zing. Die artiesten komen uit het buitenland en die mogen iets meer eisen hebben. Ik stel geen hoge eisen in Duitsland, maar de organisaties en het publiek bekijken me wel met andere ogen. In Duitsland zijn ze heel punctueel. Alles is daar tot in de puntjes geregeld. Ik ben wel blij dat ik het nog alletwee kan doen. De charmes van een kleine kleedkamer in Vlaanderen waar je met vier of vijf artiesten samen zit, dat heeft ook iets. Maar kom je dan plots in de Mercedes Benz-Arena in Berlijn en krijg je een kleedkamer/loge helemaal voor je alleen, dan is dat toch wel iets anders en is het even wennen."

Moet je een klik maken wanneer je na weken optredens in Duitsland terug in Vlaanderen toekomt en dan in zo'n kleine kleedkamer terecht komt ?

Christoff (lacht) : "Absoluut. Op zaterdagavond trad ik op voor 20.000 man in Duitsland, één dag later zong ik in de parochiezaal in Wetteren. Daar zaten 400 mensen en ik zag die allemaal zitten. Treed je op voor 20.000 mensen, dan zie je er maar vijf zitten want de rest is vooral door de belichting een zwart gat waar je naar toe kijkt. Maar overal is er ambiance. Ik heb het geluk dat ik beiden mag én kan doen. Hele grote optredens en verder ook intieme shows."

Christoff: "Vaarwel was voor mijn West-Vlaamse ex-vriend Niels, maar vooral Vlaanderen werd geraakt"

© Foto Jens

Hoe kijk je terug op je tournee in Duitsland ?

Christoff : "Duitsland is mijn tweede thuis geworden. Als ze zeggen tegen mij : Kom je vlug eens terug ? Dan stap ik op het vliegtuig, terwijl andere mensen met de trein reizen. Beneden de 500 km rij ik nog zelfs met de auto naar Duitsland. In het voorjaar deden we 30 optreden met Klubbb3 en we verkochten 200.000 tickets. En dat allemaal voor onze eerste tournee. Dat is toch een droom. We verkochten ook met Klubbb3 400.000 albums. Dat is waanzinnig. Je merkt dat wel wanneer we ergens toekomen. Ik geef toe : ons management in Duitsland weet wel hoe ze de magie van Klubbb3 moeten houden. We zijn in Duitsland een echte hype. Soms moet ik wel eens in mijn arm knijpen."

Ooit vernam ik dat de platenbaas niet geloofde in het concept Klubbb3, klopt dat ?

Christoff : "Dat is waar, onze platenbaas geloofde daar niet in. Tot ze een week later bemerkten dat we op één stonden. Twee weken later kreeg mijn manager Bert telefoon dat we direct moesten komen naar Duitsland. Ik zei aan mijn manager dat we dat onmogelijk konden halen. Bert zei : jawel, er komt een privéjet je ophalen. Toen dacht ik : amaai, waar ben ik nu in beland ? Maar nu is dat ook wel genieten in Vlaanderen wanneer je verhalen kan vertellen hoe succesvol we wel zijn in Duitsland en welke mooie momenten we daar mogen beleven."

In de voorbije jaren werkte je samen met andere artiesten, waaronder André Hazes Jr., René Froger en ook met Willeke Alberti, waarmee je Niemand laat zijn eigen kind alleen zong. Heb je nog contact met Willeke of is het een eenmalige samenwerking geworden ?

Christoff : "Ik heb nog contact met iedereen. De meeste kom ik nog regelmatig tegen. Willeke en ik spraken onlangs nog af, maar door familiale omstandigheden kon dat niet doorgaan. We hebben onze afspraak moeten verplaatsen. Dat was dus zeker geen eenmalig project. Ik breng graag duetten met mensen waarmee ik een band heb. Wanneer André Hazes Jr. naar België komt, dan is dat nog altijd een close moment wanneer we elkaar zien. Mijn grootste topper is en blijft echter Jan Smit, die zie ik praktisch iedere week. Ben ik met vakantie, dan komt die ook nog eens afgezakt. We kunnen elkaar niet missen. Jan Smit is precies mijn broer, zo close zijn wij."

Heb je een idee welke hit op je nieuw album het meest werd verkocht ?

Christoff (zonder aarzelen) : "Sweet Caroline, gevolgd door Zeven Zonden, Een ster... Toen ik in 2008 de tekst schreef, had ik nooit gedacht dat het enkele jaren later zo'n hit zou worden. Een Ster is een win-winsituatie geweest, zowel voor mezelf als voor Stan Van Samang die het ook uitbracht nav. Liefde voor Muziek. Het nummer Het leven danst Sirtaki met Klubbb3 deed het qua verkoop ook uitstekend. In Nederland werd het zelfs meer een topper dan in Vlaanderen. Mijn persoonlijke favoriet is Ik ben geboren om van je te houden. Je kan dan weer Zeven zonden van tien jaar geleden niet meer vergelijken met mijn nieuwste single op De Hits."

Aan welk nummer heb je de mooiste of grootste herinnering ?

Christoff : "Vaarwel, omdat dit een liedje is waarmee ik een hoofdstuk heb afgesloten. Ik wilde met dat liedje één iemand overtuigen en dat was mijn vroegere partner Niels, maar dat is mij niet gelukt. Ik kreeg wel veel begrip in Vlaanderen. Door Liefde voor Muziek leerden de mensen ook een andere kant van mij zien. Wat eerlijk gezegd niet de bedoeling was, want ik wilde mij focussen op één persoon. Maar uiteindelijk heb ik met Vaarwel Vlaanderen meer geraakt dan Niels."

Heb je nog contact met je vroegere West-Vlaamse partner Niels, waarmee je toch verscheidene jaren samen was ?

Christoff : "Neen, al vier jaar heb ik er geen contact meer mee. Er is absoluut geen ruzie hoor. Met de verjaardagen of andere gelegenheden sturen we wel nog een sms. Met zijn familie heb ik wel nog een goede band, ik zie hen nog om de veertien dagen."

Fans blijven je bejubelen, willen je knuffelen en een praatje slaan. Maar hoe gelukkig is zanger Christoff in het echt ? Ben je ook wel eens eenzaam ?

Christoff : "Ik ben nu al bijna één jaar alleen (in november 2016 gingen Christoff en zijn vriend Jef uit elkaar, padi). De eerste tien maanden waren bijzonder moeilijk. Ik begin er nu door te komen. Ik voel me goed. Ik heb me volledig gefocust op mijn werk. Hoe meer ik naar Duitsland mag gaan, hoe beter. Ook Vlaanderen blijf ik koesteren. Mijn emotionele kant heb ik opzij gezet, want voorlopig kan ik dat toch niet combineren met een nieuw lief. Mijn eerste vrij dag is ergens in... januari 2018. Gelukkig heb ik goede vrienden waarbij ik terecht kan, die geven mij ook aandacht en die zijn er wanneer ik ze nodig heb."

Ben je op zoek naar Een ster, die uw Zeven zonden vergeet, uw Nummer 1, een Beste vriend, uw Hartslag, want Christoff is toch ook Geboren om van iemand te houden ?

Christoff (glimlacht) : "Ik ben daar absoluut naar op zoek. Onrechtstreeks denk ik wel eens wat ze op dat gebied nog in petto voor mij hebben. Ik vertrouw volledig op Hierboven. Mijn geloof is heel sterk. Ik vraag mij wel eens af : wie zal het worden ? Wanneer zal ik hem ontmoeten en waar ? Ik vertrouw op Hierboven dat het wel de juiste persoon zal worden. Nu is het wel moeilijk om het te combineren. Ik ben al langer bekend dan onbekend. Ik vertrouw in het goede van een mens. Wanneer ik later continu denk 'waarom is mijn vriend bij mij', dan gaat het vertrouwen in een mens weg. Ik heb goede vrienden die ook een oogje in het zeil zullen houden. Wanneer je op liefdesvlak echter je hart volgt, dan zit je meestal wel goed."

Wat staat er voor de komende weken in je agenda vermeld ?

Christoff : "Ik reis nog enkele keren heen en weer naar Duitsland om een nieuw Klubbb3-album op te nemen. Er zijn ook signeersessies voorzien voor De Hits en ik zit met de Vrienden voor het leven-tour. Daarna beginnen de kerstconcerten. Later komt het nieuwe album van Klubbb3 uit en dus moeten we weer promo voeren. Er staat veel op het programma, ik mag dus niet ziek worden."

Christoff, samen met showbizzmedewerker PADI.

Christoff, samen met showbizzmedewerker PADI. © Foto FODI

(PADI - foto's Jens/FODI)

Agenda : Zaterdag 4 november (Vrienden voor het Leven, Ethias Arena in Hasselt) - Vrijdag 10 november (Salons Saint-Germain, Diksmuide) - Zaterdag 11 november (Cultuurfabriek, Sijsele ) - Vrijdag 17 november (Oktoberhallen, Wieze) - Zaterdag 18 november (Sporthal, Stekene) - Woensdagnamiddag 22 november (Sporthal, Alveringem) - Zaterdag 25 november (Vrienden voor het Leven, Kursaal Oostende) - Zaterdag 2 december ('t Kuipke, Gent) - Vrijdag 8 december (Kerstconcert, Onze-Lieve-Vrouwekerk in Tielt). Zie www.christoff.be en www.kerstmismetchristoff.be.

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!