IN BEELD KW-lezers verkennen Londen

Redactie KW

Na een vlotte rit richting Calais konden we met een kleine vertraging op de Ferry rijden. Een klein anderhalf uurtje later waren de White Cliffs van Dover al in zicht, waarna de chauffeur ons naar Windsor bracht, een stad op ongeveer een uurtje van Londen. In Windsor stond een bezoekje gepland aan Windsor Castle, één van de residenties van het Britse hof, en de occasionele verblijfplaats van the Queen en haar familie.

Op de busrit richting Windsor kregen we van onze gids Herman Herteleer heel wat weetjes te horen over the Queen, ook wel Lizzie genoemd, en The British Royal Family. De rijke historiek en de schandaaltjes die het Britse koningshuis al jaren achtervolgen maakten alles natuurlijk extra interessant.

Grootste bewoonde kasteel ter wereld

Windsor Castle, het oudste en grootste bewoonde kasteel ter wereld, was zeker de moeite om te bezoeken. Helaas mochten we geen foto’s nemen van de royal apartments, waar de rijkelijke inrichting waarschijnlijk meer kost dan een gemiddeld huis in België. Ik verwonderde me vooral in het feit dat er voor elke activiteit een aparte kamer voorzien was, zoals een sitting room, een dressing room, een drawing room en nog veel andere ‘rooms’.

Op het einde van ons bezoekje verheugden we ons op een bezoek aan de kapel bij Windsor Castle, waar onder andere het huwelijk van Prins Harry en Meghan Markle dit jaar plaatsvond. Helaas was de St. George’s Chapel gesloten en konden we deze ongetwijfeld prachtige kapel niet bewonderen.

Na een snelle lunch in Windsor Centre gingen we naar Londen centrum, waar het winkelcentrum ‘Harrods’ op het programma stond, het favoriete winkelcentrum van Prinses Diana. Wellicht omdat de eigenaar op dat moment de vader van haar minnaar, Dodi Al-Fayed was. Een impressionant winkelcentrum, waar alles ook zo duur was dat er amper prijzen vermeld werden. Opletten dus.

Big Ben in de stellingen

Na het bezoekje aan Harrods parkeerden we de bus langs de Thames, met een mooi uitzicht op het bekende London Eye en de Big Ben die jammer genoeg in de stellingen stond. We gingen te voet richting Trafalgar Square, waar er een kort bezoek gepland stond aan de impressionante schilderijen in het National Museum. Na het bezoek gingen we terug naar de bus, maar niet vooraleer even te stoppen aan de Horsequards van the Queen.

De dag werd afgesloten in het hotel waar iedereen kon genieten van een welverdiend drankje en het avondmaal.

De volgende dag vertrokken we voor dag en dauw richting de Westminster Abdij. Eenmaal binnen kregen we een audiogids en bezocht iedereen op zijn eigen tempo de bekende Westminster Abbey, een impressionante kerk waar ondanks de vele bezoekers nog dagelijks vieringen plaatsvinden.

Door het drukke stadsverkeer werd er beslist om te wandelen richting Trafalgar Square, waar een lunch op het programma stond. Omdat we toch in de buurt waren, brachten we ook een bezoekje aan het monument Flanders Fields Memorial Garden. De tuin was vier jaar geleden een geschenk van België aan het Britse volk, als bedanking voor het offer dat de Britten hebben gebracht tijdens de bevrijding van België in de Eerste Wereldoorlog.

Daarna ging de reis verder naar Buckingham Palace. De Queen was helaas niet thuis voor onze geplande tea-time, dus gingen we verder via Piccadilly Circus richting Trafalgar Square. Na de maaltijd was er een boottocht gepland op the Thames, waar we onder de begeleiding van een hilarische gids, enkele funfacts te horen kregen over de gebouwen die te zien waren langs de oever van de Thames. Eenmaal terug aan wal konden we enkele uren vrij spenderen vooraleer we genoten van ons avondmaal in een lokaal restaurant.

Rustgevende wandeling in Hyde Park

De volgende ochtend was het helaas tijd om uit te checken en gingen we gepakt en gezakt weer de bus op. We konden nog genieten van een rustgevende wandeling in Hyde Park waar we onder meer eekhoorntjes en zwanen zagen. Zeg maar een veredelde versie van het Brugse Minnewaterpark. Op het einde van de wandeling kwamen we nog langs Kensington Palace, nog een van de koninklijke residenties. Daarna was het jammer genoeg weer tijd om de bus op te stappen richting de ferry. Vermoeid en voldaan waren we rond middernacht weer thuis.

We bedanken alle aanwezigen voor hun enthousiasme en onze zeer bekwame gids Herman, die ons als een echte local door Londen gidste.

(Verslag en foto’s Ilse Delmotte)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier