Zomermaker René, hét gezicht van strandcabines Alice

© GUS
Redactie KW

IJsjes, de zee en evenementen… In de zomer is het makkelijk om van het leven te genieten. Maar terwijl wij genieten, zijn anderen hard aan het werk om dat mogelijk te maken. Een zomer lang zoeken we deze Zomermakers op.

De zomer betekent voor René Sinnaeve (61) uit Adinkerke elke dag hard werken maar dan in een vakantiesfeer. Bij zijn strandcabines Alice op het strand van De Panne verhuurt hij ligstoelen, parasols en windschermen.

Van opleiding is René scheepstimmerman maar hij wou een job dichter bij huis en dus werd hij cabinier. “Een zekere Alice begon ermee nog voor de Tweede Wereldoorlog. Ik nam de strandcabines over van haar dochter Marie-Thérèse. Mijn eerste zomer in 1992 was slecht en het jaar erop was het nog natter… Maar toch hield ik vol. Na al die jaren heb ik een vast klantenbestand uitgebouwd. Het is dat sociale contact dat me zo boeit, samen met het buiten werken uiteraard.”

“Ik gun de mensen de rust waarvoor ze naar zee komen. Vanop onze stoelen hoor je de zee nog”

Op een mooie zomerdag begint hij iets na 7 uur met het buiten zetten van het materieel. De windrichting speelt daarbij een grote rol. “De eerste toeristen komen soms al om 8.30 uur toe. In het voorjaar zijn dat vooral toeristen en wat buitenlanders, in het hoogseizoen vormen families de grootste groep. Mijn aanpak? Ik ben er altijd, maar dring me niet op. Ik gun de mensen de rust waarvoor ze naar de zee komen. Vanop onze strandstoelen hoor je nog de zee. Ik zou ervan gruwen als hier muziek zou weerklinken zoals op vele strandbars.”

Alles zelf gemaakt

Zijn opleiding indachtig is het geen wonder dat René zijn strandcabines zelf heeft gemaakt. “Ik heb zeven rolcabines en een twintigtal witte cabines. De cabines op wielen schilderde ik wit en blauw, dezelfde kleuren als mijn kussens. De parasols kleuren geel en wit. Een grote betekenis moet je daarachter niet zoeken. Ik zie die kleuren gewoon graag. Elke cabinier heeft trouwens zijn eigen kleuren. De onze vind je ter hoogte van de Visserslaan. Ons seizoen start in de paasvakantie en eindigt begin oktober. Dan begin ik meteen aan de nodige opknapwerken. Hier en daar wat herstellen of herschilderen. Pas in november kunnen we zelf met vakantie. Onze favoriete bestemming is La Palma op de Canarische Eilanden. We kiezen voor avontuur. Een hele dag aan het strand liggen is niet aan ons besteed.”

Volgende zomer wordt de laatste voor René, daarna gaat hij met pensioen.

(Tekst en foto Gudrun Steen)

René Sinnaeve is al 25 jaar de man achter strandcabines Alice op het strand van De Panne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier