600 vrijwilligers leiden het Cactusfestival in goede banen

Enkele van de liefst 600 vrijwilligers die mee helpen bij het Cactusfestival. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

In het Minnewaterpark kan je van vrijdag 13 tot en met zondag 15 juli opnieuw terecht voor het gezelligste festival op de mooiste plek ter wereld: Cactusfestival. Liefst 600 vrijwilligers zorgen ervoor dat u zorgeloos kunt genieten van alle concerten en de randanimatie.

De naar Gent uitgeweken Bruggeling Felix Van de Loock (30), die al vier jaar voor Cactus Muziekcentrum werkt, is bij de organisatie van het Cactusfestival verantwoordelijk voor de coördinatie van de ruim 600 vrijwilligers en is hoofd van de 35-koppige ploeg die het festivaldorp opbouwt in het Minnewaterpark. “Het was dit jaar een beetje moeilijker om voldoende vrijwilligers te vinden, zeker voor de opbouw”, bekent Felix. “Meestal rekruteren wij onder de studenten en Brugse jeugdbewegingen. Een aantal van hen is net afgestudeerd en aan het werk. Dus moesten we een nieuwe lichting vinden.”

“Vier asielzoekers hebben spontaan aangeboden om te komen helpen”

“Een leuke opsteker is dat vier asielzoekers uit het opvangcentrum in Wingene zich spontaan gemeld hebben om een week lang mee het festival te helpen op- en afbouwen”, vervolgt Felix. “Het gaat om een Afghaan en drie Afrikanen. Een van hen hielp vorig jaar, toen hij nog in het opvangcentrum vertoefde, ook al mee. Inmiddels is zijn situatie geregulariseerd, maar komt hij toch opnieuw als vrijwilliger helpen.”

Moeizame zoektocht

“Of het WK de reden is voor de iets moeizamere zoektocht naar vrijwilligers, weet ik niet. Ik hoop alvast dat zij die moeten werken tijdens de WK-finale, hun taak effectief vervullen in plaats van naar de match te kijken! De barmedewerkers zullen wellicht met één oog naar het televisiescherm kijken, maar van security en stewards wordt de volle aandacht voor het festivalgebeuren verwacht.”

Felix Van de Loock.
Felix Van de Loock.© Davy Coghe

Wie dacht dat het opbouwteam een mannenclubje is, heeft het verkeerd voor. “Een vierde van de ploeg bestaat uit dames”, zegt Felix. “Het is hard werken. Het hele terrein moet omringd worden door hekkens, zodat niemand zonder ticket binnen raakt. Het glooiende karakter van het Minnewaterpark maakt die klus er niet eenvoudiger op, een effen terrein omheinen is veel makkelijker. Gelukkig moeten er geen zware, betonnen blokken meer versleept worden. Het meeste materiaal is nu uit hout of uit lichte kunststof vervaardigd.”

Strijd tegen de klok

“We zijn maandag met de opbouw gestart, het is elk jaar een wedloop tegen de tijd om het festivaldorp tijdig klaar te hebben. Een dagelijkse klus van 9 to 5 voor ons team, ook op dinsdagavond waren ze dus tijdig thuis voor de match van de Rode Duivels tegen Frankrijk!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier