32ste editie Night of The Proms: super artiesten, maar waar bleef de massa ?

25/11/17 om 09:31 - Bijgewerkt om 18:30

Akkoord, we geven het toe : wat Night of The Proms betreft, zijn we veel gewoon. Van die 32 edities hebben we er zeker geen vijf gemist. We maakten de tijd mee dat het Antwerpse Sportpaleis probleemloos vol liep en dit niet een, twee of drie dagen na elkaar, maar voor zelfs heel veel shows...

32ste editie Night of The Proms: super artiesten, maar waar bleef de massa ?

We maakten eveneens de tijd mee dat het middenplein proppensvol stond met vooral jeugdverenigingen, die trots de vlag van hun vereniging in de lucht staken. We maakten heel wat mooie momenten mee op muzikaal vlak, die we nog altijd blijven koesteren. En we maakten natuurlijk ook eens een dipje mee, want voor de organisatie is het ook niet gemakkelijk om te vernieuwen, om het publiek te overtuigen. Night of the Proms 2017 is niet meer te vergelijken met een editie van bijvoorbeeld 2003.

Rode wijn

Let op: qua artiesten, qua videoprojectie, qua allerlei technische faciliteiten zijn ze erop vooruit blijven gaan, maar helaas maakten we nog nooit een première of een eerste show in het Antwerpse Sportpaleis mee waar zelfs het middenplein niet vol stond. Goed voor de aanwezigen, er was bewegingsruimte genoeg, maar toch heel jammer om zoveel lege plekken te zien op dat middenplein.

En toch, wie er dit jaar niet bij was, moeten we ongelijk geven want Night of the Proms 2017 was een groots muzikaal feest. Een feest met een formidabele presentator Kobe Ilsen die net zoals rode wijn jaar na jaar beter wordt in het presenteren van Night of The Proms. Het publiek vond het schitterend dat Kobe - de perfecte en joviale gastheer - het Antwerps Philharmonic Orchestra onder leiding van de Braziliaanse dirigent Alexandra Arriechi, het koor Fine Fleur en het publiek kon bedienen met een denkbeeldige app. Schitterend gevonden én wat een ambiance.

Amerikaanse virtuose

De 32ste editie van Night of The Proms met als thema Contrast opende met Johannes Genard, frontman van School is Cool, die een thuismatch speelde want hij woont dichtbij. De song The World is Gonna End Tonight schreef hij zelf op 20-jarige leeftijd. Isabelle A. bracht op schitterende wijze zowel Envoûte-moi en haar aangepaste versie van Blank of zwart. Daarna mocht de zestienjarige (!!!) Amerikaanse virtuose Emily Bear onnavolgbaar Skyfall ten hore brengen op haar zwevende piano. Formidabel!

32ste editie Night of The Proms: super artiesten, maar waar bleef de massa ?

Ze deed er nog een nummertje Crazy én nog een nummertje Improvisation én nog een nummer Bumble Bear Boogie erbij. Zeker niet teveel, het publiek kreeg maar niet genoeg van deze lieve én vooral jonge pianiste. Blanche - natuurlijk bekend van het Eurovisiesongfestival waar ze op de vierde plaats eindigde - zong City Lights en Scared to be Lonely. Deel één werd afgesloten met Melanie C., bekend van The Spice Girls. Ze bracht drie nummers, waaronder Never Be The Same Again.

Applaus

Na de pauze mocht het orkest van start gaan met alweer een prachtige projectie. Daarna volgde Thomas. Thomas wie ? Dé Thomas Vanderveken die zijn uitdaging met verve volbracht, namelijk het pianoconcerto van Edvard Grieg aan de witte vleugelpiano spelen. Wàt een applaus! Aansluitend hoorden we de eerste hitmix, swingend gebracht door de Nederlandse Leona Philippo, winnares van The Voice of Holland. Haar hippe landgenoot Gers Pardoel liet als verrassingsact de zaal ontploffen met Zo bijzonder en Ik neem je mee. Emily Bear en John Miles betoverden het publiek met het beklijvende All by myself, rimpeloos overgaand naar de solo van John's legendarische Music.

Naast haar schitterende solo-optreden zong Melanie C., samen met John, het prachtige When you're gone van Bryan Adams. Ook Johannes kwam nog eens op het podium met Honeybee, waarna de Britse Joss Stone met enkele meeslepende soulnummers haar debuut in The Proms succesvol en swingend afsloot. Als kers op de taart zongen alle artiesten samen nog Sweet Dreams van Eurythmics, waarna het publiek een laatste applaus gaf als dankjewel voor toch wel een prachtige Night of the Proms 2017. Prachtig qua artiesten, prachtig qua belichting, prachtig qua videoprojecties, maar helaas die allereerste niet uitverkocht in het Antwerpse Sportpaleis. Een 'kleine' donkere vlek op zo'n prachtige organisatie. (PADI)

Na Hasselt (22 november) en Antwerpen (23 en 24 november) kan je nu nog één keer naar Night of the Proms in Antwerpen gaan kijken, namelijk op zaterdagavond 25 november. www.teleticketservice.com

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!