Accordeonist Thomas Julian uit Zwevegem: "Jan Smit vond mijn nieuwe artiestennaam uit"

18/01/18 om 20:19 - Bijgewerkt op 19/01/18 om 08:22

Vlaanderen heeft nood aan nieuwe én vooral jonge artiesten die op nationaal vlak kunnen doorbreken. Eén West-Vlaming die het in 2018 ver kan schoppen is accordeonist Tom Weedaege uit Zwevegem.

Accordeonist Thomas Julian uit Zwevegem: "Jan Smit vond mijn nieuwe artiestennaam uit"

Tom Weedaege alias Thomas Julian. © Christelle Verstraete

Sinds eind november 2017 werkt hij samen met Bert Berteloot van BMB Agency, de firma die ook de exclusiviteit heeft van zanger Christoff en zangeres Lindsay. In enkele weken tijd gebeurde er al veel, want Tom kreeg een nieuwe artiestennaam, mocht al optreden samen met Christoff op twee grootse shows tijdens de Nacht van de Ambiance in 't Kuipke in Gent en ook tijdens het Schlagerfestival in de Xpo in Kortrijk. Bert, Christoff én Tom vormen één team, die alle beslissingen samen nemen. Wat zal er allemaal gebeuren in 2018? En waarom reist Tom zo vaak naar Duitsland? We spraken af met Tom alias Thomas Julian in een taverne in Kortrijk.

Voor de 23-jarige Tom Weedaege gaat een échte droom in vervulling. Deze Zwevegemnaar begon op vijfjarige leeftijd met ritmische oefeningen. Daarna leerde hij op de piano spelen. Sinds 2009 speelt hij al op de accordeon, met dank aan zijn opa. In de daaropvolgende jaren stapte Tom als Tom Accordeon door het leven. De jongeman ging spelen op allerlei feesten en zorgde telkens voor heel wat ambiance. In het voorjaar van 2016 was hij zelfs te zien in het tv-programma Iedereen beroemd op Eén. Toen al proefde Tom een eerste keer van het nationaal succes.

Tom wilde echter meer, maar om nationaal door te breken als accordeonist is het niet altijd gemakkelijk. In augustus 2016 kwam hij in contact met een persoon met contacten in de nationale muziekwereld. Even later vond hij onderdak bij een manager. Enkele maanden later was zijn eerste single Ik niet een feit. Tom kwam op Ment TV, werd door diverse radiostations geïnterviewd... Tot plots zanger Christoff tevoorschijn kwam. Tom volgt zangles bij dezelfde zangcoach als Christoff in Destelbergen. Christoff zag bij zijn zangleraar een fotokaart van Tom staan. Enkele dagen later hing zanger Christoff al aan de telefoon bij Tom en sloegen ze een eerste babbel.

Tom Weedaege alias Thomas Julian.

Tom Weedaege alias Thomas Julian. © Christelle Verstraete

Het is nu niet meer Tom Weedaege, wel Thomas Julian of de derde naamsverandering in anderhalf jaar tijd. Hoe komt het dat je van artiestennaam veranderde?

Thomas: "Mijn nieuw management vond dat een andere artiestennaam mij beter zou passen. Vorig jaar ben ik - samen met zanger Christoff - enkele keren naar shows in Duitsland geweest. Tijdens één van die shows zaten we in de kleedkamer van de Nederlandse zanger Jan Smit, die mee zocht naar een geschikte artiestennaam. Met zijn smartphone zocht hij naar een variant op Tom Weedaege, maar hij vond niets. Tijdens de verdere babbel kreeg hij te horen dat ik 23 jaar ben. Hij geloofde dat niet, hij dacht dat ik jonger was, zodat ik mijn identiteitskaart toonde. Jan vroeg de voornamen van mijn grootouders, want misschien kon hij op die manier een artiestennaam vinden. Tom zit verweven in de voornaam Thomas, Julian gaat over mijn overleden grootvader Julien. We hebben Julien naar de Engelse taal omgezet en zo zag Julian het levenslicht. Een ideale internationale artiestennaam."

Wat vond je familie van je nieuwe artiestennaam?

Thomas: "Mijn vader Stefaan moest even slikken. Hij was pas 26 jaar toen zijn papa overleed. Mijn moeder Marleen kende enkel mijn oma, niet mijn overleden opa Julien. Het raakte haar ook dat ik met mijn familienaam verwijs naar mijn overleden grootvader. Op die manier blijft hij in onze harten verder leven, terwijl ik de microbe van de accordeon erfde van mijn andere opa, de papa van mijn mama."

Een nieuw management, nieuwe mensen om je heen. Heb je wel iets te zeggen?

Thomas:(lacht) "Het management bestaat uit Bert, Christoff én ik. Wij vormen één team. Alle beslissingen gebeuren door ons drie. Gaat er iemand met iéts niet akkoord, dan gaat het ook niet door."

Sinds wanneer vond je onderdak bij BMB Agency?

Thomas: "Het kon al vroeger begonnen zijn, maar midden oktober 2017 brak ik mijn voet en zat ik meerdere weken in het gips. Officieel dus sinds eind november. In december stond ik al op het podium om op te treden solo, maar ook samen met Christoff. Dit jaar komt er nog geen album uit, wel wellicht tegen de zomer een eerste single. In de komende maanden zullen de mensen mij nog vaak zien optreden aan de zijde van zanger Christoff. Op die manier leer ik de knepen van het vak nog beter aan en leren de mensen mij ook kennen als dat manneke met zijn accordeon én zijn lederhosen. Waar mogelijk, zal Christoff mij inderdaad integreren in zijn optredens."

Tom Weedaege alias Thomas Julian.

Tom Weedaege alias Thomas Julian. © Christelle Verstraete

Hoe voelde dat aan om in Gent en Kortrijk voor zo'n grote massa op te treden?

Thomas : "Dat was iets anders dan ik voordien gewoon was. Vroeger trad ik op tijdens privéfeestjes waar alles akoestisch gebeurde. Nu zing ik live, speel ik eveneens op hetzelfde moment op mijn accordeon. Let op : ik vergeet nooit wat ik in 't verleden al meemaakte en wie mij ooit vroeg om op te treden. Als jonge artiest moet je ergens beginnen en daar blijf ik dankbaar voor. Nu waardeer ik het enorm dat ik direct op grote evenementen kan spelen."

Welke liedjes breng jij samen met Christoff op het podium?

Thomas: "Dat zijn liedjes die Christoff meestal zingt tijdens zijn optredens en waar een accordeon bij past. Ik denk aan Omdat ie zo mooi is, Zeven zonden... Ik heb al een heel ruim repertoire ingestudeerd, zodat ik de mensen zonder problemen solo kan animeren."

Waarom draag jij nu tijdens uw optredens een kort broekje? Anderhalf jaar geleden wilde je er wat ouder uit zien, nu zie je er precies terug wat jonger uit?

Thomas: "Vlaanderen kent vooral de accordeonisten Matthias Lens en Johan Veugelers. Ik ben dus de derde accordeonist die het nog moet waarmaken. Op welke manier kunnen we mij eruit laten schieten ? Aangezien ik al meerdere keren met Christoff in Duitsland ben geweest, zeiden ze daar dat ik goed zou staan met een lederhosen aan. Ik wist niet direct wat ik mij daarbij moest voorstellen. Ik had nog nooit zo'n korte broek gezien en zeker ook nog nooit één gedragen. We waren eens in München en toen zag ik meerdere artiesten met een lederhosen aan. Ik vond dat wel mooi. Daar kwam ik in contact met de ontwerper van Klubbb3 voor hun lederhosen. Hij noteerde direct mijn maat en drie weken later kwam mijn eigen lederhosen thuis toe in een pakket vanuit het buitenland."

Thomas Julian op het podium, samen met zanger Christoff.

Thomas Julian op het podium, samen met zanger Christoff. © Archief Tom

In Vlaanderen zijn de mensen dat toch niet gewoon dat een artiest in zo'n lederhosen zal optreden. Schrik voor negatieve reacties?

Thomas : "Het is inderdaad compleet iets anders dan de mensen zullen verwachten. Ik denk wel dat mijn lederhosen zal bijblijven bij de mensen. Ik hoop dat de mensen mij blijven herinneren als dat manneke met zijn accordeon en zijn kort broekje. Als accordeonist moet ik persoonlijkheid uitstralen, want ik ben - denk ik toch - de jongste accordeonist van Vlaanderen. Maar 't is wel een deftige broek, waarop ik een mooie blazer draag. 't Mag gezien worden. En negatieve reacties. Och, daar ben ik niet bang voor hoor."

Zie ik een foto van je met die lederhosen aan, dan denk ik: Thomas gaat Duitsland veroveren, want daar zijn ze gék van dergelijke kledij én gék van ambiancemuziek. Correct?

Thomas: "Tijdens het Oktoberfest in Duitsland draagt inderdaad iedereen zo'n lederhosen. In Duitsland wordt er ook heel hard gefeest op schlagermuziek. In de toekomst zal ik dus muziek brengen met centraal ambiance. Met wat geluk komt mijn eerste solosingle voor de zomervakantie uit."

Vorig weekend ging je kijken naar de Klubbb3-show mét Christoff in Berlijn. Je was ook al in München en op nog andere plaatsen in Duitsland. Het lijkt alsof uw management je vooral wilt promoten in Duitsland. Spreek je al de Duitse taal?

Thomas: "Ik ben bezig met mijn Duits bij te schaven. Het is echter vooral de bedoeling om ervaring op te doen. In Duitsland wordt alles heel professioneel aangepakt. Ook mijn eigen management werkt uiterst professioneel. Zij nemen mij mee naar Duitsland om te zien hoe alles daar professioneel werkt."

Thomas Julian op het podium, samen met zanger Christoff.

Thomas Julian op het podium, samen met zanger Christoff. © Archief Tom

Je haalde aan dat het als accordeonist anders spelen is in grote zalen. Hoe anders wel?

Thomas: "Vroeger werkte ik zonder versterking. Dat was zingen én spelen. Nu wordt mijn stem en accordeon versterkt met microfoons en achtergrondbegeleiding. Op privéfeesten moest ik de mensen meesleuren. In een grote zaal heb je de mensen direct mee. Het geeft een enorme kick om voor duizenden mensen te mogen optreden. Wàt een ambiance !".

Is 2018 hét jaar van je nationale doorbraak?

Thomas: "Dat weet ik niet, we zullen zien. In de voorbije jaren reed ik van het ene naar het andere optreden. Het waren meestal kleine feestjes, het was ook wel eens ondankbaar werk wanneer je als accordeonist ergens moest spelen waar er weinig aandacht was. Ik hoop dat 2018 hét jaar van de verandering mag zijn. Mijn team zet zich er alvast 300% voor in. Lukt het, zoveel te beter. Lukt het niet, slaat het niet aan, dan hebben we het toch geprobeerd."

Wanneer zanger Christoff je steunt, dan kan dat toch niets anders dan slagen. Ik ben zeker dat àlle deuren nu vlugger voor je open gaan?

Thomas: "Dat is inderdaad zo, Christoff is overal bekend en geliefd. Dat wil echter niet zeggen dat ik als accordeonist het toch zal waarmaken. We doen ons best, zetten er ons met het team keihard voor in. Duimen maar !"

Tom na zijn optreden op Ment TV op de Grote Markt in Diksmuide, met v.l.n.r. oma Jeannine Lefevere, opa Etienne Forêt (Kluisbergen), mama Marleen Forêt, Thomas Julian, schoonbroer Bart Gistelinck, zus Kristina Weedaege en papa Stefaan Weedaege (Zwevegem).

Tom na zijn optreden op Ment TV op de Grote Markt in Diksmuide, met v.l.n.r. oma Jeannine Lefevere, opa Etienne Forêt (Kluisbergen), mama Marleen Forêt, Thomas Julian, schoonbroer Bart Gistelinck, zus Kristina Weedaege en papa Stefaan Weedaege (Zwevegem). © FODI

Ik ben er zeker van dat u dat weet. Wanneer gaat u in de komende maanden nog naar Duitsland?

Thomas: "Vorig weekend zat ik in Berlijn. In de toekomst zal ik nog naar Duitsland trekken, maar ik vergeet zeker en vast Vlaanderen niet. Op zaterdag 20 januari begint Christoff met optredens in Vlaanderen. Misschien speel ik daar wel een voorprogramma of doe ik een duet met Christoff ? Dat is nog niet zeker, want alle optredens van Christoff waren vorig jaar al geboekt. Dan was er nog geen sprake van Thomas Julian. Maar waar mogelijk, zetten ze mij nu erbij om vooral veel ervaring op te doen. Persoonlijk oefen ik ieder dag mijn repertoire in, zodat ik alles goed onder de knie heb. Ik ben al bezig sinds 2009, dat is al vele jaren, ik ben dus niet zomaar een artiest die plots op de bühne staat."

Ga je fulltime voor de muziek?

Thomas: "Mijn muziek krijgt inderdaad vanaf heden prioriteit op al mijn andere dagelijkse bezigheden."

We wensen je veel succes toe in 2018 én in de daaropvolgende jaren.

Op vrijdag 9 februari speelt Thomas Julian het voorprogramma van Willy Sommers in het Vrijetijdscentrum in Jabbeke. Aanvang om 20 uur. Tickets : 30 euro. Info: 0479 31 84 55 - www.concertevents.be - www.thomasjulian.be - Boekingen BMB Agency: 0475 69 23 96 of info@bmbagency.be

Thomas Julian, samen met onze showbizzmedewerker PADI.

Thomas Julian, samen met onze showbizzmedewerker PADI. © FODI

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!