Gullegem bekent kleur tijdens carnavalstoet

© André Vlerick
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

De 47ste Carnavalstoet in Gullegem ging ondanks het stormweer door en bracht flink wat volk op de been. Naast burgemeester Jan Seynhaeve dropten enkele van de wagens uit de stoet ook nog een keur aan carnavalprinsen op de tribune. Met natuurlijk in de eerste plaats de nieuwe jonge prins carnaval, de 25-jarige Stef Masschelein. Hij las de Oorkonde van de Vlaskapelle voor en zwoer trouw aan het carnaval.

De politici kregen vlot de handjes op elkaar voor al het moois dat aan hun neuzen dat hen werd voorgeschoteld. Hadden ze op andere tribunes gezeten, ze hadden wellicht af en toe de neus opgehaald. Maar het is een fijn evenwicht dat je moet zien aan te houden om verkozen te worden en te winnen. Of de deelnemers aan de stoet zouden winnen, zou later blijken toen de organiserende Orde van de Vlaskapelle de prijzen bekend maakte. Maar het is en blijft een feit: carnaval is het feest waar mensen een masker op te zetten om hun duivels los te laten, even te zijn wie ze anders niet mogen zijn. En dan krijgt de één en de ander ervan langs.

Jean-Marie Dedecker

Wat je bijvoorbeeld niet meer mag, is roken of kerstbomen verbranden. De Kerstboomrebellen zetten Jean-Marie Dedecker op een piedestal door zijn uitspraak als opener voor hun indrukwekkende attractie aan de praalwagen te hangen: Zolang er kerstbomen zijn, houden wij verbrandingen.

https://www.youtube.com/watch?v=k9Ys8kd4fyI

Nog subtieler was de uitspraak tegen de zijkant van de reuze-brandweerwagen van de Gullewappers die door een klein leger aan brandweerluizen bevolkt werd. “Gin vuur meer op de platse, geen rook meer in oes tatse, de groene en de kaloten ein d’ambiance weggespoten.” Jan Seynhaeve en de zijnen lachten groen. Maar wat konden ze doen? De prachtige praalwagen zette Gullegem in vuur en vlam. En je merkte dat de vele regeltjes de gewone mens op de zenuwen werkt. Mijn wagen mijn vrijheid, was vroeger een slogan. Nu de vrijheid van de wagen ook beknibbeld wordt, acht men zich nog vrij genoeg om met een praalwagen te zeggen wat er te zeggen valt.

Gullegem bekent kleur tijdens carnavalstoet
© (Foto KV)

Patrick Lefevere defileerde ook mee. Dit keer als ploegleider van Quickstap. Ja, stap, niet step. Blijkbaar is zijn recentste manoeuver een misstap. “‘t Is Koekenbak, stond er op zijn koerswagen.” Of nog: “Nu overal te krijgen: Anderlecht-slagroom. Makkelijk te kloppen.” We zagen een man in Anderlecht-outfit, enkele panda’s en Coucke-zelf die de verzuchting met zich meesleepte: ‘Had ik maar 11 panda’s gekocht’.

Het ware gezicht

Gullegem heeft nog een fanfare, Kunst Veredelt, in bordeaux uniformen, die de stoet mocht openen, de koninklijke harmonie Sint-Cecilia stapte in het groen en we zagen dat de bombardon-speler moest zorgen dat hij niet weggeblazen werd terwijl hij aan het blazen was. Kroote, Treze en Berke Bierkartje, de reuzen, waren binnengebleven en er waren nog een drietal organisaties die bang waren dat hun troepen zouden wegwaaien. De stoet was een uur later van start gegaan, om 15 uur, en het parcours was een flink stuk ingekort.

Gullegem bekent kleur tijdens carnavalstoet
© (Foto KV)

31 was het nummer van de KrachtpaSTers. De minst subtiele van de hele bende. Maar we zeiden het, het is carnaval. En dan verwacht je geen punten voor goeie smaak. ‘Gullegem bekent kleur’. Of hoe de Gullegemnaars net zoals zovelen hun ware gezicht tonen als ze een masker opzetten. En dan zie je dat er maar beter niet vlug verkiezingen komen of dat we weer recht op een nieuwe zwarte zondag afstevenen. Want laten we eerlijk zijn, de modale Vlaming is niet beter of slechter dan de andere modale wereldburgers. We hebben vaak meningen waar we niet bepaald trots op moeten zijn. En als we dan een maskertje opzetten, dan kan het wel even. Ja dus, de smaakpolitie had in Gullegem ook wel enkele bekeuringen kunnen uitschrijven.

Hadden de KrachtpaSTers in Aalst gestaan, dan hadden we nog een extra internationale rel aan ons broek. “Dankzij 2 toptransfers zit de kerk in Gullegem weer zwart van het volk.” Die twee transfers waren een roetpriester – en voor het gemak werd een blanke medemens van een laagje zwart voorzien – en die andere nieuweling, Raymond, die van het Groenewoud bleek te komen. ‘Het ging verbazend goed vooruit’, zo hoorden we hem zingen. Terwijl hij zelf wellicht de indruk zou hebben dat dit Gullegem op sommige vlakken verbazend pijnlijk ter plekke blijft trappelen. Dat zijn stem hier gebruikt werd en zijn afbeelding op die foute wagen stond, is goed om ervoor te zorgen dat hij zich nooit meer in dat dorp vertoont. Raymond kwam van het Groenewoud, de donkere medemens bleek dan weer uit het Regenwoud te komen. Hoe fout het allemaal klonk, meteen werd ook de regenbouwvlag erbij gesleept om nog een thema te kunnen aan kaarten of een knipoog te kunnen uitdelen.

Virus

Natuurlijk moest ook het coronavirus aan bod komen. Groot-Wevelgem is tenslotte de gemeente van de BV, de besmette Vlaming. In de stoet zat hij nog in quarantaine. En LVD stond voor Laat het Virus Door. Er werd gretig gespuit met ontsmettingsmiddel. Burgemeester Seynhaeve en zijn gezelschap hadden wellicht liever geen ereplekje gehad. Ze kregen ervan langs. Trouwens, ooit was er ook een pleidooi voor het afschaffen van confetti op carnavalsstoeten. Als de dames en heren op het podium binnen veertien dagen nog confetti uit hun oren halen, zullen ze misschien wel oor hebben voor dat thema.

Gullegem bekent kleur tijdens carnavalstoet
© (Foto KV)

China komt altijd dichterbij. Het Coronavirus beheerste ook weer het journaal de dag dat de stoeten er op uittrokken. En China, of liever wat de KSA er in Gullegem van maakte, was ook zonder meer de mooiste bende. Geweldig om naar te kijken : Meisjes in rood en geel, met geschilderde oogjes en een dansje waarmee ze duidelijk maakten; ‘De Chinezen mogen er wezen.’ En als de prijzen voor de schoonheid moeten uitgedeeld worden, dan moeten De Moaten zeker vermeld worden met hun Secret Garden, de Lion King van Chiro Okido zag er ook heel mooi uit en wat de Pirates of ‘t Kerkeputje gemaakt hadden van ‘The Curse of Carnaval’ was ook niet minder dan verbluffend. Juke Box Jive van De Sierbuikjes is een mooie wagen, maar vraag is wat ze ermee wilden zeggen. Hoog in de Wolken was kleurrijk en zat vol creativiteit. Gullegem is een mooie gemeente, met veel verbeelding, maar zoals elders in Vlaanderen hangt de lucht er vol donkere wolken.

Gullegem bekent kleur tijdens carnavalstoet
© André Vlerick

Gullegem bekent kleur tijdens carnavalstoet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier