Izegemse ondernemers willen betere mobiliteit

Onder andere langs de Rijksweg staan vaak vrachtwagens geparkeerd. "Een specifieke vrachtwagenparking kan echt een verschil betekenen", klinkt het bij Voka. © Frank Meurisse
Redactie KW

Ondernemen en Izegem, het is een geslaagd huwelijk. Dat blijkt uit een studie die Voka – Kamer van Koophandel uitvoerde bij een pak Izegemse ondernemers. “Enkel de mobiliteit kan en moet beter”, klinkt het.

Van juni tot september organiseerde Voka Vlaanderen een grootschalige enquête bij de Vlaamse ondernemer. “We zijn op minder dan een jaar voor de verkiezingen en met Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen willen we de stem van de ondernemer laten horen”, zegt algemeen directeur Bert Mons.

Izegem blijkt het alvast erg goed te doen, klinkt het bij Veerle De Mey en Mathieu Marisse van Voka. “De stad scoort als ondernemersplek op vrijwel alle vlakken goed, enkel de mobiliteit is voor verbetering vatbaar.”

“Een of meerdere vrachtwagenparkings zouden echt welkom zijn”

Opvallend is dat ondernemend Izegem de inspanningen op vlak van toerisme waardeert. “De opening van Eperon d’Or speelt daar een grote rol in en blijkt een grote troef te zijn. Ook de vele verblijfsmogelijkheden voor (buitenlandse) werknemers krijgt schouderklopjes.” Volgens de ondernemers heerst er veel dynamiek in Izegem en wordt ook het aantrekken van investeringen gewaardeerd. “Bedrijven bouwen hun activiteiten verder uit – kijk maar naar wat bij Skyline Communications en Televic gebeurt. We leerden ook dat ondernemers het waarderen dat ze bij het beleid betrokken worden.”

“Zo gaat de schepen van Lokale Economie Tom Verbeke zelfs bij de bedrijfsleiders op de koffie. Hij neemt de taart mee en er is ruimte voor een informele babbel. Dat is uniek en erg waardevol.”

Extra bedrijvenruimte

Veel pluspunten, maar er is ook ruimte tot verbetering. “Extra ruimte om bedrijven zich te laten ontwikkelen, zou wenselijk zijn. Met de nieuwe autohandelszone Minerva is alvast een eerste goeie aanzet gegeven en hoewel er al intensief gecommuniceerd wordt tussen bedrijven en lokale overheid, mag er gerust nog een tandje bijgestoken worden.”

Hét grote werkpunt blijkt echter de mobiliteit in en rond Izegem. “Dit is geen louter Izegemse kwestie, beseft ook burgemeester Bert Maertens”, klinkt het bij Voka. “De bottlenecks aan de Rijksweg zorgen voor veel frustratie, net als de soms lange wachttijden aan het op- en afrittencomplex van de E403 langs het kanaal.”

De ondernemers zijn ook vragende partij om een of meerdere vrachtwagenparkings in Izegem te realiseren. “Daar wordt echt op gehamerd, want nu moeten vrachtwagens vaak hun toevlucht zoeken langs de Rijksweg, wat een veilige situatie niet echt in de hand werkt.”

Burgemeester Bert Maertens: “Op- en afrittencomplex E403 aan kanaal wordt aangepakt”

Burgemeester Bert Maertens is tevreden met de resultaten van de Voka-bevraging. “Izegem blijft een goeie stad om te ondernemen”, onderstreept hij. “Maar we beseffen dat de vrije ruimte schaars is. De uitdaging wordt om oude bedrijventerreinen om te zetten in plekken waar nieuwe ondernemingen een thuis kunnen vinden. Tegelijk weten we ook dat de mobiliteit in en rond onze stad een heikel punt blijft. We hebben al enkele eerste gesprekken gevoerd over een mogelijke locatie voor een vrachtwagenparking.” Ondertussen raakte bekend dat in 2018 en 2019 het op- en afrittencomplex aan de E403 zal aangepakt worden. Daar is in totaal 2 miljoen euro voor voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier