Het volmaakte feest volgens Barbara Raes van Theater aan Zee

13/07/18 om 07:00 - Bijgewerkt op 12/07/18 om 11:36

Voor Barbara Raes, gastcurator van Theater Aan Zee in Oostende, bestrijkt feesten veel registers. Van de sensatie om op haar blote voeten door het gras in de ouderlijke tuin te lopen, tot de ballonnenrok die ze droeg op de fuif van een veertig geworden vriendin. Tandenstokers inbegrepen. Want natuurlijk mag feesten uitbundig, maar liever niet gratuit.

Barbara Raes is gastcurator van het zomerfestival Theater Aan Zee dat eind juli opnieuw duizenden theater- en muziekliefhebbers naar Oostende brengt. Daarmee keert ze weer even terug naar de culturele wereld waarin ze eerder 15 jaar lang met hart en ziel aan de slag was. Tot ze in 2014 een burn-out kreeg en besloot om haar leven een heel nieuwe en onbekende richting in te sturen. Uit een opleiding als uitvaartbegeleider leerde ze dat mensen op vandaag nood hebben aan rituelen die de vroegere, veelal religieuze rituelen vervangen. En dat niet alleen bij een overlijden maar vooral ook bij de vele vormen van afscheid nemen die het gevolg zijn van hoe mensen op vandaag leven: afscheid nemen van je jeugd, van een partner bij een echtscheiding, van je vroegere lichaam na een borstamputatie... Barbara richtte er haar eigen platform voor op, Beyond the Spoken, van waaruit ze mensen eigentijdse en positieve manieren om afscheid te nemen aanreikt. Want ook afscheidsrituelen monden uit in een feest, of in elk geval een vorm van vieren. Zoals de koffietafel na een begrafenis.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!