Jaarmarkt in Menen dreigt te verdwijnen

Marc op de Grote Markt, het centrum van 'zijn' jaarmarkt. © NVM
Redactie KW

Menen en zijn inwoners zullen volgend jaar hun geliefde rommelmarkt en Sint-Lukas jaarmarkt moeten missen. De man achter de schermen van deze topevenementen in de stad zet noodgedwongen de rem op zijn lange carrière als organisator. “Zeg maar gerust de noodrem, ik stop jammer genoeg compleet als organisator wegens gezondheidsredenen”, zegt Marc Buyck (60).

Verder wil Marc daar nu niet over uitweiden maar deze beslissing bezorgde hem vandaag al heel veel hartzeer. “Het zal tegelijkertijd eens deugd doen om mijn hart wat vakantie te gunnen want de laatste jaren leefde ik als het ware het hele jaar door op stress en angst”, aldus Marc. Angst om bijvoorbeeld zijn organisaties niet op tijd rond te krijgen. Alhoewel Marc al heel zijn leven een geboren organisator mag genoemd worden.

“Ik had een job in de transport van onder andere geld en documenten. Tegelijkertijd deed ik ook de markten als marktkramer. Ik had blijkbaar het goede profiel want meer dan dertig jaar geleden vroegen ze mij om zelf eens de markt te organiseren. Dit waren dan de Batjes in Roeselare. Ik organiseerde toen ook al het voetbal met zijn tornooien dus ik leek de geknipte man te zijn. Het moet blijkbaar van kleins af al in mijn bloed hebben gezeten”, vertelt Marc.

Zondagsmarkt in Lauwe

Marc riep zo’n twintig jaar geleden de zondagsmarkt in Lauwe in het leven. “Ik was toen voorzitter van de handelsfoor in Lauwe dus dit leek een kleine stap voor mij”, weet Marc. Gemeente Lauwe kreeg van Marc rond dezelfde tijd zijn mooiste geschenk en dan nog in de kerstperiode.

“Ik heb altijd met het idee rondgelopen om Lauwe een Kerstmarkt te geven. Toen een paar vrienden dit aan mij voorstelden, ging de bal aan het rollen. Met een paar man zorgden we toen voor onze eigen kerstverlichting, een eigen slee en er speelde toen ook iemand voor kerstman. Ik had ook mijn eigen kerstbier, ‘Kerstbuyckske’ laten brouwen. Dit was in brouwerij De Graal in Brakel. Iets later zaten we met tien goeie vrienden in het bestuur en alles draaide vlot rond zoals we wilden”, zegt Marc.

Enkele jaren later nam het stadsbestuur van Menen de organisatie van zijn geliefde kerstmarkt over.

De organisatie van de Batjes in Roeselare en de Ommegangsfeesten in Gullegem bood toen wat troost. Maar een rasechte organisator als Marc blijft niet bij de pakken zitten en in 2011 sloeg hij terug, in Menen deze keer.

Sinksenbraderie

“Ik ben een echte Barakkenaar en ben enorm begaan met Menen. Ik kwam toen met de Sinkensbraderie op de proppen en later met de rommelmarkt, die dit jaar zijn vierde editie mocht vieren.”

“Ik nam te veel hooi op mijn vork, het hele jaar door had ik stress”

“Mijn grootste evenement was de Sint-Lukas jaarmarkt. Ik organiseerde dat dit jaar voor de derde keer en het was een ongelooflijk succes”, aldus Marc. Het was net de aanloop om deze jaarmarkt tot een ongelooflijk succes te brengen die de gezondheid van Marc op een steile helling plaatste.

“Ik deed dit allemaal alleen en nam teveel hooi op mijn vork. Het hele jaar door had ik stress. Angst om niet rond te kunnen komen op financieel vlak. Sponsors zoeken werd op de duur een calvarietocht. De jaarmarkt van verleden maand kostte mij bijvoorbeeld meer dan 11.000 euro, alvorens te beginnen hé. En wat als het zou regenen?”

“Door al die kopzorgen sliep ik de laatste maanden maar amper vier uur meer per nacht”, zucht Marc.

“Ik wou nog vijf jaar doorgaan en daarna rustig met pensioen gaan als organisator. Ik zou dan 65 jaar zijn, een mooie afsluit dacht ik altijd. Maar mijn dokter besliste daar anders over. Ik ben uiteraard niet verplicht om te luisteren hé, maar op zijn aanraden werp ik vandaag met tranen in de ogen de handdoek in de ring“, aldus Marc.

Politiek speelt niet mee

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen gaven zeker niet de doorslag voor zijn beslissing, dat wil Marc dan ook nogmaals rechtzetten. “Ik heb samen met Martine Fournier de laatste jaren hard gewerkt om dit alles succesvol te laten slagen en dat zij dit jaar geen burgemeester meer zal zijn heeft niets te maken met mijn beslissing om te stoppen. Het is puur toeval, meer niet”, zegt Marc.

Wat nu met de rommelmarkt en de Sint-Lukas jaarmarkt?

“Ik denk dat er volgend jaar iemand de rommelmarkt zal overnemen al is dit nog niet zeker. Voor de Sint-Lukas jaarmarkt zal dit een ander paar mouwen zijn. Ik vulde de laatste jaren eigenhandig deze jaarmarkt met onder andere een hondenzegening, een paardenzegening, braderie, animatie, foodtrucks, camions, tractoren, een grote antiekmarkt, een kermis, muzikale animatie, een tombola, een roofvogelshow, vuurspuwers, enz…”

“Ik zal vandaag meer op stap kunnen gaan met mijn vrouw en mijn kleinkinderen. Al zit ik nu met een dubbel gevoel, toch zal ik blij zijn om een kalmer en rustiger leven te leiden, zonder stress”, besluit Marc.

(Nicolas Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier