Geroen Vansteenbrugge wint Waregemse Cultuurprijs

Burgemeester Kurt Vanryckeghem en schepen van cultuur Pietro Iacopucci overhandigen Geroen Vansteenbrugge zijn Cultuurprijs. (Foto GF)
Redactie KW

Geroen Vansteenbrugge won de Waregemse Cultuurprijs voor zijn boek ‘Bier & Chocolade’. Geroen is de bezieler en secretaris van de bierproefvereniging de Waregemse Bierfanaten, een lokale afdeling van nationale bierproefvereniging Zythos vzw. Hij organiseerde ook een biercursusreeks van zeven lesavonden in verschillende culturele centra en geeft thema-avonden rond biobieren en bier en chocolade.

“Tien jaar geleden mocht ik in het Vlaams Parlement na een uiteenzetting over de gezonde eigenschappen van de hop door professor De Keukeleire de proeverij leiden”, zegt Geroen. “Zo raakte ik volledig in de ban van het leiden van voordrachten rond bier. De laatste jaren kwam ik op meer dan 250 locaties, zo gaf ik uitleg voor gemeentebesturen, bedrijven en verenigingen. Ook in Nederland mocht ik al enkele voordrachten geven rond trappisten.”

Geroen schreef een boek rond bier en chocolade en viel daarmee vorig jaar in de prijzen. “Het boek ‘Bier & chocolade’ werd in februari vorig jaar uitgeroepen tot ‘Beste boek van het jaar’ op de vijfde editie van het ‘Belgian Beer Awards Digitaal Festival’ in Brugge”, vertelt de auteur van het boek verder.

Foodpairing

“Er waren 22 genomineerden in deze categorie. Het concept foodpairing van bier en chocolade bestaat al langer, maar het is het eerste boek dat zich volledig toespitst op het gecombineerd proeven van beide Belgische topproducten. De bierkennis had ik al, maar op gebied voor de chocolade deed ik een beroep op twee experts. Professor Koen Dewettinck en Claudia Delbaere van Cacaolab, een spin-off van de Universiteit Gent stonden mij met raad en daad bij. Ik ben geen wetenschapper en zij zijn echte specialisten. Met 40 combinaties wordt de lezer wegwijs gemaakt in de foodpairingsmogelijkheden van bier en pralines.”

“Heel wat van deze combinaties kunnen het klassieke dessert vervangen na een etentje. We vertrekken steeds van een goed bier en gaan daarbij op zoek naar een praline die een mooi evenwicht vormt met het bier. Noch het bier, noch de praline mogen overheersen. Nederlands bierexpert Jan-Machiel van Bragt was enthousiast over ons boek. Hij zei dat het laagdrempelig, goed doordacht is en een perfecte smaakbeleving heeft.”

De bierkenner was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in bier. “Als jonge kerel vond ik tijdens het uitgaan geen smaak in de gewone pilsbieren. Op 21-jarige leeftijd wakkerde mijn interesse aan voor plaatselijke streekbieren. In 1986, het jaar van het bier, kreeg ik de biermicrobe helemaal te pakken. Sinds dat bewuste jaar ben ik een grote liefhebber van het gerstenat en volg ik alles wat met bier te maken heeft op de voet. Ondertussen bezocht ik al bijna alle Belgische brouwerijen, sommige al meermaals.”

Erfgoed

Nu won hij dus ook de Waregemse Cultuurprijs voor zijn boek. “Ik ben heel dankbaar met deze erkenning. Bier en chocolade zijn op en top Belgisch erfgoed.”

Geroen gaat al zeven jaar op pad in Vlaanderen om de combinatie van bier en chocolade te promoten. “Samen met de Waregemse ambachtelijke chocolatier Stijn Vanhoutte en zijn vrouw Bee wil ik de smaakbeleving van onze bekendste exportproducten overbrengen”, vertelt Geroen. “Uit die avonden kwam in 2013 iemand naar mij die bij een uitgever werkte. Ik ben niet over een nacht ijs gegaan, want ik wilde een meerwaarde brengen in het al ruime boekaanbod”, aldus de laureaat. (Anton Peene)

Info: ‘Bier & chocolade’ kost 19,95 euro. Te koop bij Standaard Boekhandel, Prik en Tik Drankcenter Schotte en Chocolaterie Stijn Vanhoutte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier