Zakendoen in Frankrijk straks eenvoudiger?

Jolyce Demely. © Foto a-AD
Axel Vandenheede

Door de Wet Macron gelden strikte regels voor Belgische bedrijven die in Frankrijk werknemers laten werken. Al komt daar straks misschien verandering in.

Bij onze zuiderburen trad in 2015 de Wet Macron in werking. Die zorgde er bijvoorbeeld voor dat Belgische bedrijven die medewerkers in Frankrijk aan het werk zetten, aan een hele resem verregaande verplichtingen moest voldoen. “Zo moeten de ondernemingen sindsdien de gegevens van elke werknemer die ze naar Frankrijk sturen, 24 uur op voorhand doorgeven aan de Franse sociale inspectie”, licht Jolyce Demely van Voka toe.

Naar Kris Peeters

“Wie dat niet doet, riskeert tot 2.000 euro boete per inbreuk. Meestal worden dan zelfs meerdere inbreuken vastgesteld. Zoiets kan een bedrijf al snel tienduizenden euro’s kosten. In België worden vooral ondernemingen uit Zuiden- en Midden-West-Vlaanderen daarmee geconfronteerd omdat zij veel zaken doen in Frankrijk.”

“Bedrijven riskeren een boete tot 2.000 euro per inbreuk”

Na klachten bepleitte Voka voor een uitzondering. “We waren trouwens de enige die een oplossing probeerde te zoeken”, aldus nog Jolyce Demely. “Wel kregen we de steun van een aantal grote ondernemingen. We zijn toen naar het kabinet van minister van Werk Kris Peeters en naar de Europese Commissie getrokken. We spraken ook Parijs aan.”

Het lobbywerk wierp vorig jaar zijn vruchten af: eind 2017 werd een extra financiële bijdrage, die dit jaar in voege zou gaan, geschrapt. “Een belangrijke wijziging van de Wet Macron is bovendien gepland voor maart. Die houdt in dat bedrijven in de grensregio vrijgesteld zouden worden van bepaalde verplichtingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier