Bouwvergunning voor onthaalpaviljoen op Brugs Gruuthuseplein niet rechtsgeldig volgens oppositie

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Als het van de Brugse oppositiepartijen afhangt, moeten de werken voor het onthaalpaviljoen op het Gruuthuseplein stilgelegd worden. Er zouden aanwijzingen zijn dat de bouwvergunning ongeldig is. Schepen van Monumentenzorg Franky Demon ontkent de aantijgingen.

Raadslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) werd naar eigen zeggen overstelpt met e-mails van verontwaardigde Bruggelingen over het hedendaagse ‘schreeuwlelijke’ paviljoen dat momenteel in aanbouw is op het Gruuthuseplein. “De bouwvergunning zou zelfs niet rechtsgeldig zijn, om drie redenen : geen attest van aanplakking, ontbrekende handtekeningen en geen goedkeuring van de Unesco commissie.”

Hij kreeg steun van Martine Bruggeman (N-VA) en Marleen Ryelandt (Groen). Laatstgenoemde eiste tijdens de Brguse gemeenteraad dinsdagavond zelfs de stopzetting van de werken, omdat het paviljoen niet aansluit bij het middeleeuws concept van het Gruuthusepaleis.

Schepen van Monumentenzorg Franky Demon (CD&V) ontkende dit : “Onze juristen zijn heel duidelijk. De procedure werd correct gevolgd en tal van verenigingen en commisies zijn vooraf geraadpleegd.”

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) zei : “Als u de bouwvergunning wil aanvechten, ga dan naar de rechtbank, die zal oordelen.”

Cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V) voegde er nog aan toe: “We mogen van Brugge geen openluchtmuseum maken. De interactie tussen middeleeuws en hedendaags is juist boeiend, ook al morren veel Bruggelingen. Dat is hun goed recht en zorgt voor een interessante publieke dialoog. Maar ik citeer graag minister Geert Bourgeois: het onthaapaviljoen doet geen inbreuk aan de erfgoedwaarde van de historische Gruuthuse-site.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier