Chiro Horizon Desselgem klaar voor Ommegangsfeesten

Chiro Desselgem maakt zich op voor de Ommegangfeesten. (Foto PNW)
Redactie KW

Zoals elk jaar organiseert Chiro Horizon Desselgem tijdens het tweede weekend van juli haar Ommegangsfeesten. Van vrijdag 6 juli tot en met maandag 9 juli kan jong en oud terecht op de Chirokoer in de Nieuwstraat voor onder andere een barbecue en een seniorennamiddag.

Dit jaar viert Chiro ook een speciaal jubileum. De Meisjeschiro bestaat 55 jaar en de Jongenschiro blaast 75 kaarsjes uit. Daarom pakt de leiding uit met een tentoonstelling over de geschiedenis van de Desselgemse jeugdbeweging.

Tentoonstelling

“De tentoonstelling staat opgesteld in de pas verhuisde bibliotheek en zal bestaan uit allerhande leuke voorwerpen die we in ons archief teruggevonden hebben”, zegt leider Cas Lavaert. “Denk maar aan vlaggen, foto’s, oude uniformen, boeken, en ga zo maar door. De tentoonstelling wordt plechtig geopend op zaterdagmorgen, tegelijk met de opening van de nieuwe bib.” Daarna blijft de tentoonstelling toegankelijk gedurende het hele weekend, maar Chiro vroeg alvast aan het stadsbestuur om een verlenging.

De opening van de tentoonstelling betekent niet de start van de Ommegangsfeesten, want die is er op vrijdagavond al met de kinderfuif en de fuif voor volwassenen. Tussen 18 en 20 uur zijn alle kinderen van het derde kleuter tot het zesde leerjaar, ook niet-Chiroleden, welkom in de tent voor een feestje. Later op de avond, vanaf 21 uur, zijn de volwassenen welkom voor ‘Bommegang’, de openingsfuif van de feesten. Er zal een cocktailbar aanwezig zijn, net als een cavabar en de muziek wordt verzorgd door Skylo, Double Trouble, Turnity en Sublex. Ook mensen die niet geïnteresseerd zijn in feestgedruis, kunnen rustig genieten van een drankje op het terras voor de tent.

‘Project Uma’

Op zaterdag organiseert Chiro het ouderfeestje, waarbij de leden een act voor hun ouders opvoeren. Zo worden er toneel en dans opgevoerd in een voorstelling met de naam ‘Project Uma’. “De rode draad doorheen het ouderfeestje is een verhaal over een alien”, zegt Cas. “Trouwens, het hele weekend staat in het thema van de ruimte, zelfs de kleren waarin we de mensen op ons terras bedienen, krijgen een buitenaards tintje.”

Op zaterdagnamiddag is er ook een wielerwedstrijd door in de straten van Desselgem. De ’26ste Grote Prijs Marc Verkaemer voor Junioren’, die georganiseerd wordt door Veloclub Desselgem, start om 15 uur aan oc De Coorenaar. Er worden 17 ronden afgelegd, voor een totaal van 86,7 kilometer.

Zondag staat dan weer in het teken van de reuzebarbecue. “Meer dan 400 mensen genieten elk jaar van een ruim aanbod aan groenten, pasta, aardappelen, vlees en vis”, aldus Cas. Kaarten voor de barbecue zijn nodig en te koop tegen 18 euro voor volwassenen en 9 euro voor kinderen. Iedereen is welkom vanaf 11.30 uur. ‘s Avonds wordt er dan weer sfeer gebracht in de feesttent met een optreden van ‘Zonder Bandjes’.

Seniorenhappening

De afsluiter van het weekend is de seniorenhappening. Tijdens deze 15de editie komt Wendy Van Wanten een muzikale act brengen. “In 2004 zijn we gestart met dit initiatief, omdat Jo Neirynck (toenmalig volwassen begeleider van Chiro, red.) opmerkte dat er op maandag na de Ommegang niks meer georganiseerd werd en de tent wel nog bleef staan”, zegt de huidige volwassenbegeleider Ine Lams. “Hij heeft toen de Desselgemse seniorenverenigingen samengebracht om er een evenement voor de ouderen van te maken.”

Sindsdien organiseert Chiro elk jaar een namiddag met muziek, koffie en taart. Artiesten zoals Marc Dex, Jacky Lafon, Paul Severs en Micha Marah passeerden al de revue. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier