Archeologen ontdekken 550 skeletten in Nieuwpoort

Redactie KW

Archeologen van Ruben Willaert bvba hebben van april tot eind augustus opgravingen verricht op een site tussen de Pieter Deswartelaan en de Willem de Roolaan, waar straks een ondergrondse parking en meer dan 100 nieuwe appartementen zullen komen.

De resultaten zijn nu bekendgemaakt en spreken tot de verbeelding, want naast 550 skeletten uit de late middeleeuwen werden ook resten van middeleeuwse huizen blootgelegd. De opgravingen gebeurden door Ruben Willaert bvba in samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed. Janiek De Gryse (projectleider archeologie): “Het kerkhof behoorde bij de Sint-Laurentiuskerk. Momenteel is de bekende Duvetorre het enige wat nog overblijft, maar vanaf de 13de eeuw was deze kerk het centrum van een parochie aan de rand van de stad. Tijdens de belegering van Nieuwpoort in 1383 werd de kerk vernield. De kerk werd een militair bolwerk en het kerkhof raakte afgedekt en vergeten.”

“Op het kerkhof lagen zowel mannen als vrouwen en kinderen, meestal gewikkeld in een lijkwade in een houten kist. Opmerkelijk is dat de graven met het hoofd in het westen lagen, wat wijst op een Christelijke begraafplaats. We hebben de 550 skeletten minutieus opgegraven, gefotografeerd, gewassen en verpakt. De komende maanden zal er verder onderzoek gebeuren. Dat betekent dat specialisten zullen uitzoeken waaraan deze mensen zijn gestorven en hoe oud ze waren.”

(PBM – GF)

Lees meer in Het Wekelijks Nieuws Kust van 6 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier