Bilzen Mysteries bekeken door de ogen van Siska Mattan uit Lendelede

28/07/18 om 21:44 - Bijgewerkt om 22:00

Bilzen Mysteries heeft er een gloednieuwe en vooral unieke attractie bij. Naast het avondlijke licht- en klankspektakel 'Bilzen Mysteries Het Verhaal' kan je de prachtige historische site nu ook overdag op een speelse en spannende manier verkennen. 'Het Complot' is een fascinerende, interactieve speurtocht voor jong en oud, vol raadsels, aanwijzingen en opdrachten. Gewapend met een tablet en een flinke portie speurderstalent ontrafel je beetje bij beetje de oplossing van het mysterie. Dankzij twee formules kan het spel met het hele gezin of enkel met volwassenen worden gespeeld. Samen met Siska Mattan uit Lendelede en haar gezin trokken we twee dagen naar Bilzen Mysteries.

Bilzen Mysteries bekeken door de ogen van Siska Mattan uit Lendelede

Was het voor haar gezin de moeite voor een autoverplaatsing van 2,5 uur en 180 km ver te maken?

Sinds juni heeft de Landcommanderij Alden Biesen er een extra troef bij, want naast de succesvolle b&b's kunnen bezoekers nu ook overnachten in het gloednieuwe viersterrenhotel Martin's Rentmeesterij. Een juweeltje, waardoor je probleemloos de avondattractie Bilzen Mysteries, Het Verhaal de dag erna kan combineren met Bilzen Mysteries, Het Complot. Martin's Rentmeesterij biedt als hotel alle comfort. Tijdens je verblijf kan je er genieten van het zwembad of van een drankje aan de bar.

Bilzen Mysteries bekeken door de ogen van Siska Mattan uit Lendelede

"Ik ben doorgaans een vrouw van weinig woorden, maar ik moet toegeven dat ik onder de indruk was van wat we meemaakten op Bilzen Mysteries. Na het warme onthaal in het hotel kozen we 's avonds voor Bilzen Mysteries, Het Verhaal. Je krijgt een tablet, stapt in een wandelfilm met de vermaarde topacteur Jan Decleir. De wandeling met de tablet rond de Landcommanderij Alden Biesen is indrukwekkend, maar vraagt je volledige concentratie."

"Jan Decleir, die de rol speelt van de heer van Biesen, zegt wat je moet doen. Hij gidst je doorheen de 800-jarige geschiedenis van de Landcommanderij. Je wandelt anderhalf uur, maar je verveelt je geen seconde. Mijn man Jelle en onze kinderen Elodie (7) en Mats (5) vonden het na afloop heel leuk. Ik geef het toe: we zijn geen gezin dat historische plaatsen of musea gaat bezoeken maar op deze manier leerden we wel een stuk geschiedenis kennen op een actieve manier, want wandelen - ook al zijn beide attracties aangepast aan mindervaliden en rolstoelgebruikers - is gezond."

Bilzen Mysteries bekeken door de ogen van Siska Mattan uit Lendelede

"Het avondmysterie werd afgesloten op een idyllische plaats met een uniek klank- en lichtspektakel. Indrukwekkend en straffer dan het mooiste vuurwerk dat wij ooit hebben gezien. Onderweg werden er ook geluidseffecten op ons losgelaten. Soms schrok je ervan of deed je bijna je koptelefoon af om te checken of dit nu werkelijkheid was of niet... We zaten net midden in een goede film. Ik herinner mij nog heel goed die verlichting in de kerk, die precies op hetzelfde moment te zien was op de iPad. Hoe ze dit allemaal voor elkaar kregen, ongelofelijk maar chapeau."

Delen

We zaten net midden in een goede film

"En dan die stem van Jan Decleir, een meerwaarde voor het geheel. Zo'n warme stem. Als ik eraan terugdenk, dan denk ik ook aan de special effects zoals de maan waar een schaduw tegenaan schommelt, het lichteffect van de brand op het kasteel, de eindfinale met lichteffecten, alles maar werkelijk alles van Het Verhaal was adembenemend", bekent Siska, die ook terugblikt op Het Complot, de dagversie.

Bilzen Mysteries bekeken door de ogen van Siska Mattan uit Lendelede

Bilzen Mysteries bekeken door de ogen van Siska Mattan uit Lendelede

"Tijdens de opnames van de avondattractie is er een moord gebeurd en die moet jij als bezoeker helpen oplossen. Je wordt toegevoegd aan het BBI-team van commissaris Angel en inspecteur Dewulf. Je moet zo snel mogelijk de oplossing zoeken en je kan kiezen voor een makkelijk en moeilijk spelniveau. Voor onze vijfjarige Mats was het makkelijke nog iets te moeilijk en daarvoor is hij dus nog iets te jong. De avond ervoor was hij nog heel enthousiast in de weer met zijn tablet, luisterde hij ook aandachtig en deed hij opgewekt mee. Maar Het Complot was voor onze jongste dan wat minder interessant. Hij liep wel mee, hielp de bordjes draaien, maar verder dan dit deed hij niet."

"Dochter Elodie kan al lezen en kon dus ook de opdrachten uitvoeren en kijken of ze een betere agente kon worden dan haar ouders. We hebben ons geamuseerd. Samengevat is het meer dan de moeite waard om individueel, met vrienden, familie, in groep of met je gezin naar Bilzen Mysteries te trekken, zowel tijdens de avond als tijdens de dag. De omgeving van de Landcommanderij Alden Biesen is wondermooi. Wanneer je zoals wij het geluk hebben met mooi weer, dan kan het niet meer stuk. Het overtrof echt waar meer dan onze verwachtingen. Het geluid en beeld waren zo echt! Proficiat aan de makers ervan!"

(PADI - foto's PADI/Jelle)

Tijdens de zomermaanden zijn Bilzen Mysteries Het Verhaal en Bilzen Mysteries Het Complot dagelijks geopend. Je kan last-minute tickets kopen aan de kassa, maar wie niet ontgoocheld wil zijn, reserveert best vooraf kaartjes op www.bilzenmysteries.be.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!